Dossiers met filmtips en lesideeƫn

Met film maak je grote onderwerpen bespreekbaar in je klas: van culturele diversiteit tot pesten. We tippen de beste films per onderwerp.

Gender en seksuele diversiteit

Een mooie selectie films over de diversiteit in gender en seksualiteit die wij rijk zijn. Denken we in hokjes 'jongen' en 'meisje'? Of zit er nog wat tussenin? Een aantal van de films en docu's uit deze selectie laten van dichtbij zien hoe het is om een 'meisjesjongensmix' te zijn. Anderen gaan over de liefde tussen twee meisjes of twee jongens met thema's als pesten, in de kast zitten en uit de kast komen.

Bekijk het dossier

Nieuwkomers en culturele diversiteit

Met de toenemende internationale achtergrond van Nederlandse leerlingen, is film het ideale hulpmiddel om kennis te maken met deze culturen en de waarde te vinden van diversiteit. Speciaal daarom hebben wij een dossier Nieuwkomers en culturele diversiteit samengesteld, met leuke en pakkende films om deze achtergronden te begrijpen.

Bekijk het dossier

Pesten

Film is bij uitstek geschikt voor het bespreken van moeilijke onderwerpen in de klas. Zo hebben wij in het kader van de jaarlijkse Week tegen Pesten een overzicht gemaakt van films om een pijnlijk en ingewikkeld onderwerpen als pesten in de klas te kunnen behandelen!

Bekijk het dossier

China

Veel films over China gaan over de trek van het platteland naar economisch bloeiende zones. De impact daarvan op het landschap is prachtig in beeld gebracht. Je kijkt deze films ook met leerlingen voor de intrigerende inkijkjes in de dagelijkse realiteit van Chinezen als snelle herstellers van het ooit zo grote en machtige China. Dit zijn vijf perfecte films voor een betekenisvolle les aardrijkskunde.

Bekijk het dossier

Klimaatverandering

Dat klimaatverandering een voldongen feit is daar kunnen we eigenlijk niet meer omheen. Alhoewel er genoeg mensen zijn die het tegendeel beweren, zijn filmmakers er in het algemeen over eens dat onze dierbare planeet en de mensen die erop leven in gevaar zijn. Om de mensheid hiervoor te waarschuwen wenden filmmakers zich tot het krachtigste medium waarin verschillende disciplines samensmelten, met als doel om tot een overtuigende retoriek te komen waarbij de kijkers de urgentie direct voelen alsof er een ijskap onder hun voeten wegsmelt.

Bekijk het dossier

Volg ons op