Lesideeën Film & Poëzie

Leestijd ca. 3 minuten

Landelijk

Poëzie spreekt tot de verbeelding! Ontdek hoe je met film je leerlingen stimuleert om hun gedachten en gevoelens te uiten via woorden en beelden: van gedichten naar films én van films naar gedichten.

Lesidee 1: van film naar gedicht

Inspireer je leerlingen om een gedicht te schrijven op basis van een filmervaring. Laat je leerlingen tijdens het kijken van de film een woordweb maken. De belangrijkste woorden helpen hen bij het schrijven van een gedicht. Van een raptekst tot een sonnet: alles mag! Je kunt een fragment tonen uit de film of er voor kiezen om de hele film te kijken.

Bekijk films

Grand Tour

Floor Houwink ten Cate (2016) - 10 minuten

vo/mbo | coming of age, liefde, misbruik

  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Seks
Naar de film

Ga niet naar de zee

Sander Burger (2018) - 7 minuten

vo/mbo | boekverfilming, opvoeding

Naar de film

Copyrette

Marc de Leeuw (2016) - 9 minuten

vo/mbo | spanning, vervreemding

  • Let op met kinderen tot 9 jaar
  • Angst
Naar de film

Lesidee 2: van gedicht naar film

Inspireer je leerlingen om een gedicht te verbeelden. Dit kan heel makkelijk door je leerlingen te vragen om hun gevoelens en gedachten bij het gedicht in een woordweb op te schrijven. Laat ze de vijf belangrijkste woorden kiezen, waarmee ze vijf tot tien shots maken. Wanneer je leerlingen super handig zijn, kunnen ze de filmbeelden ook monteren, bijvoorbeeld met muziek!

Je kunt ook uitpakken met poëzie en film. Werk bijvoorbeeld samen met een filmtheater bij jou in de buurt en laat je leerlingen hun eigen creaties terugkijken op het grote doek. In het filmpje hieronder vertelt docent Nederlands Rick Knops hoe hij leerlingen inspireert om filmpoëzie te maken in het kader van het poëziefilmfestival.

Dichter draagt voor

Wil je meer doen met verfilmde gedichten? Bekijk de website dichterdraagtvoor.nl. Hier vind je 21 verfilmde gedichten geregisseerd door Shariff Nasr.

Ontdek de vakpagina Film & Nederlands met lesideeën en filmtips van én voor docenten Nederlands.

Film & Nederlands
Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op