Schoolfilm van de Maand

Elke maand presenteren we in samenwerking met Schooltv, Nederlands Film Festival en NPO Start de Schoolfilm van de Maand, afwisselend voor po en vo. Altijd met een nieuwe gratis les en een link naar de film om meteen met je klas te kijken.

Mei 2023 | Kikkerdril (po)

KIKKERDRIL (67 min) van Simone van Dusseldorp gaat over Max die bij zijn oma moet logeren omdat zijn grote broer Jannus naar het ziekenhuis moet om zijn amandelen te laten knippen. Jannus vraagt aan Max of hij kikkerdril voor hem meeneemt, anders zal hij nooit meer praten. Max loopt weg en gaat de natuur in. Onderweg komt hij Jesse tegen, een meisje van zijn leeftijd dat dierenverpleegster wilt worden. Lukt het Max en Jesse om kikkerdril te vinden en zijn grote broer Jannus te helpen?

Naar de film

Vooruitblik Schoolfilms van de Maand 2023

Juni 2023 | Sammy Paramaribo (po)

SAMMY PARAMARIBO (7 min) van Barbara Bredero gaat over de 7-jarige Samantha Trustfull uit Almere. Ze is dit jaar eindelijk, na haar broers en zussen, aan de beurt om op vakantie te gaan naar het avontuurlijke Suriname en haar geliefde Tante Sjaan. In Paramaribo ontdekt ze de diverse culturen van Suriname en maakt ze vrienden met de kinderen in de Vergeet-me-niet-straat.

Naar de film

September 2023 | Hotel de Grote L (po/vo)

HOTEL DE GROTE L (77 min) van Ineke Houtman is een coming of age film vol met fantasie en humor. De dertienjarige Kos woont samen met zijn vader en drie zussen in een hotel aan zee. Als zijn vader in het ziekenhuis belandt, is hij noodgedwongen om samen met zijn drie zussen het familiehotel te runnen. Dit is een lastige opgave voor Kos, omdat hij niets van meisjes snapt. Vooral niet van Isabel, een meisje uit zijn klas waar hij stapel verliefd op is.

Naar de film

Terugblik

Juni 2022 I Mijn bijzondere rare week met Tess (po)

Schoolfilm van de Maand juni was: MIJN BIJZONDER RARE WEEK MET TESS naar het boek van Anna Woltz. Vanwege zijn doodsangst legt het jongetje Sam zichzelf ‘alleenheidstraining’ op. Daar komt weinig meer van als hij op vakantie op Terschelling het stoere meisje Tess ontmoet. Een sprookjesachtige en zomerse film. In de les gaan leerlingen aan de slag met fragmenten uit de film. Ze luisteren naar de muziek, denken na over de personages en over een vraag van de scenarioschrijver. Ook vergelijken ze het eerste hoofdstuk van het boek met het begin van de film.

Naar de film & les

September 2022 | De Boskampi's (po)

DE BOSKAMPI'S (Arne Toonen, 2015) is een komische jeugdfilm voor groep 5 - 8, over een jongen die een list verzint om niet langer gepest te worden door zich voor te doen als zoon van een gevreesde maffiabaas. In de les bekijken de leerlingen enkele fragmenten uit de film en gaan ze in op verschillende filmtechnieken. De les is ontwikkeld i.s.m Cinekid, inclusief leuke doe-opdracht van acteur Thor Braun.

Naar de film & les

Oktober 2022 | The Cloudmaker (vo)

Deze maand staat THE CLOUDMAKER (Hanna van Niekerk) in the spotlight, een mooie fantasierijke Spaanstalige animatiefilm over een ontmoeting tussen een jong meisje en een oude man die figuren kan maken van de wolken. De gratis les erbij werd ontwikkeld i.s.m. Yimmy Gómez Lozano (docent Spaans Hyperion Lyceum). Film en les zijn geschikt voor klas 1 t/m 3.

Naar de film & les

November 2022 | Sea Shadow (po)

Deze maand staat SEA SHADOW in de spotlight van Vincent Bal, een mooie korte film die laat zien dat animatie en een grote verbeelding elke fantasie tot leven kan laten komen. De film gaat over Max die ziet dat de schaduw van een telefoonoplader op een mannetje lijkt. Als hij er oogjes en een mondje op tekent komt het mannetje tot leven. In de les (ontwikkeld i.s.m. Cinekid) kijk je de korte film en gaan de leerlingen zelf aan de slag met hun fantasie.

Naar de film & les

December 2022 | Jordy in Transitland (vo)

Jordy in Transitland is een modern sprookje waarbij de maakbaarheid van het menselijk lichaam zegeviert en de grens tussen werkelijkheid en fantasie langzaam vervaagt. Met een lengte van zes minuten is deze film uitermate geschikt om in de klas te bekijken en na te bespreken. In de les onderzoeken leerlingen hoe genderidentiteit in deze film is vormgegeven.

Naar de film & les

Januari 2023 | Stuckwitu (vo)

Deze film van Timo Ottenvanger gaat over Gaby en Kesh, twee slackers van begin twintig die hun dagen vullen met het ophalen van jeugdherinneringen. Wanneer de twee lucht krijgen van een schuimparty besluiten ze samen nog één keer hun tienerjaren te herbeleven...

Naar film & les

Februari 2023 | Alles Mag (po)

ALLES MAG (23 min) van Steven Wouterlood gaat over de 11-jarige Tygo uit Brabant die vlak na zijn verhuizing naar Amsterdam een spreekbeurt houdt over carnaval. Wat begint als een algemene uitleg over het feest en de fanfare waarvan hij deel uitmaakte, loopt uit op een persoonlijk verhaal over de scheiding van zijn ouders. Hoewel zijn vader altijd zegt dat met carnaval alles mag en Tygo ervan droomt om bij de majorettes te gaan, toont zijn vader hem tegelijkertijd dat je zelfs met carnaval te ver kunt gaan.

Naar de film & les

Maart 2023 | Kabam Spullenmonster (po)

KABAM! van Elisabeth Hesemans is een serie voor jonge kinderen, die hen laat zien hoe je angsten kan overkomen door middel van verbeeldingskracht! In de aflevering Spullenmonster (8 min) is het meisje Mahin bang voor een griezelig monster onder haar bed. Toch blijkt dat het monster misschien niet zo eng is als ze dacht. De les erbij komt van de Taartrovers.

Naar de film & les

April 2023 | A Kiss (vo)

A KISS (33 min) van regisseur Nima Mohaghegh gaat over drie vrienden die heel uiteenlopende avonturen - grappige, romantische en ontroerende - beleven in een asielzoekerscentrum. De hoofdrollen worden gespeeld door jongeren die in een AZC leven. deze film maakt duidelijk dat een asielzoekerscentrum een wereld is vol gewone mensen. Een plek waar ook vriendschappen gevormd worden, liefdes opbloeien en jongeren volwassen worden.

Naar de film

Over deze filmselectie

De planning voor de Film van de Maand en de thema's van filmselecties is onder voorbehoud. Want we bewegen mee met de actualiteit en laten ons informeren door de programma's van festivals en filmtheaters.

Volg ons op