Opleidingen & Minoren

Doe meer met film en meld je aan voor een minor, de post-hbo-opleiding of bekijk een webinar!

Wil je lesgeven over film? Hieronder vind je opleidingen en minoren die je helpen om filmleraar te worden. Schrijf je in voor On the Movie, de post-hbo opleiding filmeducatie, aan de Amsterdamse Hogeschool voor Kunsten. Deze opleiding is toegankelijk voor alle bevoegde leraren uit het po, vo en mbo!

Post-hbo jaaropleiding On the Movie | Voor docenten | AHK

Ontwikkel jezelf tot bevlogen filmdocent met deze eenjarige opleiding voor bevoegde docenten po, vo en mbo. Je leert alles over filmtaal, filmmaken en doceren. Deze post-hbo-leergang, On the Movie, gaat in september 2024 voor de derde keer van start aan de AHK. De Breitner Academie, de Nederlandse Filmacademie en het Netwerk Filmeducatie hebben hierbij krachten gebundeld. Filmvaardigheden, filmanalyse en filmdidactiek komen aan bod in de lessen gegeven door gastdocenten in Amsterdam. Interesse?

Meer over deze opleiding

Deelnemers over hun ervaring

Met On the Movie ontwikkel je je al filmmakend tot een bekwame filmdocent. Twee deelnemers vertellen in dit artikel hoe zij het geleerde direct in hun lespraktijk toepassen.

Minor Filmeducatie | Voor alle studenten | Fontys

Met de minor Filmeducatie (30 ec) van Fontys leer je een unieke taal lezen, schrijven en spreken, die van bewegend beeld en geluid. Dit doe je niet alleen in de collegezaal, maar ook in de praktijk bij filmfestivals, in de filmzaal en door zelf film te maken. De uitvalsbasis is Eindhoven en de minor vereist 4 dagen aanwezigheid van de student per week. In september 2024 start er weer een nieuwe.

Meer over deze opleiding

Minor Film & Media | Voor Pabo studenten | HS Leiden

De minor Filmeducatie & Mediawijsheid (30 ec) aan de Hogeschool Leiden gaat in het schooljaar 2024/25 weer van start. Pabo-studenten in heel Nederland kunnen zich hiervoor inschrijven. Het onderwijs vindt deels op de hogeschool plaats en deels in musea en film- en televisie-instellingen, en ook in bioscoopzalen waar de studenten les krijgen van filmmakers en mediawijsheid-experts. De uitvalsbasis is Leiden.

Meer over deze opleiding

Keuzevak Filmdidactiek | Voor studenten minor Kunsteducatie | UvA

Het keuzevak Filmdidactiek (6 EC) is onderdeel van de Minor Kunsteducatie aan de Universiteit van Amsterdam. Deze minor start weer in semester 2 van '23/24 voor studenten Kunstgeschiedenis, Theaterwetenschap, Muziekwetenschap, Cultuurwetenschappen en Media en Cultuur. Je bestudeert verschillende manieren waarop je narratieve, stilistische, en contextuele aspecten van film kunt didactiseren voor verschillende schoolvakken en leeftijden.

Meer over deze opleiding

Onderwijseenheid Filmeducatie | Voor studenten minor De betekenisvolle leraar | HAN

De onderwijseenheid Filmeducatie(6 EC) is onderdeel van de minor De betekenisvolle leraar aan de HAN. Dit vak start in september en februari voor deeltijdstudenten Educatie. In deze onderwijseenheid leer je beeld-bekwaam te worden in het onderwijs en met een open blik naar film en filmcultuur te kijken. Tijdens deze onderwijseenheid verzamel je lesmateriaal dat je in kan zetten in je eigen lespraktijk.

Meer over deze opleiding

Ook film op jouw opleiding?

Ben jij ook lerarenopleider en wil je meer doen met film? We ondersteunen hier graag in! Neem contact op met netwerkfilmeducatie@eyefilm.nl

De impact van film | Webinar 1 Filmeducatie

Ben je op zoek naar nascholingsmodules, workshops of trainingen bij jou in de regio? Neem dan contact op met een adviseur van een filmhub.

Vind je filmhub
Volg ons op