Help pesten de wereld uit!

Met deze films maak je buitensluiten, pesten en negeren bespreekbaar, zonder dat het zwaar hoeft te worden.

Een mooi filmverhaal brengt echt iets teweeg bij leerlingen en als ze na de film erover beginnen te praten, kun je vragen te stellen als: wat vind je ervan, welke gedachten roept deze film bij je op? Op deze manier start je met gemak een verdiepend gesprek.

Drie absolute aanraders mét gratis lesmateriaal

1) De Boskampi’s

PO, groep 5-8, VO jaar 1 (vmbo, mavo, havo, vwo) I 102 minuten, kijkfragmenten in les I Rik (Thor Braun) is het spuugzat om net als zijn sullige vader te worden gepest. Als Rik naar een nieuwe school gaat, doet hij -geïnspireerd door een maffiafilm- alsof zijn vader een koude maffiabaas is. Rik wordt de stoere jongen van de school, maar hoe lang kan hij deze leugen nog volhouden? Deze boekverfilming is een echte feelgoodfilm.

Bekijk les

Ontdek de grappige acteer-opdracht

Bekijk het filmpje over de les met een doe-opdracht voor in de klas, bedacht door acteur Thor Braun.

2) Skip en de Rythm Rangers

VO, jaar 1 t/m 4 (vmbo, mavo, havo, vwo) en mbo studiejaar 1-2 I 14 minuten I Dansen is voor meisjes. Dat krijgt de 14-jarige Skip vaak te horen. Maar dans is voor hem het belangrijkste in zijn leven. Met zijn jongensdansgroep oefent hij voor een optreden met voguing, een fysiek uitdagende dansvorm. Maar Skip heeft meer te overwinnen. Deze korte documentaire kan in relatie tot gender (LHBTI+) worden besproken.

Bekijk les

3) Mina Moes

PO, groep 3 en 4 I 15 minuten I Mina gaat elke dag met grote zwarte oren en een rode stippeljurk naar school. Haar moeder en juf vinden dat ze daarmee moet stoppen en dat ze zich net zo moet kleden als de rest. Ondanks de tegenwerking die ze ondervindt uit haar omgeving volgt Mina dapper haar plan om te zijn wie ze wil zijn. Maar waarom zou Mina eigenlijk géén Minnie-oren mogen dragen? Of vind je dat ze hetzelfde als iedereen moet zijn?

Bekijk les

Goed om te weten

  1. Actueel in september
    Films over pesten zijn het hele hele jaar door relevant, maar in de laatste week van september (26 t/m 30 september 2022) super-actueel want dan organiseert Stichting School & Veiligheid de Week Tegen Pesten.

  2. De filmlessen bevatten ook de film
    Bij de films in de bovenstaande selectie is gratis filmeducatie-materiaal beschikbaar dat ingaat op pesten en ook vragen bevat die je kunt stellen om de filmervaring waardevoller te maken. De lessen in LessonUp bevatten kijkfragmenten, maar ook het bekijken van de gehele film is kosteloos.

  3. Te combineren met het lespakket Week Tegen Pesten
    Meer films over pesten vind je hieronder. Niet bij alle films is lesmateriaal beschikbaar. Tip: toon een film of fragmenten en combineer het met het gratis lespakket met werkvormen, tips en tools van Stichting School & Veiligheid te vinden op de website van De Week Tegen Pesten. Je werkt daarmee aan een veilig klassenklimaat waar verschillen er mogen zijn.

Meer filmtips?

Bekijk de selecties voor het po, vo & mbo hieronder. Of mail je verzoek naar ons als je op zoek bent naar een specifieke film voor jouw leerlingen: netwerkfilmeducatie@eyefilm.nl.

Meer films over pesten vmbo, havo, vwo en mbo

Ontdek meer

Zoek meer films met lesmateriaal.

Vind films en lessen
Volg ons op