Favoriete lessen van leraren Nederlands

Nieuw les: herken vertelperspectieven in film

Maak verschillende vertelperspectieven zichtbaar aan de hand van film! Leerlingen herkennen aan de hand van korte films hoe perspectieven in films en boeken worden vormgegeven. Ze leren overeenkomsten en verschillen te benoemen en begrijpen waarom filmmakers en schrijvers voor bepaalde perspectieven kiezen. Kijk-, luister- en schrijflessen. Geschikt voor bovenbouw havo/vwo.

Gratis les mét fragmenten!

Nieuwe les: goed leren debatteren met film

In deze les leren leerlingen argumenten in films herkennen en ervaren ze hoe film hun eigen mening kan beïnvloeden. Vervolgens debatteren ze over een stelling uit de film. Ze leren hun eigen mening vormen en dragen hierbij overtuigende argumenten aan. Spreekopdracht Nederlands. Geschikt voor onderbouw vmbo-t, havo en vwo.

Gratis les mét filmtips!

Nieuwe les: Oorlogswinter mét les en vragen van Martin Koolhoven

In april is Oorlogswinter Schoolfilm van de Maand. Voor het vak Nederlands is er een aparte les met vragen van regisseur Martin Koolhoven. In deze les verbeelden je leerlingen de openingsscène van het gelijknamige boek met een moodboard. Welke overeenkomsten en verschillen zijn er tussen boek en film?

Lesidee: debatles over vrouwenemancipatie mét films en stellingen.

Wil je aandacht besteden aan Internationale Vrouwendag met je klas en zoek je nog inspiratie voor je les? Gebruik de debatles van docent Nederlands Marieke Landman. Debatteer bijvoorbeeld over menstruatieschaamte of de rechten van de vrouw. Kies uit drie films en drie stellingen!

Bekijk lesidee

Lesideeën Film & Poëzie

Poëzie spreekt tot de verbeelding! Ontdek hoe je met film je leerlingen stimuleert om hun gedachten en gevoelens te uiten via woorden en beelden: van gedichten naar films én van films naar gedichten.

Bekijk lesideeën

Verbeeld de openingsscène van een boek met een moodboard

In deze opdracht vertalen leerlingen net zoals een filmmaker hun eigen unieke beleving van een openingsscène uit een boek naar een moodboard. Na afloop bekijken ze de openingsscène van de boekverfilming terug. Wat is er anders of hetzelfde? Creatieve lees-, kijk- en luisteropdracht. Geschikt voor bovenbouw havo/vwo. 60 min.

Gratis les mét fragmenten!

Ontdek hoe verhalen zijn opgebouwd met film

Maak het begrip verhaalstructuur zichtbaar met een korte film. Leer leerlingen de vijf stadia van de verhaalstructuur volgens de oude Griekse denker Aristoteles te herkennen en te beschrijven. Kijk- en luisteropdracht. Geschikt voor onder- en bovenbouw vo en mbo. 60 min.

Gratis les mét fragmenten

Schrijf een vervolg op een openingsscène

Laat je klas aan de hand van een openingsscène van een korte film het vervolg van de film voorspellen en beschrijven. Dit doen ze op maximaal een half A4. Kijk-, luister- en schrijfopdracht. Geschikt voor bovenbouw havo/vwo. 45 min.

Gratis les mét fragmenten

Leessandwich criminaliteit en strenger straffen

In deze serie van drie lessen verzamelen leerlingen informatie via film en teksten om uiteindelijk een betogende column te schrijven rondom het thema 'criminaliteit en strenger straffen'. Leerlingen werken aan alle vaardigheden. Geschikt voor bovenbouw havo/vwo. 3 lesuren.

Gratis les mét filmtips!

Nieuwe lessen vanaf mei

  1. Van gedicht naar film, les van Lydia Haars.

  2. Van film naar gedicht, les van Furkan Sogut

  3. Maak een ander personage tot hoofdpersoon, les van Furkan Sogut

Terug naar vakpagina Film & Nederlands

Terug
Volg ons op