Schoolvoorstellingen

Ga met je klas naar de bioscoop of een filmfestival!

Bezoek een bioscoop of een filmtheater

Wist je dat je met jouw klas vrijwel alle films op het witte doek in een filmtheater of een bioscoop kunt zien? Dit maakt de filmbeleving nog leuker! Bovendien is een filmtheater of een bioscoop onderdeel van de culturele omgeving van leerlingen. Het is dé plek in hun stad of dorp waar ze professioneel filmaanbod kunnen zien en film ‘in optima forma’ (op het witte doek, met goed geluid) kunnen beleven. Een kennismaking met deze plek is al waardevol. Het draagt bij aan de ontwikkeling van liefde voor film en positieve filmervaringen stimuleren het bioscoop- en theaterbezoek op latere leeftijd.

Benieuwd welke filmtheaters en bioscopen er bij jouw school in de buurt zitten? Bekijk de landelijke lijst van festivals en theaters die bij het Netwerk Filmeducatie zijn aangesloten (let op: niet alle filmtheaters in Nederland staan op deze lijst) of neem contact op met jouw regionale Filmhub voor advies op maat.

" In de mooie omgeving van het filmtheater nemen leerlingen wat ze aan het doen zijn nog meer serieus. Ik merk dat leerlingen zich echt openstellen, omdat ze even uit de normale schoolcontext zijn. "

Niels Hexspoor (filosofiedocent)

Aanbod en tarieven

In principe zijn alle films te boeken voor een schoolvoorstelling, dus we kunnen ons voorstellen dat je niet weet welke film je moet kiezen. Je kunt natuurlijk altijd in overleg met het filmtheater bij jou in de buurt. Aan de hand van bijvoorbeeld een thema of vak kan de educatiemedewerker van het theater je precies vertellen welke films bij jouw klas passen.

Of ga zelf alvast op zoek in onze filmeducatiedatabase. Deze database is gevuld met honderden films die geschikt zijn voor het onderwijs. Door de filters te gebruiken zie je in een handomdraai een aantal films die aan jouw eisen voldoen.

Heb je een film gevonden? Neem dan contact op met jouw lokale theater voor meer informatie over de kosten en de mogelijkheden. Vaak kun je als school korting krijgen omdat het om een educatieve vertoning gaat!

Educatieprogramma’s

Behalve ‘losse’ filmvoorstellingen zijn er vaak ook educatieprogramma’s te boeken in het theater. Dit zijn zorgvuldig samengestelde programma’s rondom een film of meerdere korte films die aansluiten bij het curriculum of een bepaald thema. Leerlingen kijken de film(s) en er wordt voor verdieping gezorgd, bijvoorbeeld door middel van kijkvragen, een voorgesprek en een nagesprek.

Bekijk het activiteitenaanbod van theaters

Korte Film Poule

Veel theaters bieden de educatieprogramma’s uit de Korte Film Poule aan. Voor zowel het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs als het mbo zijn er programma’s beschikbaar. Wil je een van deze programma’s volgen met jouw klas? Neem dan contact op met het filmtheater bij jou in de buurt.

Scholierenfilms

In het filmtheater is er ook ruimte om de eigen gemaakte films van leerlingen en studenten te vertonen in de professionele setting van een filmzaal. Het is van onschatbare waarde om hun trotse gezichten te mogen aanschouwen! Wil jij met jouw klas of studenten hun eigen films laten maken? Neem contact op met jouw regionale Filmhub voor advies over workshops of meld jouw klas of leerlingen aan voor een scholierenfilmfestival.

Ervaar het festivalgevoel

Ontdek samen met je klas de nieuwste films op een van de vele filmfestivals in Nederland. Wereldse films kijk je bijvoorbeeld op het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR), films van eigen bodem vind je op het Nederlands Filmfestival en Cinekid is er speciaal voor de jeugd. Voor documentaires kun je terecht bij het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA), animatiefilms kijk je op het Kaboom Animation Festival en Movies that Matter programmeert maatschappelijke films die gaan over mensenrechten. En zijn er nog veel meer. Check onze agenda voor een overzicht van alle festivals en wanneer ze plaatsvinden!

Ga naar de festivalagenda

Schoolprogramma

Tijdens veel filmfestivals is er een schoolprogramma. In sommige gevallen is dat programma ook te boeken in een theater bij jou in de buurt en niet alleen in de standplaats van het festival. Bekijk voor een sfeerimpressie alvast deze aftermovies:

De nieuwste film- en lestips maandelijks in je inbox?

Schrijf je in voor onze onderwijsnieuwsbrief

Volg ons op