De klimaatverkenner

Waarom gaan wij er vanuit dat het goed komt, terwijl de zeespiegel stijgt en grote delen van ons land onder zeeniveau liggen? Klimaatverkenner Nicolaas Veul verkent onze toekomst en gaat op zoek naar een plan B.

Nicolaas start zijn verkenning in Gouda, waar in de polder flink wordt gebouwd op vijf meter onder NAP. Hoe voelen de bewoners zich daarbij? Maken zij zich zorgen over de toekomst van hun huis, van hun kinderen. Hij ontmoet Nederlanders die al hogerop zijn gaan wonen vanwege deze angst. Zijn verkenning leidt Nicolaas naar Noorwegen, dat volgens onderzoek niet alleen een van de beste plekken is om te wonen, maar ook om de klimaatcrisis te overleven. Ligt daar onze toekomst? En zitten de Noren wel op ons te wachten? Is de vlucht naar Noorwegen inderdaad de goede optie voor ons Nederlanders? Nicolaas neemt de proef op de som. 

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk de film”-wordt je doorgestuurd naar de site waar deze film gratis kunt bekijken. De documentaire sluit aan bij de leergebieden Mens en natuur, en de thema's klimaat en immigratie. Door het bekijken van deze video krijgt de leerling een beter inzicht in de huidige stand van de zeespiegel, evenals de toekomstvoorspellingen en de mogelijke gevolgen hiervan. Daarnaast worden ook andere landen behandeld en wordt besproken hoe zij omgaan met de steeds dreigender wordende situatie, en vervolgens welke oplossingen zij voor Nederland kunnen bieden.

Nicolaas Veul Nederland 2022, 51 min

Thema Klimaat, Europa, Migratie / vluchten, Natuur / dieren
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op