Tijd voor actie: films over klimaatverandering

In de onderstaande voorbeelden kun je als aardrijkskunde docent de impact van de klimaatcrisis voelbaar maken in de klas. Film is uitermate geschikt om je leerlingen een gevoel te laten ervaren waar ze vervolgens (soms) maar al te graag over willen praten/discussiëren. En een ingewikkeld onderwerp als de klimaatproblematiek vraagt nou eenmaal om een gespreksopener.

I Am Greta

I Am Greta neemt je mee op de onwaarschijnlijke reis van Zweedse milieu- activiste, Greta Thunberg. Ondanks haar jonge leeftijd deinst ze niet terug van het bekritiseren van de grote wereldmachten. We zien eerstehands hoe ze zich ontpopte van een verlegen outsider naar de bron en inspiratie voor een globale massabeweging. Met het lesmateriaal van JEF wordt er dieper ingegaan op de klimaatcrisis en wat deze juist teweegbrengt. Verder zullen leerlingen van het voortgezet onderwijs even stil staan bij (het in beeld brengen van) klimaatprotesten en de profilering van boegbeeld ‘Greta’.

Bekijk de film

JovannaForFuture

Geïnspireerd door leeftijdsgenoot Greta Thunberg, zet Jovanna zich actief in voor een schoner klimaatbeleid. Zo eet ze zelf geen vlees, woont ze samen met haar ouders in een duurzaam aardehuis, en mist ze iedere vrijdag school om mee te lopen met de klimaatmars. JovannaForFuture werpt de blik van de leerlingen op de indringende gevolgen van een onveranderd klimaatbeleid, bekeken vanuit het standpunt van de jeugd. Want zij nemen uit noodzaak de touwtjes in handen. Bovendien krijgen ze wat handige tips mee, kleine dingen die we kunnen doen of laten in functie van een betere wereld.

Bekijk de film

Lowland Kids

Het eiland Jean Charles in de Amerikaanse staat Louisiana wordt teruggenomen door de zee. Deze ontwikkeling, die het gevolg is van klimaatverandering, zorgt ervoor dat de inwoners van het eiland moeten verhuizen. Daarmee zijn dit de eerste Amerikaanse klimaatvluchtelingen. In Lowland Kids volgen we de laatste twee jongeren die op het eiland wonen, en hoe zij omgaan met deze verandering. Een film die de gevolgen van klimaatverandering tastbaar maakt in de klas.

Bekijk de film

Scenes from a Dry City

Door de aanhoudende droogte in de Zuid-Afrikaanse West-Kaap regio kampt Kaapstad met watergebrek. De waterreservoirs worden langzaam uitgeput en het watergebruik wordt streng gecontroleerd. Men vreest voor “Day Zero”, de dag waarop de kraan wordt dichtgedraaid. In twaalf minuten toont Scenes from a Dry City de watercrisis vanuit verschillende perspectieven: illegale autowassers, protesterende burgers, om regen biddende christenen en golfspelers op een groene baan. Met het lesmateriaal van Movies that Matter kun je direct aan de slag met deze film. Leerlingen gaan in op de oorzaken en gevolgen van een watercrisis, en reflecteren op hun eigen watergebruik.

Bekijk de film

Krachtige retoriek

Dat klimaatverandering een voldongen feit is daar kunnen we niet meer omheen. Alhoewel er genoeg mensen zijn die het tegendeel beweren, zijn filmmakers er in het algemeen over eens dat onze dierbare planeet en de mensen die erop leven in gevaar zijn. Om de mensheid hiervoor te waarschuwen wenden filmmakers zich tot het krachtigste medium waarin verschillende disciplines samensmelten, met als doel om tot een overtuigende retoriek te komen waarbij de kijkers de urgentie direct voelen alsof er een ijskap onder hun voeten wegsmelt. Iedere filmmaker gebruikt een verschillende retoriek om de kijker te overtuigen van de ernst van de globale klimaatcrisis. Enerzijds doen zij dit door activisten centraal te stellen die zich niet laten tegenhouden door de Trumps van deze wereld. Anderzijds vormt het veranderde landschap het uitgangspunt. Wat de meeste films overeen hebben is dat zij zich laten leiden door de sociaal-politieke en sociaaleconomische context die het wereldwijde klimaatprobleem met zich meebrengt. Of het nou een documentaire met een directe boodschap is of een fictiefilm waarin de problematiek op een subtiele wijze is verbeeld, films zijn over het algemeen zeer geschikt om in de klas te behandelen.

Filmadvies?

We denken graag met je mee over de perfecte film voor jouw leerlingen! Vertel ons wat je zoekt via netwerkfilmeducatie@eyefilm.nl (thema en/of kerndoel, onderwijstype en jaar).

Meer films voor aardrijkskunde bekijken?

Ga naar filmselecties voor vo en mbo

Volg ons op