Eerste Poëzie Film festival: scholieren maken mooie poëziefilms voor Nederlands

Leestijd ca. 3 minuten

Oost

Filmhub Oost

Het eerste Poëzie Film Festival van Nederland dat begin november in Zutphen werd gehouden, was een succes. Naast zeventig op gedichten gebaseerde films, werden ook films van scholieren vertoond. “Het was fantastisch om met de scholieren poëziefilms te maken: de woorden kwamen van het papier af en het plezier in het werken met woorden en beelden was duidelijk te zien”, zegt initiatiefneemster en poëziefilmmaker Helmie Stil. “Het is ontzettend waardevol om leerlingen eerst met het gedicht en de interpretatie ervan bezig te zien en ze dat vervolgens te zien vertalen naar beeld. Dat ze vanuit poëzie meer betekenis aan taal geven, het verdiepen en daarna verbeelden met film is geweldig”, aldus docent Rick Knops van het Isendoorn College in Warnsveld.


Als organisator van het festival wilde Helmie graag werken met jongeren. “In een tijd waarin de alarmbel rinkelt omdat het beeld het woord totaal verdrongen lijkt te hebben, met als gevolg een verontrustende ontlezing vooral onder jongeren, wil het Nederlands Poëzie Film Festival een omgekeerde beweging laten zien: namelijk die waarin het beeld iets teruggeeft aan het woord. En door dichters bij het scholierenproject te betrekken, kregen we een prachtige samenwerking tussen dichters, scholieren, woord en beeld.”

" Het is erg leuk om op deze manier een andere invulling te geven aan het vak Nederlands"

Onze tip

Twee klassen van het Isendoorn College uit Zutphen waren meteen enthousiast en besloten mee te doen: “De eerste reacties van leerlingen waren dat poëzie heel abstract is, maar dat hebben we snel concreet gemaakt. Helmie Stil heeft een aantal gedichten geselecteerd en daar mochten de leerlingen uit kiezen. Ze mochten dan in groepjes het gedicht gaan verbeelden.”

Rick vindt het echt een meerwaarde om binnen het vak Nederlands gedichten te gaan vertalen in beelden en er een film van te maken. “De leerlingen gingen eerst aan de slag met de taal in het gedicht en de interpretatie daarvan en daarna ook nog nadenken hoe je de betekenis van het gedicht kunt gaan verfilmen. Dat was 2-trapsgewijs eigenlijk. Vanuit de poëzie meer betekenis geven aan taal, dat verdiepen en daarna verbeelden middels film”, vertelt hij.

" Ik vond het een heel leuk project en heel fijn dat we tijdens de les Nederlands zo creatief bezig mochten zijn"

Onze tip

Ook de leerlingen zijn enthousiast. “Het project was heel leuk, ik heb veel geleerd over film”, zegt Omer. Een andere leerling vond het een hele leuke ervaring: “Het heeft me een hele andere kant van poëzie laten zien.” Een meisje vertelt: “Ik vond het een heel leuk project en heel fijn dat we tijdens de les Nederlands zo creatief bezig mochten zijn.”

De passie voor poëzie en film begon bij Helmie Stil toen ze tien jaar geleden ‘voor de liefde’ vanuit Nederland verhuisde naar de Engelse hoofdstad Londen. “Wanneer je emigreert laat je je wortels los en voel je je kwetsbaar en sterk tegelijkertijd. Het waren zoveel emoties en die moest ik opschrijven. En dat is uitgemond in het gedicht; Shadow and Sun. Ik had meteen zoveel beelden in mijn hoofd, dat een film maken een logisch gevolg was.”

De film won tijdens een filmfestival in Londen meteen een prijs. Voor Helmie het startpunt om zich in poëziefilms te specialiseren. In samenwerking met onder andere The Poetry Society heeft ze inmiddels een eigen website met poeziefilms: https://www.poetrycinema.co.uk/ 

Toen Helmie terugkwam naar Nederland wilde ze heel graag ook een Poëzie Film Festival in Nederland organiseren. Ze benaderde Luxor in Zutphen en vroeg scholen om mee te doen. “Ik gun het mensen om deze nieuwe vorm van de combinatie tussen woord en beeld mee te maken. Het is een creatieve uiting op twee creatieve vlakken. Je kan je gevoel kwijt in woorden en tegelijkertijd ook in beelden.”

Aanrader

“Vanuit de sectie Nederlands zouden we het iedereen aanraden. Over het algemeen lopen leerlingen niet zo snel warm voor het vak Nederlands, maar nu wel. Het is erg leuk om op deze manier een andere invulling te geven aan de lessen Nederlands. Ze mochten met een groepje samenwerken en lekker op pad. Het was heel betekenisvol dat ze nu iets maakten dat echt vertoond ging worden in de bioscoop voor een heus publiek”, aldus Rick. Stil beaamt dat: “Het was echt een feestje toen de scholieren met hun ouders in de bioscoop zaten, hun films samen bekeken en de dichters aanwezig waren om vragen te beantwoorden. Het was prachtig om iedereen zo trots te zien. En het was een echte première, dus we hebben ook uitgepakt met kinderbubbels, mooie kleding en een roos op het podium. Fantastisch!”

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op