Vier jezelf, bespreek genderdiversiteit

Jezelf zijn is een feestje en een feestje moet je vieren! Daarom kleuren op Paarse Vrijdag (8 december) alle scholen paars. Gebruik deze dag om een passende film over seksuele oriëntatie / diversiteit te kiezen en met je klas te bespreken. We selecteerden 16 films over dit thema: kort, lang, de meeste gratis te zien, met óók gratis lesmateriaal. Voor zowel vo als po!

Supertip!

Coming In (voor vo/mbo, vanaf klas 2) is speciaal voor Paarse Vrijdag geselecteerd als Schoolfilm van de Maand december, gratis te zien met nieuw (gratis) lesmateriaal. In die (interactieve) les gaan Jay en Whitney, twee Paarse Vrijdag rolmodellen, het gesprek aan met elkaar en de klas over de docu en hun eigen coming-out. Naar film & les!

Tips om dit onderwerp te bespre-ken in de klas

Vind je het spannend om het gesprek over maatschappelijk gevoelige thema's met je leerlingen aan te gaan? Filmhub Oost verzamelde zes tips om seksuele- en genderdiversiteit in de klas bespreekbaar te maken en Niels Hexspoor (Filmleraar van het Jaar 2022 van Midden) maakte een hand-out die helpt bij het bespreken van moeilijke onderwerpen.

Doe mee!

Paarse Vrijdag is dé grote actiedag van Gender & Sexuality Alliance. Door als school of klas mee te doen, laat je zien dat iedereen bij jou op school zichzelf kan zijn en niemand gepest of uitgesloten mag worden om wie die is, of op wie die verliefd is. Dit jaar is Paarse Vrijdag op 8 december 2023. Doe je mee?

Schrijf je gauw in voor onze nieuwsbrief, voor po of vo!

Maandelijks film- en lestips ontvangen?
Volg ons op