Schoolfilm van de Maand

Elke maand presenteren we in samenwerking met Schooltv, Nederlands Film Festival en NPO Start de Schoolfilm van de Maand, afwisselend voor po en vo. Altijd met een nieuwe gratis les en een link naar de film om meteen met je klas te kijken.

Januari 2022 I Polska Warrior

Het verlegen buitenbeentje in POLSKA WARRIOR (25 min, Camiel Schouwenaar) kan wat moeilijk meekomen in zijn sociale omgeving, maar is juist een held in een online omgeving. In januari bieden we een les voor PO bovenbouw bij deze animatie en vieren we het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Verwacht een ruime selectie artistieke films die perfect zijn voor in de klas voor Kunst Algemeen, CKV én andere vakken.

Film en les nu online!

Februari 2022 I Dikkertje Dap

Een heerlijke feel-good film voor basisschoolleerlingen gebaseerd op het versje van Annie M.G. Schmidt staat op onze planning voor februari: DIKKERTJE DAP (74 min, Barbara Bredero). Wanneer Dikkertje Dap voor het eerst naar school moet, bedenkt hij een plan om zijn beste vriend, Raf de Giraf, mee te kunnen nemen.

Maart 2022 I Goodwill Dumping

De Schoolfilm van de Maand is de docu GOODWILL DUMPING, voor de bovenbouw van het VO. Regisseur Teddy Cherim onderneemt samen met modeontwerper Lisa Konno een sciencefiction-achtige zoektocht naar wat er met onze afgedankte kleren uit de kledingcontainer gebeurt. De enorme industrie achter gedoneerde tweedehandskleding fascineert en er de makers besteedden veel aandacht aan kleur en compositie. Een docu die kijkt als een bewegend schilderij.

April 2022 I Koningsdag

Onze Schoolfilm van de Maand (PO) doet het goed in de aanloop naar 27 april: KONINGSDAG (25 min, Steven Wouterlood). Tijdens de vrijmarkt op Koningsdag ontdekt Younes dat het irritante leeftijdsgenootje dat tegenover hem staat te zingen, net zo worstelt met het verwachtingspatroon van zijn vader als hijzelf. Met de selectie films laat je leerlingen stilstaan bij de betekenis van onderdrukking en vrijheid, wat ze perfect maakt om in de aanloop naar 4 en 5 mei te bespreken.

Mei 2022 I Het Schnitzelparadijs

Met de selectie van de maand mei laten we leerlingen -ook de allerkleinsten- nadenken over dilemma’s en de gevolgen van het maken van keuzes. Schoolfilm van de Maand (VO): HET SCHNITZELPARADIJS (82 min, Martin Koolhoven). In deze hilarische jeugdfilm zoekt Nordip na het behalen van zijn schooldiploma een vakantiebaantje. Bij restaurant De Blauwe Gier gaat hij aan de slag als afwashulp. Als Nordip verliefd wordt op Agnes, het nichtje van de eigenaar van het hotel, wordt hij met vooroordelen over zijn Marokkaanse afkomst geconfronteerd.

Juni 2022 I Mijn bijzondere rare week met Tess

Kijk mee in de levens van mensen die je anders nooit had ontmoet. Met film verbreed je je blik op de wereld. Juni is een maand vol leerzame documentaires, wereldcinema en inspirerende activiteiten! Schoolfilm van de Maand (PO): MIJN BIJZONDER RARE WEEK MET TESS naar het boek van Anna Woltz. Vanwege zijn doodsangst legt het jongetje Sam zichzelf ‘alleenheidstraining’ op. Daar komt weinig meer van als hij op vakantie op Terschelling het stoere meisje Tess ontmoet. Een sprookjesachtige en zomerse film.

Terugblik Schoolfilms van de Maand 2021

Deze lessen blijven beschikbaar in LessonUp en staan dus klaar voor direct gebruik.

April 2021 | Yulia en Juliet

Met de selectie films van deze maand laat je leerlingen stilstaan bij de betekenis van onderdrukking en vrijheid, wat ze perfect maakt om in de aanloop naar 4 en 5 mei te bespreken. Film van de Maand: YULIA en JULIET (Zara Dwinger).

Bekijk Yulia & Juliet

Mei 2021 | Mina Moes

Kiezen voor de leukste school, de beste vervolgopleiding, tussen goed of fout en het goede levenspad: keuzes maken is niet altijd makkelijk. Met de selectie van de maand mei laten we leerlingen -ook de allerkleinsten- nadenken over dilemma’s en de gevolgen van keuzes. Schoolfilm van de Maand: MINA MOES (Mirjam de With).

Bekijk Mina Moes

Juni 2021 | Bars

Kijk mee in de levens van mensen die je anders nooit had ontmoet. Met film verbreed je je blik op de wereld! Juni is een maand vol leerzame documentaires, wereldcinema en inspirerende activiteiten! Film van de Maand: BARS van regisseur René van Zundert.

Bekijk Bars

Juli & augustus 2021 | Zomerfilms

Zinderende coming-of-age-stories en avontuurlijke road trip movies; de zomervakantie komt eraan! Tijd voor meeslepende films met goudgeel licht en betoverend camerawerk.

Bekijk de selectie zomerfilms

September 2021 | Hotel de Grote L

In september, de maand van het Nederlands Film Festival, staan films van eigen bodem centraal. We tippen ook boekverfilmingen, want het is ook de maand van de Boekenweek van Jongeren. Onze Schoolfilm van de Maand is HOTEL DE GROTE L (regisseur Ineke Houtman) naar het boek van Sjoerd Kuyper.

Bekijk Hotel de Grote L

Oktober 2021 | Oma is gek!

Het thema van deze maand is Verleden & Toekomst. In oktober hebben we ook extra aandacht voor de jeugdfilm, want dit is de maand van Cinekid en de Kinderboekenweek. De Schoolfilm van de Maand is de short OMA IS GEK! (Simone van Dusseldorp) over Saäda (8) die dolblij is dat haar oma eindelijk vanuit Suriname naar Nederland komt. Maar oma blijkt niet alleen grappig, ze is ook een beetje gek en warrig. Wat is er met haar grootmoeder aan de hand?

Bekijk Oma is gek!

November 2021 | Mind My Mind

In de maand november selecteren we ‘echte verhalen’. Maar wat is echt? Tussen feit, fictie en filter zoeken we naar de beste documentaires en de meest onderzoekende filmlessen. Inspiratie voor elk leergebied, met een blik op de beste IDFA-jeugddocumentaires. Schoolfilm van de Maand (VO): de korte feel good- animatiefilm MIND MY MIND (regisseur Floor Adams) die een kijkje geeft in het hoofd van een jongen met autisme.

Bekijk Mind my Mind

Over deze filmselectie

De planning voor de Film van de Maand en de thema's van filmselecties is onder voorbehoud. Want we bewegen mee met de actualiteit en laten ons informeren door de programma's van festivals en filmtheaters.

Volg ons op