Films over vervuiling en klimaat

Wil je aandacht geven aan het afvalprobleem en de gevolgen van (plastic) vervuiling voor mens, dier en natuur? We tippen de korte film Julieta & de schildpadden in de plastic soep en de gastles van Anton Damen, alias de Plandelman.

Julieta & de schildpadden in de plastic soep

VO jaar 1-2 en PO groep 5-8 I Gratis te bekijken I 15 min I De 14-jarige Julieta woont op het Caribische eiland Curaçao. Samen met andere vrijwilligers op het eiland redt Julieta zeeschildpadden in nood en probeert ze hun met afval vervuilde leefomgeving te verbeteren.

Bekijk film

Regisseur Mirjam Marks

"Uiteindelijk is het voor veel jongeren niet heel cool of stoer om met het klimaat bezig te zijn, maar Julieta is wél cool. Hopelijk denken leerlingen: wat vet, er zijn ook ándere manieren dan alleen maar politiek correct braaf minder lang te douchen en geen vlees meer te eten."

Bekijk de gratis filmles

Met het nieuwe lesmateriaal Jonge helden over de plasticsoep (brugklassen, onderbouw vmbo & po groep 7-8) denken leerlingen na over plastic vervuiling en oplossingen én leren hoe ze een goed filmpje maken. Met aansprekende filmopdrachten gemaakt door regisseur Mirjam Marks (bekend van JovannaForFuture) i.s.m. de Plastic Soup Foundation.

Naar de filmles

Kijk films over zwerfafval en kom zelf in actie

Anton Damen, bekend als Plandelman, geeft gastlessen (VO & PO) over het opruimen van zwerfafval waarbij leerlingen vooral grappige filmfragmenten kijken én zelf afval prikken met de grijpstok. "Dat je zelf actief iets kunt doen, geeft een goed gevoel."

Meer over gastles

Filmmaker in de klas?

Regisseur Mirjam Marks komt op scholen in en Amsterdam langs voor workshops en helpt je leerlingen met het maken van hun filmpje. Neem contact op via educatie@plasticsoupfoundation.org

Meer films over klimaatverandering en jonge activisten

Lowland Kids

VO, jaar 1-3 (maatschappijleer, aardrijkskunde) I Gratis te bekijken I gratis lesmateriaal I 22 min I Volg de laatste twee jongeren op het eiland Jean Charles in de Amerikaanse staat Louisiana, de eerste Amerikaanse klimaatvluchtelingen. Het lesmateriaal bevat een brede variëteit aan insteken voor een les over klimaatverandering. Je brengt het onderwerp dichtbij met vragen over wat er gebeurt als Nederland overstroomt.

Bekijk film en les

Scenes from a Dry City

VO, jaar 1-3 (maatschappijleer, aardrijkskunde) I Gratis te bekijken I Gratis lesmateriaal I 12 min I Kaapstad kampt met watergebrek en de bewoners vrezen voor Day Zero, de dag waarop de kraan wordt dichtgedraaid. De watercrisis wordt vanuit verschillende perspectieven belicht, van illegale autowassers tot om regen biddende christenen en golfspelers op een groene baan. De les gaat in op de demografische en politieke oorzaken, en meer. Welke oplossing zou jij aan de burgemeester van Kaapstad presenteren om het watertekort te verkleinen?

Bekijk film en les

JovannaForFuture

PO, groep 7-8 I Gratis te bekijken I Gratis lesmateriaal I 14 min I Jovanna protesteert iedere vrijdag voor het stadhuis van Deventer voor een beter klimaat. Je krijgt veel te zien over Jovanna's leven die in een duurzaam aardehuis woont, van haar ouders geen in plastic verpakt toetje mag en iedere vrijdag met de klimaatmars meeloopt. Het lesmateriaal gaat in op strijden voor het klimaat en bevat ideeën voor creatieve maakopdrachten.

Bekijk film en les

I am Greta

VO, jaar 1-4 I Niet kosteloos te kijken I Gratis lesmateriaal I 97 min I Jovanna, en met haar vele anderen, werd geïnspireerd door Greta Thunberg. Ondanks haar jonge leeftijd bekritiseert deze Zweedse milieuactiviste de grote wereldmachten. Kijk mee naar hoe Greta zich van verlegen outsider ontpopt naar een inspiratiebron voor een wereldwijde massabeweging. Met het lesmateriaal leren leerlingen het begrip klimaatverandering uit te leggen, wat klimaatactivisten en klimaatontkenners zijn en meer.

Bekijk film en les

Vind meer films over klimaatverandering in onze database.

Meer films

Bron quote regisseur Mirjam Marks: interview Zap.nl.

Volg ons op