Vier jezelf bespreek genderdiversiteit

Jezelf mogen zijn is een feestje! Duik in het dossier en gebruik Paarse Vrijdag op 9 december om een passende film over genderdiversiteit te kiezen en samen met je klas te bespreken.

Jongens

Gratis lesmateriaal I Onderbouw/ bovenbouw vo & mbo I Drama (78 min.) I De jonge atleet Sieger ontmoet tijdens zijn nieuwe teamgenoot Marc. Sieger raakt in een eenzaam gevecht met zichzelf verwikkeld, maar beseft dat hij zijn hart moet volgen.

Bekijk Jongens

Love, Simon

Gratis lesmateriaal I Bovenbouw vo & mbo I Drama (110 min.) I Simon moet zijn familie en vrienden nog vertellen dat hij homoseksueel is en weet niet de anonieme klasgenoot is op wie hij online verliefd is geworden. Het oplossen van deze kwesties blijkt hilarisch.

Bekijk Love, Simon

Rafiki

Gratis lesmateriaal I Bovenbouw vo & mbo I Drama (83 min.) I Goede Keniaanse meisjes worden goede Keniaanse echtgenotes, maar tussen Kena en Ziki bloeit de liefde op. In een conservatieve omgeving worden ze gedwongen te kiezen tussen hun geluk of veiligheid.

Bekijk Rafiki

Harde omstandigheden en oprechte liefde

Yulia & Juliet

Zara Dwinger (2018) - 11 minuten

  • Geweld
  • Grof taalgebruik
  • Let op met kinderen tot 6 jaar
Naar de film

Skip en the Rythm Rangers

Gratis lesmateriaal, gratis film I Onderbouw vo I Docu (15 min.) I Voor Skip is dansen het belangrijkste in zijn leven. Met zijn jongensdansgroep Rythm Rangers stort hij zich op de repetities. De choreografie met veel vogueing is uitdagend, maar er speelt nog iets: wat als zijn klasgenoten hem zo zien? Want dansen is voor meisjes en homo's vinden zij.

Bekijk Skip en the Rythm Rangers

Meisjesjongensmix

Gratis lesmateriaal I Po en onderbouw vo I Docu (7 min.) I Wen Long is geen jongen, maar ook geen meisje: ze is intersekse en dus een mix van beide. Het is fijn dat haar ouders haar zelf de keuze laten, maar makkelijk is het niet. Want als je zowel jongen als meisje bent, waar hoor je dan bij?

Bekijk Meisjesjongensmix

Tomboy

Vo I Drama 82 min. I Wanneer Laure een nieuwe groep leeftijdsgenootjes ontmoet, stelt ze zich haast instinctief voor als 'Mickaƫl'. In de periode dat volgt, groeit de vriendengroep dichter bij elkaar en zet Laure zich steeds meer neer in haar rol als jongen. Hij/zij komt constant tussen twee vuren te staan; wat haar moeder wilt, wat haar vrienden denken, maar wat voelt ze zelf? Franse vaardigheden testen met deze film? Zie het artikel bovenin voor hoe je dat aanpakt!

Bekijk Tomboy

Bestaat er zoiets als onschuldige homohaat?

Pisnicht: The Movie

Nicolaas Veul (2019) - 45 minuten

  • Grof taalgebruik
  • Alle leeftijden
Naar de film

Vind meer films over genderdiversiteit.

Meer films
Volg ons op