Help pesten de wereld uit!

Met deze drie perfecte films maak je buitensluiten, pesten en negeren bespreekbaar zonder dat het zwaar hoeft te worden. Duik in het dossier.

Een mooi filmverhaal brengt echt iets teweeg bij leerlingen en als ze na de film erover beginnen te praten, kun je vragen te stellen als: wat vind je ervan, welke gedachten roept deze film bij je op? Op deze manier start je met gemak een verdiepend gesprek over pesten. Vind hieronder films met lesmateriaal.

1) Skip en de Rythm Rangers

Dansen is voor meisjes. Dat krijgt de 14-jarige Skip vaak te horen. Maar dans is voor hem het belangrijkste in zijn leven. Met zijn jongensdansgroep oefent hij voor een optreden met voguing, dat fysiek uitdagend is. Maar Skip heeft meer te overwinnen. Deze korte documentaire kan worden besproken aan de hand van het thema LHBTI+. I 14 minuten I vmbo, mavo, havo, vwo klas 1 t/m 4, mbo studiejaar 1-2

Bekijk film

2) De Boskampi’s

Rik (Thor Braun) is het spuugzat om net als zijn sullige vader te worden gepest. Als Rik naar een nieuwe school gaat, doet hij -geïnspireerd door een maffiafilm- alsof zijn vader een koude maffiabaas is. Rik wordt de stoere jongen van de school, maar hoe lang kan hij deze leugen nog volhouden? Deze boekverfilming is een echte feelgoodfilm. I 102 minuten I basisschool groep 6-8 I vmbo, mavo, havo, vwo, mbo jaar 1

Bekijk film

3) Mina Moes

Mina gaat elke dag met grote zwarte oren en een rode stippeljurk naar school. Haar moeder en juf vinden dat ze daarmee moet stoppen en dat ze zich net zo moet kleden als de rest. Ondanks de tegenwerking die ze ondervindt uit haar omgeving volgt Mina dapper haar plan om te zijn wie ze wil zijn. Maar waarom zou Mina eigenlijk géén Minnie-oren mogen dragen? Of vind je dat ze hetzelfde als iedereen moet zijn? I 15 minuten I basisonderwijs groep 3 en 4

Bekijk film

Goed om te weten

  1. Week Tegen Pesten
    De films zijn het hele hele jaar door relevant en de laatste week van september super actueel want dan (26 t/m 30 september 2022) organiseert Stichting School & Veiligheid weer de Week Tegen Pesten.

  2. Lespakket Week Tegen Pesten
    Stichting School & Veiligheid biedt een gratis lespakket met werkvormen, tips en tools die je vanaf juni 2022 weer kunt vinden op de website van De Week tegen Pesten. Je werkt daarmee aan een veilig klassenklimaat waar verschillen er mogen zijn.

  3. Filmeducatielessen over pesten
    Bij de films in de bovenstaande selectie is tevens gratis filmeducatie-materiaal beschikbaar. Deze bevatten een vraag over pesten en ook vragen die je kunt stellen om de filmervaring waardevoller te maken. Klik op de buttons Bekijk film hierboven om dit lesmateriaal te vinden.

Meer films over pesten voor het primair onderwijs

Ontdek meer

Meer films over pesten vmbo, havo, vwo en mbo

Ontdek meer

Zoek meer films met lesmateriaal.

Vind films en lessen
Volg ons op