Bespreek de wereld met deze themadossiers

Van genderdiversiteit tot de klimaatcrisis: maak actuele onderwerpen bespreekbaar met filmdossiers.

Pesten

Film is bij uitstek geschikt voor het bespreken van moeilijke onderwerpen in de klas. Zo hebben wij in het kader van de jaarlijkse Week tegen Pesten een overzicht gemaakt van films om een pijnlijk en ingewikkeld onderwerpen als pesten in de klas te kunnen behandelen!

Bekijk het dossier

Klimaatverandering

Dat klimaatverandering een voldongen feit is daar kunnen we eigenlijk niet meer omheen. Om de mensheid hiervoor te waarschuwen wenden filmmakers zich tot het krachtigste medium waarin verschillende disciplines samensmelten, met als doel om tot een overtuigende retoriek te komen waarbij de kijkers de urgentie direct voelen alsof er een ijskap onder hun voeten wegsmelt.

Bekijk dossier

Slavernij

Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden wordt gedurende een jaar, van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024, in Nederland extra aandacht besteed aan het slavernijverleden. Film brengt dit pijnlijke, belangrijke en onderbelichte onderdeel van onze gedeelde geschiedenis in beeld.

Bekijk dossier

Genderdiversiteit

Denken we in hokjes 'jongen' en 'meisje'? Of zit er nog wat tussenin? Een aantal van de films en docu's uit deze selectie laten van dichtbij zien hoe het is om een 'meisjesjongensmix' te zijn. Anderen gaan over de liefde tussen twee meisjes of twee jongens met thema's als pesten, in de kast zitten en uit de kast komen.

Bekijk dossier

Oorlog en vrijheid

De betekenis van oorlog en vrijheid komt dichterbij met deze selectie films en lessen voor het primair en voortgezet onderwijs. Perfect ook om in de aanloop naar 4 en 5 mei te kijken in de klas. Sommigen gratis met ook een les erbij.

Bekijk het dossier

Lentekriebels

Film leent zich goed om onderwerpen rondom relationele- en seksuele vorming bespreekbaar te maken. Ontdek onze filmselectie met films voor verschillende groepen van het basis- en speciaal onderwijs voor verschillende groepen. Variƫrend van 4 tot 33 minuten, allemaal gratis te zien.

Bekijk het dossier

China

Veel films over China gaan over de trek van het platteland naar economisch bloeiende zones. De impact daarvan op het landschap is prachtig in beeld gebracht. Je kijkt deze films ook met leerlingen voor de intrigerende inkijkjes in de dagelijkse realiteit van veel Chinezen. Dit zijn vier perfecte films voor een betekenisvolle les aardrijkskunde.

Bekijk het dossier

De eerste film in je vakgebied-pagina's staan klaar voor gebruik en er zijn er meer in de maak.

Kijk of jouw vakgebied erbij staat!

Volg ons op