Dossier Gender en seksuele diversiteit

Jezelf mogen zijn is een feestje! Kies een passende film voor jouw leerlingen om op een speciale dag te kijken. In maart zijn de Roze Filmdagen bijvoorbeeld.

Direct naar kijktips

Denken we in hokjes 'jongen' en 'meisje'? Of zit er nog wat tussenin? Een aantal van de films en docu's uit deze selectie laten van dichtbij zien hoe het is om een 'meisjesjongensmix' te zijn. Anderen gaan over de liefde tussen twee meisjes of twee jongens met thema's als pesten, in de kast zitten en uit de kast komen.

Universele love story

Ook mogelijk: biedt een verfrissende blik met een mooie LHBTIQ+-film die een universeel verhaal over verliefdheid vertelt en waarbij seksevoorkeur niet als het thema wordt gebracht. Voorbeelden daarvan zijn YULIA & JULIET en JONGENS.

Acceptatie via film

Het inzetten van film heeft een positief effect op de acceptatie van seksuele diversiteit blijkt uit meerdere wetenschappelijke studies. In onderzoek van Movisie komt het vertonen van een film in de klas naar voren als de meest populaire methode (naast theatervoorstellingen) om de acceptatie van lesbiennes, homo-mannen, biseksuelen en transgenders te bevorderen.

Veilig klassenklimaat

Verwonderlijk is het niet, want film is het medium bij uitstek waarbij je als kijker in het verhaal wordt meegenomen en je met personages kunt meevoelen. Dit vermindert het negatieve oordeel over wie ‘anders’ is en zo kan het kijken van een LHBTIQ+-film bijdragen aan een veilig klassenklimaat.

Herkenbare LHBTIQ+-personages

Een mooi filmverhaal brengt echt iets teweeg bij leerlingen en als leerlingen na de film erover beginnen te praten, kun je vragen stellen als: hoe omschrijf je de film (grappig, spannend, ontroerend)? Wie vond jij het leukste personage en waarom? Waren het voor jou herkenbare personages? De opstap naar een verdiepend gesprek is daarmee gemaakt.

Aansluiting curriculum

Je vindt gratis filmeducatie-lesmateriaal bij de films in de onderstaande selectie. De lessen bevatten handreikingen en vragen die je kunt stellen om de filmervaring waardevoller te maken. Je kunt ervoor kiezen om ook filmaspecten te behandelen. Voor alle films en docu's geldt dat ze aansluiten bij Kunst Algemeen, beeldende vorming en CKV. Voor groep 5 gaat de les bij IN A HEARTBEAT -een korte animatie die viral ging- in op de inhoud, maar ook op het aspect muziek.

Van talen tot maatschappijleer

Als taaldocent aan luister- en leesvaardigheid werken? Kies (een fragment uit) een film waarin niet wordt gesproken en laat leerlingen opschrijven wat de gesproken tekst zou kunnen zijn. Vraag ze in het Frans, Engels of Spaans te vertellen: wat zie je, wat gebeurt er? Ze voelen zich dan echt betrokken bij wat ze zien. Met een film uit deze selectie vul je bijvoorbeeld lesdoel 43/Burgerschap zinvol in. Voor maatschappijleer is onder meer de documentaire PISNICHT een aanrader.

Lees deze tips van kenners voor het bespreken van films voor het vak Nederlands, Engels en maatschappijleer.

Alles voor de perfecte les

Een korte film of docu kijk je in z'n geheel. Geen tijd om de hele film tijdens de les te bekijken? Dat is ook niet altijd nodig, want in de lessen bij speelfilms staan sleutelscènes voor je klaar. Klik op de buttons Bekijk film om direct naar het lesmateriaal te gaan. Stel je eigen ideale les samen op basis van de gratis lessen! De genoemde doelgroepen zijn slechts richtlijnen. Jij weet als docent het beste welke film perfect is voor jouw leerlingen.

Jongens

Gratis lesmateriaal I Onderbouw/ bovenbouw vo & mbo I Drama (78 min.) I De jonge atleet Sieger ontmoet tijdens zijn nieuwe teamgenoot Marc. Sieger raakt in een eenzaam gevecht met zichzelf verwikkeld, maar beseft dat hij zijn hart moet volgen.

Bekijk Jongens

Yulia & Juliet

Gratis lesmateriaal + gratis film I Kort drama (11 min.) I Bovenbouw vo & mbo I Twee meisjes vinden elkaar in een gesloten jeugdinrichting. Wanneer een van hen vrijkomt, weten ze niet hoe hiermee om te gaan. Dit is een modern sprookje naar Romeo en Julia.

Bekijk Yulia & Juliet

Lees ook: Drie vragen aan Zara Dwinger

Zara, de regisseur van Yulia & Juliet: "Dat het om liefde tussen twee meisjes gaat, is eigenlijk geen issue."

Ga naar het interview

Love, Simon

Gratis lesmateriaal I Bovenbouw vo & mbo I Drama (110 min.) I Simon moet zijn familie en vrienden nog vertellen dat hij homoseksueel is en weet niet de anonieme klasgenoot is op wie hij online verliefd is geworden. Het oplossen van deze kwesties blijkt hilarisch.

Bekijk Love, Simon

Pisnicht: The Movie

Gratis lesmateriaal + gratis film I Vo & mbo I Documentaire (45 min.) I Watje. Homootje. Flikker. Pisnicht. Nicolaas Veul hoort deze woorden al zijn hele leven. Soms als grapje, soms als scheldwoord. Nicolaas onderzoekt de impact ervan op homoseksuele jongeren.

Bekijk Pisnicht

Rafiki

Gratis lesmateriaal I Bovenbouw vo & mbo I Drama (83 min.) I Goede Keniaanse meisjes worden goede Keniaanse echtgenotes, maar tussen Kena en Ziki bloeit de liefde op. In een conservatieve omgeving worden ze gedwongen te kiezen tussen hun geluk of veiligheid.

Bekijk Rafiki

Skip en the Rythm Rangers

Gratis lesmateriaal, gratis film I Onderbouw vo I Docu (15 min.) I Voor Skip is dansen het belangrijkste in zijn leven. Met zijn jongensdansgroep Rythm Rangers stort hij zich op de repetities. De choreografie met veel vogueing is uitdagend, maar er speelt nog iets: wat als zijn klasgenoten hem zo zien? Want dansen is voor meisjes en homo's vinden zij.

Bekijk Skip en the Rythm Rangers

Meisjesjongensmix

Gratis lesmateriaal I Po en onderbouw vo I Docu (7 min.) I Wen Long is geen jongen, maar ook geen meisje: ze is intersekse en dus een mix van beide. Het is fijn dat haar ouders haar zelf de keuze laten, maar makkelijk is het niet. Want als je zowel jongen als meisje bent, waar hoor je dan bij?

Bekijk Meisjesjongensmix

Tomboy

Vo I Drama 82 min. I Wanneer Laure een nieuwe groep leeftijdsgenootjes ontmoet, stelt ze zich haast instinctief voor als 'Mickaël'. In de periode dat volgt, groeit de vriendengroep dichter bij elkaar en zet Laure zich steeds meer neer in haar rol als jongen. Hij/zij komt constant tussen twee vuren te staan; wat haar moeder wilt, wat haar vrienden denken, maar wat voelt ze zelf? Franse vaardigheden testen met deze film? Zie het artikel bovenin voor hoe je dat aanpakt!

Bekijk Tomboy

In a Heartbeat

Gratis lesmateriaal, gratis film I Groep 5 t/m 8 po en onderbouw vo I Animatie (4 min.) I Een jongen is verliefd op een andere jongen. Hij is te verlegen om het te bekennen, maar zijn hart is anders niet zo terughoudend. Dit is een geliefde animated short die viral ging. De les gaat in op muziek.

Bekijk In a Heartbeat

Over Paarse Vrijdag

Het perfecte moment om zo'n film binnen je les -van mentor-uur tot maatschappijleer en Frans- te kijken, is Paarse Vrijdag; dé grote actiedag van GSA's (Gender & Sexuality Alliance). Door als school of klas mee te doen, laat je zien dat iedereen bij jou op school zichzelf kan zijn en niemand gepest of uitgesloten mag worden om wie die is, of wie die verliefd is.

AGENDA

Buiten Paarse Vrijdag zijn er nog veel meer dagen waarbij je met een film uit bovenstaande selectie aansluit bij de actualiteit.

Roze Filmdagen - 10 t/m 20 maart 2022

Internationale Dag van Transgendervisibiliteit - 31 maart 2022

Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie - 17 mei 2022

Roze zaterdag - 18 juni 2022

Pride Amsterdam - 30 juli t/m 7 augustus 2022

Internationale Transgenderrechtendag - 7 augustus 2022

Dag van de biseksualiteit - 23 september 2022

Coming Out Day - 11 oktober 2022

Transgender Awareness Week - 13 t/m 19 november 2022

Paarse Vrijdag - 9 december 2022

Meer films binnen het thema Gender en seksuele diversiteit

Ik ben een meisje!

Susan Koenen (2010) - 16 minuten

  • Alle leeftijden
Naar de film

Hoe Ky Niels werd

Els van Driel (2014) - 20 minuten

  • Alle leeftijden
Naar de film

Turn it Around

Niels Borgonje (2017) - 10 minuten

  • Alle leeftijden
Naar de film

Anders (Something About Alex)

Reinout Hellenthal (2017) - 19 minuten

Naar de film

A Perfectly Normal Family

Malou Reymann (2020) - 93 minuten

  • Alle leeftijden
Naar de film

I Love Hooligans

Jan-Dirk Bouw (2013) - 13 minuten

  • Let op met kinderen tot 12 jaar
Naar de film

Wil je persoonlijk advies?

Wist je dat je bij de regionale filmhubs terecht kunt voor kosteloze filmadviezen op maat en je kunt inschrijven voor webinars over hoe je film in het curriculum inpast? Filmhub Zuid-Holland organiseerde een MeetUp over het bespreken van seksuele diversiteit in de klas. Je kunt de opnamen terugkijken!

Bekijk video Filmhub Zuid

Weten hoe je een filmeducatieles geeft? Dit zijn 12 tips om te beginnen.

Volg ons op