Schoolfilm van de Maand

Elke maand presenteren we in samenwerking met Schooltv, Nederlands Film Festival en NPO Start de Schoolfilm van de Maand, afwisselend voor po en vo. Altijd met een nieuwe gratis les en een link naar de film om meteen met je klas te kijken.

Mei 2022 I Het Schnitzelparadijs

De Schoolfilm van deze Maand (vo) is HET SCHNITZELPARADIJS (82 min, Martin Koolhoven). In deze hilarische jeugdfilm zoekt Nordip na het behalen van zijn schooldiploma een vakantiebaantje. Bij restaurant De Blauwe Gier gaat hij aan de slag als afwashulp. Als Nordip verliefd wordt op Agnes, het nichtje van de eigenaar van het hotel, wordt hij met vooroordelen over zijn Marokkaanse afkomst geconfronteerd.

Film en les nu online

Juni 2022 I Mijn bijzondere rare week met Tess

Kijk mee in de levens van mensen die je anders nooit had ontmoet. Met film verbreed je je blik op de wereld. Juni is een maand vol leerzame documentaires, wereldcinema en inspirerende activiteiten! Schoolfilm van de Maand (po): MIJN BIJZONDER RARE WEEK MET TESS naar het boek van Anna Woltz. Vanwege zijn doodsangst legt het jongetje Sam zichzelf ‘alleenheidstraining’ op. Daar komt weinig meer van als hij op vakantie op Terschelling het stoere meisje Tess ontmoet. Een sprookjesachtige en zomerse film.

Terugblik Schoolfilms van de Maand 2021/2022

Deze lessen blijven beschikbaar in LessonUp en staan dus klaar voor direct gebruik.

April 2021 | Yulia en Juliet

Met de selectie films van deze maand laat je leerlingen stilstaan bij de betekenis van onderdrukking en vrijheid, wat ze perfect maakt om in de aanloop naar 4 en 5 mei te bespreken. Film van de Maand: YULIA en JULIET (Zara Dwinger).

Bekijk Yulia & Juliet

Mei 2021 | Mina Moes

Kiezen voor de leukste school, de beste vervolgopleiding, tussen goed of fout en het goede levenspad: keuzes maken is niet altijd makkelijk. Met de selectie van de maand mei laten we leerlingen -ook de allerkleinsten- nadenken over dilemma’s en de gevolgen van keuzes. Schoolfilm van de Maand: MINA MOES (Mirjam de With).

Bekijk Mina Moes

Juni 2021 | Bars

Kijk mee in de levens van mensen die je anders nooit had ontmoet. Met film verbreed je je blik op de wereld! Juni is een maand vol leerzame documentaires, wereldcinema en inspirerende activiteiten! Film van de Maand: BARS van regisseur René van Zundert.

Bekijk Bars

Juli & augustus 2021 | Zomerfilms

Zinderende coming-of-age-stories en avontuurlijke road trip movies; de zomervakantie komt eraan! Tijd voor meeslepende films met goudgeel licht en betoverend camerawerk.

Bekijk de selectie zomerfilms

September 2021 | Hotel de Grote L

In september, de maand van het Nederlands Film Festival, staan films van eigen bodem centraal. We tippen ook boekverfilmingen, want het is ook de maand van de Boekenweek van Jongeren. Onze Schoolfilm van de Maand is HOTEL DE GROTE L (regisseur Ineke Houtman) naar het boek van Sjoerd Kuyper.

Bekijk Hotel de Grote L

Oktober 2021 | Oma is gek!

Het thema van deze maand is Verleden & Toekomst. In oktober hebben we ook extra aandacht voor de jeugdfilm, want dit is de maand van Cinekid en de Kinderboekenweek. De Schoolfilm van de Maand is de short OMA IS GEK! (Simone van Dusseldorp) over Saäda (8) die dolblij is dat haar oma eindelijk vanuit Suriname naar Nederland komt. Maar oma blijkt niet alleen grappig, ze is ook een beetje gek en warrig. Wat is er met haar grootmoeder aan de hand?

Bekijk Oma is gek!

November 2021 | Mind My Mind

In de maand november selecteren we ‘echte verhalen’. Maar wat is echt? Tussen feit, fictie en filter zoeken we naar de beste documentaires en de meest onderzoekende filmlessen. Inspiratie voor elk leergebied, met een blik op de beste IDFA-jeugddocumentaires. Schoolfilm van de Maand (VO): de korte feel good- animatiefilm MIND MY MIND (regisseur Floor Adams) die een kijkje geeft in het hoofd van een jongen met autisme.

Bekijk Mind my Mind

December 2021 | Champ

Esma (14) is een kickbokstalent met de ambitie om ‘s werelds beste vechter te worden. Ze is niet bang voor haar tegenstanders, maar wel om haar ernstig zieke moeder te verliezen. De film laat zien hoe Esma ondanks haar continue angst hard werkt om zich voor te bereiden op haar moeilijkste partij ooit. Maar hoe vecht je voor een toekomst die zowel opwindend als beangstigend is? Met de opdrachten van het IDFA gaan de leerlingen in op de verschillende documentaire-technieken, en krijgen zij de kans hun eigen belevingswereld te verwoorden. De leerlingen komen in deze les nader tot elkaar en leren de kracht van kwetsbaarheid kennen.

Bekijk Champ

Januari 2022 | Polska Warrior

In Polska Warrior is de verlegen Eryk verslaafd aan de populaire game Goldhunter, waarin hij met zijn sterke avatar alle levels wint. Met tegenzin moet Eryk van zijn vader, een Poolse arbeider, leren zwemmen. Het liefst verblijft hij echter in zijn online gamewereld. Maar als de problemen in het 'echte leven' zich opstapelen, moet hij net zo moedig zijn als zijn avatar in het computerspel. In deze filmles ontdekken de leerlingen wat zij goed kunnen: hun superkrachten! Aan de hand van de film kijken leerlingen naar hun eigen superkrachten, en maken zij een filmposter net als Eryk heeft!

Bekijk Polska Warrior

Februari 2022 I Dikkertje Dap

Een heerlijke feel-good film voor basisschoolleerlingen gebaseerd op het versje van Annie M.G. Schmidt: DIKKERTJE DAP (74 min, Barbara Bredero). Wanneer Dikkertje Dap voor het eerst naar school moet, bedenkt hij een plan om zijn beste vriend, Raf de Giraf, mee te kunnen nemen. Met les gebaseerd op een fragment uit de film!

Bekijk Dikkertje Dap

Maart 2022 I Goodwill Dumping

De Schoolfilm van de Maand is de docu GOODWILL DUMPING, voor het voortgezet onderwijs. Regisseur Teddy Cherim onderneemt samen met modeontwerper Lisa Konno een sciencefiction-achtige zoektocht naar wat er met onze afgedankte kleren uit de kledingcontainer gebeurt. De enorme industrie achter gedoneerde tweedehandskleding fascineert en er de makers besteedden veel aandacht aan kleur en compositie. Een docu die kijkt als een bewegend schilderij.

Bekijk Goodwill Dumping

April 2022 I Koningsdag

KONINGSDAG (po) zorgt voor extra veel voorpret richting 27 april. Tijdens de vrijmarkt op Koningsdag ontdekt Younes dat het irritante leeftijdsgenootje dat tegenover hem staat te zingen, net zo worstelt met het verwachtingspatroon van zijn vader als hijzelf. In de gratis les bij de film ontdekken de leerlingen hoe een personage in een verhaal kan groeien. Younes en Kevin maken zich los van hun vaders… Hoe laat je dat nu zien in beeld en geluid? Een les met kijkopdrachten die leerlingen nog meer uit deze vrolijke film laat halen.

Bekijk Koningsdag

Over deze filmselectie

De planning voor de Film van de Maand en de thema's van filmselecties is onder voorbehoud. Want we bewegen mee met de actualiteit en laten ons informeren door de programma's van festivals en filmtheaters.

Volg ons op