Opleidingen & Minoren

Doe meer met film en meld je aan voor een minor, de post-hbo-opleiding of bekijk een webinar!

Wil je lesgeven over film? Hieronder vind je opleidingen en minoren die je helpen om filmleraar te worden. Schrijf je in voor On the Movie, de post-hbo opleiding filmeducatie, aan de Amsterdamse Hogeschool voor Kunsten. Deze opleiding is toegankelijk voor alle bevoegde leraren uit het po, vo en mbo!

Post-hbo jaaropleiding On the Movie | Voor docenten | AHK

Ontwikkel jezelf tot bevlogen filmdocent met deze eenjarige opleiding voor bevoegde docenten po, vo en mbo. Je leert alles over filmtaal, filmmaken en doceren. Deze post-hbo-leergang, On the Movie, gaat in september 2023 voor de tweede keer van start aan de AHK. De Breitner Academie, de Nederlandse Filmacademie en het Netwerk Filmeducatie hebben hierbij krachten gebundeld. Filmvaardigheden, filmanalyse en filmdidactiek komen aan bod in de lessen gegeven door gastdocenten in Amsterdam. Interesse?

Inschrijven tot 1 juni 2023

Deelnemers over hun ervaring

Met On the Movie ontwikkel je je al filmmakend tot een bekwame filmdocent. Twee deelnemers vertellen in dit artikel hoe zij het geleerde direct in hun lespraktijk toepassen.

Minor Filmeducatie | Voor alle studenten | Fontys

Met de minor Filmeducatie (30 ec) van Fontys leer je een unieke taal lezen, schrijven en spreken, die van bewegend beeld en geluid. Dit doe je niet alleen in de collegezaal, maar ook in de praktijk bij filmfestivals, in de filmzaal en door zelf film te maken. De uitvalsbasis is Eindhoven en de minor vereist 4 dagen aanwezigheid van de student per week. In september 2023 start er weer een nieuwe.

Aanmelden voor 1 juli 2023

Minor Film & Mediawijsheid | Voor Pabo studenten | HS Leiden

De minor Filmeducatie & Mediawijsheid (30 ec) aan de Hogeschool Leiden gaat in het schooljaar 2023/24 voor de tweede keer van start. Pabo-studenten in heel Nederland kunnen zich hiervoor inschrijven. Het onderwijs vindt deels op de hogeschool plaats en deels in musea en film- en televisie-instellingen, en ook in bioscoopzalen waar de studenten les krijgen van filmmakers en mediawijsheid-experts. De uitvalsbasis is Leiden.

Inschrijven t/m 11 mei 2023

Atelier Breedbeeld | Voor studenten Beeldende Kunst en Vormgeving | Stenden

Atelier Breedbeeld is nu een vast onderdeel van het tweede jaar van de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving van NHL Stenden Hogeschool. De studenten verdiepen zich een heel semester lang in filmeducatie en werken aan educatieve producten voor externe opdrachtgevers. Ze krijgen les in onderwijskunde, vakdidactiek, filmproductie, in medialogica, mediawijsheid en in het maken, onderzoeken, beschouwen, analyseren en beargumenteerd beoordelen van film.

Meer over deze opleiding

De impact van film | Webinar 1 Filmeducatie

Ben je op zoek naar nascholingsmodules, workshops of trainingen bij jou in de regio? Neem dan contact op met een adviseur van een filmhub.

Vind je filmhub
Volg ons op