Luister

‘Hallo, ik wil graag gewoon even kletsen. Want soms kan ik aan niemand mijn verhaal vertellen, van school en zo’. Een korte en krachtige documentaire vol aandoenlijke gesprekken met kinderen die bij de Kindertelefoon op zoek zijn naar een luisterend oor.

De Kindertelefoon wordt dagelijks gebeld door kinderen die hun zorgen, vragen of verhalen met iemand willen delen. Zo bellen kinderen in deze documentaire met vragen over huisdieren, verliefd zijn en verhuizen. Maar ook over andere moeilijke onderwerpen als pesten, ouders die gaan scheiden en alleen zijn.

Deze korte documentaire is gebaseerd op echte telefoongesprekken met De Kindertelefoon en bevat beeldmateriaal dat door kinderen zelf is gemaakt. De film volgt als hoofdlijn gesprekken met vier kinderen, die allen met een ander probleem zitten. Een mooie collage van ontroerende telefoongesprekken, die ook andere kinderen kan raken en aanspreken.

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk in de klas”-knop bovenaan deze pagina kun je zien waar de film gratis kunt bekijken. Onderaan de pagina is lesmateriaal te vinden bij de film. In deze LessonUp komen de verhaalstructuur en filmische elementen uit deze film over de kindertelefoon aan bod. Ook leren de leerlingen benoemen wat ze van de keuzes van de maker vinden.

IDFA lesmateriaal
IDFA Amsterdam heeft specifiek en algemeen lesmateriaal ontwikkeld dat inzetbaar is bij deze documentaire. Het specifiek lesmateriaal is geschikt voor groep 6,7,8 en de brugklas. Leerlingen krijgen opdrachten over de Kindertelefoon en wordt aandacht besteed aan de keuzes van de regisseur. Het algemeen lesmateriaal is geschikt voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Let op: dit lesmateriaal is niet specifiek ontworpen voor het vak Nederlands, maar de film is daarvoor wel inzetbaar. Kijk op deze pagina voor inspiratie voor geschikte films en (algemeen) lesmateriaal: https://filmeducatie.nl/nederlands-lessen.

  • Alle leeftijden

Astrid Bussink Nederland 2017, 15 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Familie, Pesten, Identiteit
Filmkenmerken 6-30 minuten

Lesmateriaal

Lesmateriaal IDFA

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op