Proeftuin: Film Poetry | vo, De Heemlanden (Houten)

Leestijd ca. 5 minuten

Maren

Filmhub Midden

Ieder jaar schrijven leerlingen uit 3 atheneum op De Heemlanden gedichten bij Engels en Spaans. Als verdieping zochten ze daarom een manier om deze gedichten om te zetten tot iets beeldends.

Een gedicht in combinatie met beeld? Daar is een term voor, namelijk visual poetry of film poetry. Op de Heemlanden in Houten hebben leerlingen uit 3 atheneum gedichten geschreven in het Spaans en Engels en deze vervolgens verfilmd in vijf lessen.

" Ik vond het mooi dat er een samenwerking was met de taalvakken en CKV, het is heel leerzaam om op deze manier zo actief met taal bezig te zijn."

Leraar De Heemlanden

De eerste les was een kick-off die plaatsvond in de filmzaal van Theater aan de Slinger. Aan de hand van verschillende voorbeelden uit de Korte Film Poule, kregen de leerlingen inspiratie voor hun eigen visuele gedicht. Vervolgens hebben de leerlingen in drie gastlessen, onder begeleiding van filmdocent en visueel dichter Nienke Jorissen, gewerkt aan hun eigen visuele gedicht. Van een storyboard, tot aan het filmen en uiteindelijk monteren. Tot slot was er de première in de filmzaal waar alle resultaten werden vertoond en leerlingen reflecteerden op de gemaakte resultaten. 

Ben je benieuwd naar het lespakket? Je vindt de handleidingen, presentatie en voorbeeldvideo's via onderstaande link.

Ga naar het lespakket!

Best practice

Deze proeftuin heeft laten zien hoe de taalvakken perfect gecombineerd kunnen worden met ckv en filmeducatie. Door gedichten te schrijven bij taalvakken en deze te verfilmen tijdens ckv, wordt er vakoverstijgend gewerkt. 

Partners en achtergrondinformatie
Dit project is een samenwerking met Theater aan de Slinger en Nienke Jorissen. Meer weten over deze proeftuin? Neem contact op met Jurjen via jurjen@filmhubmidden.nl. Meer weten over onze andere proeftuinen? Ga naar filmhubmidden.nl/proeftuin.

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op