(Na)scholing

Doe meer met film en meld je aan voor een minor, de post-hbo-opleiding of bekijk een webinar!

Wil je lesgeven over film? Hieronder vind je opleidingen, minoren en trainingen die je helpen om filmleraar te worden. Schrijf je in voor de post-hbo Filmeducatie opleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor Kunsten. Deze opleiding is voor het eerst toegankelijk voor alle leraren uit het po, vo en mbo!

Post-hbo Filmeducatie | Voor docenten | AHK

Ontwikkel jezelf tot bevlogen filmdocent met deze eenjarige opleiding voor bevoegde docenten po, vo en mbo. Je leert alles over filmtaal, filmmaken en doceren. Deze post-hbo-leergang, On the Movie, gaat in september 2023 voor de tweede keer van start aan de AHK. De Breitner Academie, de Nederlandse Filmacademie en het Netwerk Filmeducatie hebben hierbij krachten gebundeld. Filmvaardigheden, filmanalyse en filmdidactiek komen aan bod in de lessen gegeven door gastdocenten in Amsterdam. Interesse?

Voorlichting op 11 februari 2023

Minor Filmeducatie | Voor studenten | Fontys (inschrijving gesloten)

Met de minor Filmeducatie (30 ec) van Fontys i.s.m. Filmhub Zuid leer je een unieke taal lezen, schrijven en spreken, die van bewegend beeld en geluid. Dit doe je niet alleen in de collegezaal, maar ook in de praktijk bij filmfestivals, in de filmzaal en door zelf film te maken. De uitvalsbasis is Eindhoven. De minor voor 2022/2023 zit vol, je kunt je dit jaar niet meer inschrijven voor deze minor.

Meer lezen

Minor Film & Mediawijsheid | Voor studenten | HS Leiden (inschrijving gesloten)

De minor Filmeducatie & Mediawijsheid (30 ec) aan de Hogeschool Leiden start in het schooljaar 2022/23. Pabo-studenten in heel Nederland kunnen zich hiervoor inschrijven. Het onderwijs vindt deels op de hogeschool plaats en deels in musea en film- en televisie-instellingen, en ook in bioscoopzalen waar de studenten les krijgen van filmmakers en mediawijsheid-experts. De uitvalsbasis is Leiden. Let op: de inschrijving voor 2022/2023 is gesloten.

Meer lezen

Collegereeks (historische)speelfilm & geschiedenisdidactiek

In deze collegereeks onderzoeken docenten in spe waarom je filmmateriaal inzet in de lespraktijk, hoe je filmmateriaal in je les kunt inzetten en welke werkvormen hierbij passen. Het inzetten van filmmateriaal kan worden gebruikt om vaardigheden binnen het domein van historisch besef en oriƫntatiekennis te ontwikkelen. Net als teksten, spotprenten, kunstobjecten en archeologische vondsten is een film, naast vele andere dingen, ook een historische bron: een afdruk van de mens in een bepaalde tijd, op een bepaalde plaats binnen een bepaalde context.

Neem contact op voor meer info

Workshop film als geschiedenisbron

In deze workshop onderzoeken docenten (geschiedenis, mens & maatschappij, en burgerschap) aan de hand van historische speelfilms de filmische elementen die makers hebben ingezet om het verleden te verbeelden. Als geen ander slaagt het medium film er in historische gebeurtenissen onder de aandacht te brengen. Hoe een maker het verleden verbeeldt en welke keuzes hierbij worden gemaakt heeft onbewust veel invloed op onze historische beeldvorming.

Neem contact op voor meer info

Workshop kijken naar de Oorlog

Kijken naar de Oorlog is een vakoverstijgend filmeducatieproject waar docenten en lerarenopleiders in het vo en het mbo worden getraind in het omgaan met visueel materiaal met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Kijken naar de Oorlog is een samenwerking tussen Filmhub Oost en de lerarenopleiding geschiedenis van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. In deze workshop gaan Marc van Berkel (lerarenopleider bij de HAN) en Kimber van Valkenburg (filmeducatie-expert en docent geschiedenis) samen met de deelnemers onderzoeken hoe je vanuit een ander perspectief historische (onderwijs)films kunt benaderen en vervolgens didactisch in kunt zetten.

Neem contact op voor meer info

De impact van film | Webinar 1 Filmeducatie

Ben je op zoek naar nascholingsmodules, workshops of trainingen bij jou in de regio? Neem dan contact op met een adviseur van een filmhub.

Vind je filmhub
Volg ons op