Jordy in Transitland is Schoolfilm van de Maand december 2022 met gratis les

Leestijd ca. 3 minuten

Landelijk

Deze maand staat Jordy in Transitland (voor vo / mbo) in the spotlight, perfecte film om rondom Paarse Vrijdag te bespreken. Het is een korte docu over Jody, voorheen genaamd Jordy. Tijdens de bijbehorende les onderzoeken leerlingen hoe genderidentiteit in deze film is vormgegeven. De les is gemaakt door Fenny Postma (Netwerk Filmeducatie) en Jurjen Klant (docent vo).

Over de film

De korte docu (6 min) Jordy in Transitland van Willem Timmers is een dromerige zoektocht naar wat vrouwelijkheid betekent. Documentaire en animatie worden gebruikt om Jody's gedachten en innerlijke strijd te laten zien. Geschikt voor het vo / mbo vanaf klas 3.

Naar de film

Over de les

Docent Jurjen Klant is mede-ontwikkelaar van de nieuwe gratis les bij deze korte film. We spraken hem even over de film. "Dit is niet een docu in de traditionele zin, maar zit tussen de docu, een animatie en fantasyfilm in. In zes minuten laat het heel goed de twijfels en gedachten van het hoofdpersonage zien." Aan het einde van de les kunnen de leerlingen het verschil uitleggen tussen genderidentiteit en genderexpressie, en hoe deze zich verhouden tot het hoofdpersonage en de boodschap van de film.

Open de les

Over Schoolfilm van de Maand

Elke maand presenteren we een nieuwe Schoolfilm van de Maand, afwisselend voor po en vo. Altijd met een nieuwe gratis les en een link naar de film om meteen met je klas te kijken. Dit project komt voort uit Film In de Klas, het gezamenlijk initiatief van het Nederlands Film Festival, Schooltv, NPO Start en wij van Netwerk Filmeducatie. Film in de Klas werd gelanceerd om scholieren met Nederlandse film in aanraking te brengen en hen bewust te leren kijken naar de groeiende en invloedrijke beeldcultuur.

Bekijk al het (gratis) aanbod

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op