Scholierenfilmfestivals

Stuur die zelfgemaakte film in of die prachtige profielwerkstuk docu en laat je leerlingen kans maken op mooie prijzen. Of laat ze hun eigen festival organiseren! Hier alle filmfestivals op een rij.

De beste, mooiste en spannendste films van leerlingen mogen worden gezien! Filmfestivals voor scholieren en pws-competities geven je leerlingen de kans om hun zelfgemaakte films te vertonen op het witte doek én mooie prijzen te winnen.


Welke filmfestivals en pws-competities zijn er eigenlijk in ons land?

1 NATIONAAL FILMFESTIVAL VOOR SCHOLIEREN (NFFS)

De competitie van NFFS draait om films die scholieren zelf hebben gemaakt (dus ook profielwerkstukken). Alle hoofdprijswinnaars gaan op reis naar het internationale filmfestival Camera Zizanio in Griekenland. De festivaldag van het NFFS is op 9 oktober 2023 in Lelystad (10 tot 17.30); een dag vol workshops, vertoningen van ingezonden films en een gala met de prijsuitreiking.

Meer over NFFS

Je werk inzenden?

Als docent kun je het werk van je leerlingen inzenden voor NFFS. In 2024 wordt er weer een docentendag georganiseerd.

2 NATIONAAL ONLINE FILMFESTIVAL VOOR SCHOLIEREN (NOFFS)

Speciaal voor individuele inzenders heeft NFFS ook een ONLINE competitie, namelijk NOFFS. Ben je zelf een leerling en wil of kan jouw school jouw film niet inzenden, dan mag je meedoen met één film van maximaal 10 minuten. Check de website van NOFFS voor de inschrijfdatum BINNENKORT! (op moment van schrijven nog niet bekend)

Meer over NOFFS

3 JUNIOR FELLOWSHIP RIJKSMUSEUM

Leerlingen van het vmbo, havo en vwo kunnen meedoen aan deze profielwerkstukprijs. Het Rijksmuseum daagt leerlingen uit om out-of-the-box te denken. Naast schriftelijke werkstukken zijn ook andere vormen welkom, waaronder een documentaire of een andere vorm van video zoals TikTok-filmpjes. De uitreiking van de prijs vindt niet plaats op een filmfestival maar is zeker feestelijk. Het Rijksmuseum ontvangt graag zoveel mogelijk vmbo-werkstukken. Vanaf september 2023 gaat de nieuwe editie van start! Tip je leerlingen om hun pws in te zenden want ze maken kans op €1500 en een traineeship bij het Rijksmuseum!

Meer over Junior Fellowship

4 KUNSTBENDE

Zoek jij een podium in content creator, dans, DJ, expo, fashion, film, muziek, taal of theater? Wil je feedback van een professionele jury, podiumervaring opdoen en kans maken op te gekke prijzen? De te doorlopen stappen en regels vind je op de website van Kunstbende. Win je de regionale voorronde, dan mag je optreden (in het geval van film: je film vertonen) op de finale tijdens het Kunstbende Young Creators Festival op 30 september 2023 in de Melkweg in Amsterdam.

Meer over Kunstbende

5 HET SCHOLIEREN FILMFESTIVAL (SFF)

Dit festival draait niet om zelf films maken maar wel om zelf organiseren! Het Scholieren Filmfestival (SFF) helpt middelbare scholen hun leerlingen de kans te geven hun eigen filmfestivals samen te stellen en te organiseren, in samenwerking met lokale bioscopen en theaters. Van het filmprogramma tot marketing, van de kaartverkoop tot het ontwerpen van posters en logo’s. Het festival vindt plaats in een bioscoop of theater in de buurt. De leerlingen worden begeleid door een projectleider van het SFF, waardoor er weinig gevraagd wordt van de school en de docenten.

Meer over Het Scholieren Filmfestival

6 RIALTO FOR SHORT

Films in de breedste zin van het woord, dus ook videoclips en commercials kun je insturen voor Rialto for Short, een programma dat beginnende filmmakers de kans geeft hun werk aan het publiek én filmprofessionals te tonen. De datum van de volgende editie is nog niet bekend. De laatste prijs die Rialto uitreikte was een bedrag van duizend euro om een nieuw filmproject te kunnen financieren.

Meer informatie

7 NOVA JONGE FILMERS FILMFESTIVAL INZENDEN T/M 15 AUGUSTUS

Het NOVA Jonge Filmers Filmfestival organiseert jaarlijks een filmfestival om jonge filmers een podium te geven om hun films te vertonen. Iedereen tot 25 jaar mag meedoen en de inschrijving is gratis. Jouw film mag bestaan uit: een korte film, documentaire, animatie of speelfilm. Alle genres zijn toegestaan en je film mag max. 30 minuten duren. Het festival vindt plaats op 11 november 2023 in het FIGI Theater in Zeist.

Meer informatie

Jouw film inzenden?

Lever je film in vóór 15 augustus 2023 via deze link.

8 VIVO NATUURFILMWEDSTRIJD

De nieuwe biologiemethode Vivo, het NIBI en EMS Films (makers van o.a. De Nieuwe Wildernis en Onder het Maaiveld) organiseren vanwege de Week van de biologie samen een wedstrijd voor alle middelbare scholieren in Nederland. Maak hiervoor je eigen natuurfilm van 1 minuut. De films worden beoordeeld door experts van EMS Films, ThiemeMeulenhoff en NIBI. De drie beste films winnen leuke prijzen, zoals een bezoek aan Diergaarde Blijdorp, een Meet&Greet met de filmmakers van EMS Films en een hotelovernachting met diner in Hotel Zuiderduin te Egmond aan Zee. Houd de website in de gaten voor info over de volgende editie!

Meer over VIVO

9 DOCUMAKEN FILMFESTIVAL

Steeds meer jongeren gaan creatief aan de slag met hun profielwerkstuk en maken deze in de vorm van een documentaire. Hebben jouw leerlingen een 'PWS-docu' gemaakt van max 10 min? Trots op het resultaat? Stuur deze in voor het Documaken Filmfestival in Amsterdam. Zodra de data voor inzending van het Documaken Filmfestival 2024 bekend zijn, zijn deze vindbaar op deze pagina.

Meer over Documaken

10 KNAW ONDERWIJSPRIJS (inschrijving gesloten)

De KNAW Onderwijsprijs erkent jaarlijks twaalf vwo-profielwerkstukken. Per profiel is er een eerste, tweede en derde prijs. De leerlingen die deze werkstukken geschreven hebben, ontvangen een studiebeurs van 2000, 1500 of 1000 euro en een oorkonde. KNAW beloont ook de begeleidende docent en de scholen die het de leerlingen mogelijk hebben gemaakt een topprestatie te leveren.

Meer over KNAW

En ook: KNAG AARDRIJKSKUNDE FILMWEDSTRIJD (inschrijving gesloten)

Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) bestaat 150 jaar en viert dat met de landelijke filmwedstrijd voor leerlingen (vmbo, havo, vwo). Het thema is Jouw aarde - Jouw Nederland - Jouw omgeving. De opdracht aan leerlingen is om zo creatief mogelijk een aardrijkskundig onderwerp onder de loep te nemen. Inschrijven voor de KNAG Aardrijkskunde Filmwedstrijd is niet meer mogelijk.

Meer over KNAG-wedstrijd

Inspiratie nodig voor de Aardrijkskunde Filmwedstrijd van KNAG?

Ga naar handige tutorials en meer
Volg ons op