Eerste hulp bij filmeducatie voor leraren in het speciaal onderwijs

Filmeducatie is het bewust kijken, onderzoeken en maken van beeld. Maar hoe begin je daarmee? En hoe pas je het toe in het speciaal onderwijs? We helpen je graag op weg.

Neem contact op

Filmhub Midden streeft ernaar om filmeducatie in de regio Midden beschikbaar te maken voor iedereen. Uit de inventarisatie van het filmeducatieve aanbod in de regio is gebleken dat er nauwelijks tot geen aanbod beschikbaar is voor het speciaal onderwijs. We willen hierin graag een aanjaagfunctie vervullen en samen met het onderwijs en aanbieders onderzoeken wat er nodig is om filmeducatie op een kwalitatieve en duurzame wijze aan te bieden voor het so.

In samenwerking met drie so scholen (sbo de Bongerd in Almerevso de Lasenberg in Soestvso STIP in Utrecht) en diverse aanbieders onderzochte we in twee schooljaren (2021-2023) de kansen en mogelijkheden in het speciaal onderwijs door het uitvoeren van filmeducatieve projecten.

" "Film is heel geschikt voor het speciaal onderwijs, omdat ieder op hun eigen niveau kan meedoen""

Leraar vso STIP

Meer lezen over filmeducatie in het speciaal onderwijs?

Filmhub Zuid-Holland heeft zich de afgelopen twee jaar met een werkgroep verdiept in het speciaal onderwijs en geïnventariseerd welke kansen benut kunnen worden om filmeducatie een duurzame plek te geven op het (v)so. De resultaten van dit traject lees je in de publicatie Filmeducatie voor het Speciaal Onderwijs.

Ga naar de publicatie

Zo kan filmeducatie er in het speciaal onderwijs uitzien

Volg ons op