Favoriete lessen van leraren Nederlands

Gratis les: verbeeld de openingsscène van een boek met een moodboard

In deze opdracht vertalen leerlingen net zoals een filmmaker hun eigen unieke beleving van een openingsscène uit een boek naar een moodboard. Na afloop bekijken ze de openingsscène van de boekverfilming terug. Wat is er anders of hetzelfde? Creatieve lees-, kijk- en luisteropdracht. Geschikt voor bovenbouw havo/vwo. 60 min.

Gratis les mét fragmenten!

Gratis les: ontdek hoe verhalen zijn opgebouwd met film

Maak het begrip verhaalstructuur zichtbaar met een korte film. Leer leerlingen de vijf stadia van de verhaalstructuur volgens de oude Griekse denker Aristoteles te herkennen en te beschrijven. Kijk- en luisteropdracht. Geschikt voor onder- en bovenbouw vo en mbo. 60 min.

Gratis les mét fragmenten

Gratis les: schrijf een vervolg op een openingsscène

Laat je klas aan de hand van een openingsscène van een korte film het vervolg van de film voorspellen en beschrijven. Dit doen ze op maximaal een half A4. Kijk-, luister- en schrijfopdracht. Geschikt voor bovenbouw havo/vwo. 45 min.

Gratis les mét fragmenten

Gratis les: leessandwich criminaliteit en strenger straffen

In deze serie van drie lessen verzamelen leerlingen informatie via film en teksten om uiteindelijk een betogende column te schrijven rondom het thema 'criminaliteit en strenger straffen'. Leerlingen werken aan alle vaardigheden. Geschikt voor bovenbouw havo/vwo. 3 lesuren.

Gratis les mét filmtips!

3 nieuwe lessen vanaf eind december!

  1. Herken vertelperspectieven in film, les van Furkan Sogut.

  2. Van gedicht naar film, les van Lydia Haars.

  3. Goed leren debatteren met film, les van Marieke Landman.

Terug naar vakpagina Film & Nederlands

Terug
Volg ons op