Schoolfilm van de Maand
Elke maand presenteren we in samenwerking met Schooltv, Nederlands Film Festival en NPO Start de Schoolfilm van de Maand, afwisselend voor po en vo. Altijd met een nieuwe gratis les en een link naar de film om meteen met je klas te kijken.
Januari 2025 | I Don't Wanna Dance (vo)
Autobiografisch verhaal over Joey en zijn broertje Ricardo, die na twee jaar terugkeren naar hun moeder Daphne. Haar emotionele problemen maken de complexe familiedynamiek pijnlijk zichtbaar. Een aangrijpend verhaal, prachtig verteld in een krachtig coming-of-age-drama. In de bijbehorende les wordt aan de hand van fragmenten uit de film de kinderrechten besproken. Film en les zijn geschikt voor klas 4 t/m 6 van het vo en voor niveau 3 & 4 van het mbo.
Naar film & lesVooruitblik 2024-2025
Februari 2025 | Johnny Bakru (po)
Wanneer de volkszanger Johnny Ster opduikt wordt Rose's moeder stapelverliefd op hem. Rose ziet als enige wat niemand anders ziet: Johnny Ster is geen 'Ster', maar een bakru (boze geest) die haar moeder betovert. Ze doet er alles aan om Johnny te verjagen.
Naar de filmMaart 2025 | Picknick met Taart (po)
In PICKNICK MET TAART volgen we het dappere Vosje, dat vol enthousiasme uitkijkt naar een heerlijke picknick. Alles lijkt perfect, tot de taarten plotseling gestolen worden! Alleen Vosje heeft de dieven gezien, en vastberaden gaat het op jacht om ze te pakken. Deze prachtige animatieserie, geïnspireerd door de boeken van de beroemde illustrator Thé Tjong-Khing, neemt je leerlingen mee op een spannende en visueel betoverende zoektocht.
Naar de filmApril 2025 | Obada (vo)
De uit Syrië gevluchte Obada (20) is met zijn 2 miljoen abonnees één van de grootste YouTubers in Nederland. Vanuit zijn oer-Hollandse dorp Angeren neemt hij komische Arabische sketches op. Hij heeft online miljoenen fans in het Midden-Oosten, maar in Nederland vindt hij weinig aansluiting. Deze persoonlijke docu laat zien hoe het is om als jonge nieuwkomer te voldoen aan de verwachtingen van je ouders als je zelf een andere toekomst voor ogen hebt?
Naar de filmMei 2025 | Free as a Bird (po/vo)
Dansend gaat de twaalfjarige Ariana door het leven. Haar lange haren zwiepen alle kanten op, ze is een en al beweging. Wat bijna niemand weet, is dat haar nieren niet goed werken. Een intieme documentaire over ziekte en haar positieve instelling.
Naar de filmJuni 2025 | Bears love me (po)
BEARS LOVE ME is een avontuurlijke familiefilm waarin de achtjarige Jip met haar familie op kampeervakantie gaat in Amerika. Jip is vastbesloten om beren te zien, maar als de vakantie niet volgens plan verloopt, besluit ze stiekem zelf op zoek te gaan naar haar lievelingsdieren. Tijdens haar spannende avontuur leert Jip belangrijke lessen over moed en het feit dat ook ouders fouten maken.
Naar de filmTerugblik
December Kerstspecial 2024 | De groeten van Mike (po)
Mike heeft maanden in het ziekenhuis gelegen en mag nu eindelijk naar huis, maar zijn moeder komt hem maar niet ophalen. Het ziet er naar uit dat Mike Kerst bij een pleeggezin moet doorbrengen.
Naar de filmDecember 2024 | Skip & de Rythm Rangers (vo)
SKIP & DE RYTHM RANGERS neemt je mee in het hoofd van de veertienjarige Skip, voor wie dansen alles betekent. Eén gedachte houdt hem tegen: "voguing is voor gays". Zal Skip zijn droom opgeven of trouw blijven aan zichzelf? Deze documentaire biedt inzicht in het najagen van je dromen, ondanks vooroordelen. Belangrijk voor leerlingen om de impact van pesten en stereotypering te onderzoeken. Perfect om in te zetten tijdens Paarse Vrijdag op 13 december.
Naar film & lesNovember 2024 | Jovanna for Future (po/vo)
JOVANNA FOR FUTURE is een korte documentaire die een inkijkje biedt in het leven van Jovanna, een jonge Nederlandse klimaatactivist. Geïnspireerd door Greta Thunberg protesteert Jovanna elke vrijdag voor het stadhuis van Deventer om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Ze woont met haar ouders in een duurzaam aardehuis, waar ze samen proberen hun ecologische voetafdruk te minimaliseren.
Naar film & lesOktober 2024 | Mina Moes (po)
Een inspirerende korte film over een eigenwijs meisje dat haar eigen kleurrijke pad kiest in een saaie omgeving, en leert zichzelf te zijn ondanks druk om zich aan te passen. MIMA MOES sluit aan op het thema 'Lekker Eigenwijs' van de Kinderboekenweek 2024.
Naar film & lesSeptember 2024 | Dikkertje Dap (po)
Een hartverwarmende film over een jongen die zijn girafvriend mee naar school wil nemen. Een vrolijk avontuur over vriendschap en de spannende eerste schooldag, herkenbaar voor jonge kinderen.
Naar film & lesJuni 2024 | Okedoeibedankt (po)
Een avontuurlijk coming of age drama (92 min) over twee jonge, dove meisjes die samen op een onvergetelijke roadtrip gaan waarbij ze niet alleen elkaar, maar ook zichzelf beter leren kennen. Leuk om het schooljaar mee af te sluiten voor de zomervakantie!
Naar film & lesMei 2024 | Donna (vo/mbo)
Blik terug op je schooltijd in de aanloop naar de eindexamens met korte fragmentarische coming of age-fictiefilm Donna (14 min). Dit dertienjarig meisje probeert zich staande te houden binnen een onveilige thuissituatie, een vriendengroep en een conventionele schoolomgeving.
Naar film & lesApril 2024 | Oorlogswinter (po groep 8 & vo)
Tijdens de laatste, ijskoude winter van de Tweede Wereldoorlog moet de veertienjarige Michiel voor een ondergedoken Engelse soldaat zorgen. Breng met deze boekverfilming (95 min) de oorlog dichterbij in de klas in de aanloop naar 4 en 5 mei.
Naar film & lesMaart 2024 | Het Herriehofje: Verliefde verhalen (po)
Vier de Week van de Lentekriebels (4 t/m 8 maart) met de aflevering Verliefde verhalen. In deze aflevering van jeugddramaserie Het Herriehofje vraagt Asha zich af of ze misschien verliefd is op Matteo. Wat is verliefd zijn eigenlijk? Asha vraagt haar grote zus Ayana om advies. Ook de oma van Hiba heeft veel over het onderwerp te vertellen.
Naar film & lesFebruari 2024 | Mensjesrechten: Safiya the movie (po)
Safiya is een slim en vrolijk meisje van elf jaar. Toen ze nog heel jong was zijn haar ouders uit elkaar gegaan. Ze vertelt via korte fictiescènes haar eigen verhaal.
Naar film & lesJanuari 2024 | Storm om mij heen (vo)
De negentienjarige hiphopartiest Stien den Hollander, S10, raakte verstrikt in de mallemolen van de GGZ, maar kwam daar sterker uit en wil nu anderen helpen door middel van haar muziek. Zet deze documentaire (35 min) in voor een nieuwe start na de jaarwisseling.
Naar film & lesDecember 2023 | Ongeschreven regels: Coming in (vo)
Regisseur Esmée van Loon bevraagt queer mensen over de ongeschreven regels rondom de coming-out. Voor wie komen we eigenlijk uit de kast? Doe je dat voor jezelf of voor de mensen om je heen? Deze korte documentaire (14 min) is perfect om in de klas in te zetten voor Paarse Vrijdag (8 december).
Naar film & lesNovember 2023 | #Tagged (vo)
Deze korte film (12 min) toont hoe aanwezig de smartphone is in het dagelijkse leven van jongeren. De grens tussen de echte en virtuele wereld vervagen. Online en offline kunnen niet meer los van elkaar gezien worden. Ideaal om in te zetten voor de Week van de Mediawijsheid!
Naar film & lesOktober 2023 | Anansi de spin: Pestkop (po)
In de aflevering Pestkop (9 min) van de serie Anansi de spin, is Aap iedereen in het bos op een vervelende manier aan het plagen. Anansi gaat hem een (positief) lesje leren. Film en les zijn perfect voor de onderbouw en ideaal om in te zetten tijdens de Week tegen Pesten en de Kinderboekenweek! De les wordt ingeleid door schrijver Iven Cudogham en hij stelt kijkvragen. Ook leest Iven een stukje voor uit een Anansi-verhaal en vraagt hij de leerlingen te voorspellen hoe het verhaal verder gaat...
Naar film & lesSeptember 2023 | Hotel de Grote L (po/vo)
HOTEL DE GROTE L (77 min) van Ineke Houtman is een coming-of-age film vol met fantasie en humor. De dertienjarige Kos woont samen met zijn vader en drie zussen in een hotel aan zee. Als zijn vader in het ziekenhuis belandt, is hij noodgedwongen om samen met zijn drie zussen het familiehotel te runnen. Dit is een lastige opgave voor Kos, omdat hij niets van meisjes snapt. Vooral niet van Isabel, een meisje uit zijn klas waar hij stapel verliefd op is.
Naar film & lesJuni 2023 | Sammy Paramaribo (po)
SAMMY PARAMARIBO (7 min) van Barbara Bredero gaat over de 7-jarige Samantha Trustfull uit Almere. Ze is dit jaar eindelijk, na haar broers en zussen, aan de beurt om op vakantie te gaan naar het avontuurlijke Suriname en haar geliefde Tante Sjaan. In Paramaribo ontdekt ze de diverse culturen van Suriname en maakt ze vrienden met de kinderen in de Vergeet-me-niet-straat.
Naar film & lesMei 2023 | Kikkerdril (po)
KIKKERDRIL (67 min) van Simone van Dusseldorp gaat over Max die bij zijn oma moet logeren omdat zijn grote broer Jannus naar het ziekenhuis moet om zijn amandelen te laten knippen. Jannus vraagt aan Max of hij kikkerdril voor hem meeneemt, anders zal hij nooit meer praten. Max loopt weg en gaat de natuur in. Onderweg komt hij Jesse tegen, een meisje van zijn leeftijd dat dierenverpleegster wilt worden. Lukt het Max en Jesse om kikkerdril te vinden en zijn grote broer Jannus te helpen?
Naar film & lesApril 2023 | A Kiss (vo)
A KISS (33 min) van regisseur Nima Mohaghegh gaat over drie vrienden die heel uiteenlopende avonturen - grappige, romantische en ontroerende - beleven in een asielzoekerscentrum. De hoofdrollen worden gespeeld door jongeren die in een AZC leven. deze film maakt duidelijk dat een asielzoekerscentrum een wereld is vol gewone mensen. Een plek waar ook vriendschappen gevormd worden, liefdes opbloeien en jongeren volwassen worden.
Naar film & lesMaart 2023 | Kabam Spullenmonster (po)
KABAM! van Elisabeth Hesemans is een serie voor jonge kinderen, die hen laat zien hoe je angsten kan overkomen door middel van verbeeldingskracht! In de aflevering Spullenmonster (8 min) is het meisje Mahin bang voor een griezelig monster onder haar bed. Toch blijkt dat het monster misschien niet zo eng is als ze dacht. De les erbij komt van de Taartrovers.
Naar film & lesFebruari 2023 | Alles Mag (po)
ALLES MAG (23 min) van Steven Wouterlood gaat over de 11-jarige Tygo uit Brabant die vlak na zijn verhuizing naar Amsterdam een spreekbeurt houdt over carnaval. Wat begint als een algemene uitleg over het feest en de fanfare waarvan hij deel uitmaakte, loopt uit op een persoonlijk verhaal over de scheiding van zijn ouders. Hoewel zijn vader altijd zegt dat met carnaval alles mag en Tygo ervan droomt om bij de majorettes te gaan, toont zijn vader hem tegelijkertijd dat je zelfs met carnaval te ver kunt gaan.
Naar film & lesJanuari 2023 | Stuckwitu (vo)
Deze film van Timo Ottenvanger gaat over Gaby en Kesh, twee slackers van begin twintig die hun dagen vullen met het ophalen van jeugdherinneringen. Wanneer de twee lucht krijgen van een schuimparty besluiten ze samen nog één keer hun tienerjaren te herbeleven...
Naar film & lesDecember 2022 | Jordy in Transitland (vo)
Jordy in Transitland is een modern sprookje waarbij de maakbaarheid van het menselijk lichaam zegeviert en de grens tussen werkelijkheid en fantasie langzaam vervaagt. Met een lengte van zes minuten is deze film uitermate geschikt om in de klas te bekijken en na te bespreken. In de les onderzoeken leerlingen hoe genderidentiteit in deze film is vormgegeven.
Naar film & lesNovember 2022 | Sea Shadow (po)
Deze maand staat SEA SHADOW in de spotlight van Vincent Bal, een mooie korte film die laat zien dat animatie en een grote verbeelding elke fantasie tot leven kan laten komen. De film gaat over Max die ziet dat de schaduw van een telefoonoplader op een mannetje lijkt. Als hij er oogjes en een mondje op tekent komt het mannetje tot leven. In de les (ontwikkeld i.s.m. Cinekid) kijk je de korte film en gaan de leerlingen zelf aan de slag met hun fantasie.
Naar film & lesOktober 2022 | The Cloudmaker (vo)
Deze maand staat THE CLOUDMAKER (Hanna van Niekerk) in the spotlight, een mooie fantasierijke Spaanstalige animatiefilm over een ontmoeting tussen een jong meisje en een oude man die figuren kan maken van de wolken. De gratis les erbij werd ontwikkeld i.s.m. Yimmy Gómez Lozano (docent Spaans Hyperion Lyceum). Film en les zijn geschikt voor klas 1 t/m 3.
Naar film & lesSeptember 2022 | De Boskampi's (po)
DE BOSKAMPI'S (Arne Toonen, 2015) is een komische jeugdfilm voor groep 5 - 8, over een jongen die een list verzint om niet langer gepest te worden door zich voor te doen als zoon van een gevreesde maffiabaas. In de les bekijken de leerlingen enkele fragmenten uit de film en gaan ze in op verschillende filmtechnieken. De les is ontwikkeld i.s.m Cinekid, inclusief leuke doe-opdracht van acteur Thor Braun.
Naar film & lesJuni 2022 I Mijn bijzondere rare week met Tess (po)
Schoolfilm van de Maand juni was: MIJN BIJZONDER RARE WEEK MET TESS naar het boek van Anna Woltz. Vanwege zijn doodsangst legt het jongetje Sam zichzelf ‘alleenheidstraining’ op. Daar komt weinig meer van als hij op vakantie op Terschelling het stoere meisje Tess ontmoet. Een sprookjesachtige en zomerse film. In de les gaan leerlingen aan de slag met fragmenten uit de film. Ze luisteren naar de muziek, denken na over de personages en over een vraag van de scenarioschrijver. Ook vergelijken ze het eerste hoofdstuk van het boek met het begin van de film.
Naar film & lesMei 2022 | Het Schnitzelparadijs (vo)
In deze komedie wil Nordips vader dat hij medicijnen studeert, maar Nordip gaat werken in restaurant De Blauwe Gier. Hij belandt in hilarische situaties met diverse collega’s en wordt verliefd op Agnes. Regisseur Martin Koolhoven verfilmde het gelijknamige boek van Khalid Boudou, met een komische blik op de Nederlandse samenleving. Ga dieper in op filmische aspecten zoals beeld, geluid en muziek met de bijbehorende les en laat leerlingen in de schoenen van de maker stappen aan de hand van een doe-opdracht.
Naar film & lesApril 2022 | Koningsdag (po)
Tussen een feestvierende menigte verkoopt de elfjarige Younes de auto-onderdelen van zijn vader. Terwijl de dag in het Amsterdamse park verstrijkt, voldoet Younes met steeds meer tegenzin aan vaders verwachtingen. Als pal tegenover hem het even oude volkszangertje Kelvin komt optreden, ontdekt Younes dat hij hierin niet de enige is.
Naar film & lesMaart 2022 | Goodwill Dumping (vo)
GOODWILL DUMPING gaat over het enorme proces achter het inzamelen van kleding, waarbij hij de liefdadigheidsindustrie belicht. Deze industrie, met zijn enorme schaal en vele facetten, lijkt haast buitenaards. Met behulp van de bijbehorende les krijgt de leerling inzicht in waarom filmmakers, reclamemakers en kunstenaars beeldmetaforen gebruiken om hun boodschap krachtiger te maken. Aan de hand van fragmenten uit de film en uitleg van de filmmaker leren de leerlingen het gebruik van beeldmetaforen begrijpen en toepassen.
Naar film & lesJanuari 2022 | Polska Warrior (po)
De verlegen Eryk is verslaafd aan de populaire game Goldhunter, waarin hij met zijn sterke avatar alle levels wint. Als de problemen in het ‘echte leven’ zich opstapelen, wordt Eryk gedwongen om ook buiten de game moedig te zijn. POLSKA WARRIOR ontving in 2017 de Gouden Kalf voor beste korte film. De gratis film en les zijn geschikt voor bovenbouw PO.
Naar film & lesDecember 2021 | Champ (vo)
In CHAMP (16 min.) maken we kennis met Esma, een 14-jarige kickbokser met grote kickboksdromen, die tegelijkertijd leeft met de angst om haar moeder te verliezen. Aan de hand van kijkvragen en opdrachten in de bijbehorende les ga je met je leerlingen in gesprek over het vormgeven van emoties in film.
Naar film & lesNovember 2021 | Mind My Mind (vo)
MIND MY MIND (28 min) is een treffende, ontroerende en optimistische verbeelding van het leven van Chris met autisme. Hij probeert zich in het dagelijkse leven staande te houden met de hulp van Hans, het mannetje in zijn hoofd. De situatie wordt ingewikkeld wanneer Chris Gwen ontmoet. De gratis film en les zijn gericht op leerlingen in het voortgezet onderwijs van klas 3 t/m 6.
Naar film & lesOktober 2021 | Oma is Gek! (po)
De achtjarige Saäda is dolblij dat haar lieve oma eindelijk vanuit Suriname naar Nederland komt. Nu kan ze oma voor het eerst uitnodigen op haar verjaardag! Saäda is heel trots op haar grappige oma. Maar oma blijkt niet alleen grappig, maar ook een beetje gek, warrig en soms opeens boos. Wat is er met haar grootmoeder aan de hand?
Naar film & lesJuni 2021 | Bars (vo)
De korte documentaire BARS (18 min) laat je de wereld van Michael zien. Een wereld waarin de 22-jarige Rotterdammer worstelt met schulden, geen vaste woonplek heeft, maar ook in de ban is van 'Calisthenics': een harde sport waarbij je je eigen lichaamsgewicht gebruikt. Michael droomt van reizen: "weg uit deze situatie". Is zijn doorzettingsvermogen hiervoor de sleutel?
Naar film & lesApril 2021 | Yulia & Juliet (vo)
Op zoek naar vrijheid, dat zijn de twee meisjes in de korte film YULIA & JULIET (12 min) in letterlijke zin, want hun leven speelt zich af in een gesloten jeugdinrichting. Als Juliet vanwege goed gedrag naar huis mag, blijft Yulia radeloos achter. Met de bijbehorende les ontdekken leerlingen hoe de maker thema’s heeft verbeeld en versterkt met licht, kleur en camerawerk
Naar film & lesMaart 2021 | Nijntje de film (po)
Nijntje, Nina, Knorretje, vader en moeder Pluis en hun hondje Snuffie zitten in de trein op weg naar de dierentuin. Vader en moeder hebben een speurtocht uitgezet met een schat aan het eind. Bij de film hoort een activerende les boordevol speelse (klassikale) opdrachten om vooraf aan het kijken van NIJNTJE DE FILM te doen. Geschikt voor leerlingen van groep 1 en 2.
Naar film & lesFebruari 2021 | Glad ijs (vo)
In GLAD IJS ziet Rink vanuit zijn gevonden voorwerpen-loket een verdachte jongen op de ijsbaan met een rugzak op een bankje. Zijn gedachten slaan op hol, wat is hij van plan en wat haalt hij uit zijn tas? Aan de hand van kijkvragen en fragmenten ga je met je leerlingen in gesprek over de thema's van de film en de manier waarop deze verbeeld worden, waaronder: angst voor aanslagen, vooroordelen, stereotypen, beeldvorming in de media en de impact van angst en wantrouwen op ons dagelijks leven.
Naar film & lesJanuari 2021 | Skip & de Rhythm Rangers (vo)
De 14-jarige Skip vormt met een handjevol jongens de dansgroep de Rhythm Rangers. In de Shell we dance-competitie zal de groep gaan strijden voor de titel 'Beste danscrew'. Aan de hand van kijkvragen en het terugkijken van fragmenten, ga je met je leerlingen in gesprek over de thema's van de film en hoe deze verbeeld worden, zoals: je dromen najagen tegenover de meningen van anderen, pesten, liefde voor dans, rolpatronen doorbreken en vriendschap.
Naar film & lesDecember 2020 | Midden in de Winternacht (po)
Een week voor kerst ziet Max een hele grote eland door het dak van de schuur vallen. Deze eland, genaamd Moos, blijkt te kunnen praten! En dat niet alleen, hij werkt ook nog eens voor de Kerstman. Helaas is Moos de controle over de slee verloren en is de Kerstman ver weg van hem neergestort. Dus nu moet hij vliegensvlug de Kerstman vinden, anders krijgt niemand een kerstcadeautje dit jaar. Zal het Max en Moos lukken de Kerstman te vinden en de slee op tijd weer in de lucht te krijgen?
Naar film & lesNovember 2020 | De man die achter de horizon keek (po/vo)
In 1976 verdween kunstenaar Bas Jan Ader midden op zee en is nooit gevonden. Wat is het bijzondere verhaal achter dit mysterie? Filmmaker Martijn Blekendaal start een diepzinnig onderzoek naar de kunstenaar, zijn werk en de rol van kunst in het algemeen. Aan de hand van filmpjes en aantekeningen van Bas Jan ontdekt hij dat het verhaal van de kunstenaar niet gaat over succes of falen, maar over of je de sprong waagt.
Naar film & lesOktober 2020 | Kop op (po)
Leerlingen leren aan de hand van de humoristische animatiefilm KOP OP (20 min) om hun filmervaring te verwoorden en te onderzoeken. Wat vinden ze van de film? Waarom vinden ze dat? Ze onderzoeken hoe filmmakers personages vormgeven en ontdekken dat een film een boodschap kan hebben.
Naar film & lesSeptember 2020 | Munya in mij (po)
‘Hier trek ik de grens en dit is waar het ophoudt.’ MUNYA IN MIJ is een inspirerende stop-motion film (25 min) over een gepest meisje dat door de muziek van haar favoriete rapper voor zichzelf durft op te komen.
Naar film & lesOver deze filmselectie
De planning voor de Schoolfilm van de Maand en de thema's van filmselecties is onder voorbehoud. Want we bewegen mee met de actualiteit en laten ons informeren door de programma's van festivals en filmtheaters.