Favoriete lessen van leraren Nederlands

Nieuwe les: Maak een ander personage tot hoofdpersoon

Van hoofdpersonen tot bijfiguren: personages brengen verhalen tot leven! Door goed te kijken en te luisteren naar een scène uit een korte film leren je leerlingen in één oogopslag verschillende personages onderscheiden. Ze herschrijven op maximaal een half A4 dezelfde scène vanuit een ander hoofdpersonage. Kijk-, luister- en schrijfles. Geschikt voor bovenbouw havo/vwo.

Gratis les mét fragmenten!

Nieuwe les: Van film naar gedicht

Met deze les inspireer je je leerlingen tot het schrijven van een eigen gedicht door de kracht en praal van filmbeelden. Door aandachtig te kijken en te luisteren naar een film, verkennen je leerlingen hun innerlijke gevoelens en gedachten. Deze filmervaring verwerken ze vervolgens in een passende poëzievorm, zoals een raptekst, sonnet, limerick of een andere poëzievorm naar keuze. Deze les biedt je leerlingen de mogelijkheid om op een creatieve wijze hun persoonlijke belevingswereld te uiten en te verwoorden. Kijk-, luister- en schrijfles. Geschikt voor bovenbouw vmbo/havo/vwo en mbo.

Gratis les mét fragmenten!

Nieuwe les: Van gedicht naar film

Poëzie spreekt tot de verbeelding! In deze creatieve les stimuleer je jouw leerlingen om hun emoties en gedachten bij een gedicht om te zetten in filmbeelden. Hiervoor luisteren ze eerst aandachtig naar een gedicht dat hen echt aanspreekt. In een woordweb schrijven ze alle associaties op die ze bij het gedicht hebben. Met de belangrijkste woorden maken ze vijf tot tien filmbeelden die hun gevoel bij het gedicht weergeven. Creatieve lees,- luister- en maakles. Geschikt voor bovenbouw havo/vwo en mbo.

Gratis les!

Nieuwe les: Herken vertelperspectieven in film

Maak verschillende vertelperspectieven zichtbaar aan de hand van film! Leerlingen herkennen aan de hand van korte films hoe perspectieven in films en boeken worden vormgegeven. Ze leren overeenkomsten en verschillen te benoemen en begrijpen waarom filmmakers en schrijvers voor bepaalde perspectieven kiezen. Kijk-, luister- en schrijflessen. Geschikt voor bovenbouw havo/vwo.

Gratis les mét fragmenten!

Nieuwe les: Goed leren debatteren met film

In deze les leren leerlingen argumenten in films herkennen en ervaren ze hoe film hun eigen mening kan beïnvloeden. Vervolgens debatteren ze over een stelling uit de film. Ze leren hun eigen mening vormen en dragen hierbij overtuigende argumenten aan. Spreekopdracht Nederlands. Geschikt voor onderbouw vmbo-t, havo en vwo.

Gratis les mét filmtips!

Oorlogswinter mét les en vragen van Martin Koolhoven

In april was Oorlogswinter Schoolfilm van de Maand. Voor het vak Nederlands is er een aparte les met vragen van regisseur Martin Koolhoven. In deze les verbeelden je leerlingen de openingsscène van het gelijknamige boek met een moodboard. Welke overeenkomsten en verschillen zijn er tussen boek en film?

Gratis les mét Martin Koolhoven!

Lesidee: Debatles over vrouwenemancipatie mét films en stellingen.

Wil je aandacht besteden aan Internationale Vrouwendag met je klas en zoek je nog inspiratie voor je les? Gebruik de debatles van docent Nederlands Marieke Landman. Debatteer bijvoorbeeld over menstruatieschaamte of de rechten van de vrouw. Kies uit drie films en drie stellingen!

Bekijk lesidee

Lesideeën Film & Poëzie

Poëzie spreekt tot de verbeelding! Ontdek hoe je met film je leerlingen stimuleert om hun gedachten en gevoelens te uiten via woorden en beelden: van gedichten naar films én van films naar gedichten.

Bekijk lesideeën

Verbeeld de openingsscène van een boek met een moodboard

In deze opdracht vertalen leerlingen net zoals een filmmaker hun eigen unieke beleving van een openingsscène uit een boek naar een moodboard. Na afloop bekijken ze de openingsscène van de boekverfilming terug. Wat is er anders of hetzelfde? Creatieve lees-, kijk- en luisteropdracht. Geschikt voor bovenbouw havo/vwo. 60 min.

Gratis les mét fragmenten!

Ontdek hoe verhalen zijn opgebouwd met film

Maak het begrip verhaalstructuur zichtbaar met een korte film. Leer leerlingen de vijf stadia van de verhaalstructuur volgens de oude Griekse denker Aristoteles te herkennen en te beschrijven. Kijk- en luisteropdracht. Geschikt voor onder- en bovenbouw vo en mbo. 60 min.

Gratis les mét fragmenten

Schrijf een vervolg op een openingsscène

Laat je klas aan de hand van een openingsscène van een korte film het vervolg van de film voorspellen en beschrijven. Dit doen ze op maximaal een half A4. Kijk-, luister- en schrijfopdracht. Geschikt voor bovenbouw havo/vwo. 45 min.

Gratis les mét fragmenten

Leessandwich criminaliteit en strenger straffen

In deze serie van drie lessen verzamelen leerlingen informatie via film en teksten om uiteindelijk een betogende column te schrijven rondom het thema 'criminaliteit en strenger straffen'. Leerlingen werken aan alle vaardigheden. Geschikt voor bovenbouw havo/vwo. 3 lesuren.

Gratis les mét filmtips!

Terug naar vakpagina Film & Nederlands

Terug
Volg ons op