Filmleraar van het Jaar bekend

Elroy Gramsbergen is uitgeroepen tot Filmleraar van het Jaar 2021. Hij werd door de vakjury van film-en onderwijsprofessionals verkozen tot de meest aansprekende filmdocent.

Meer over Elroy!

Cineville Podcast interview met de genomineerden

Onze drie finalisten zijn onlangs geïnterviewd door Cineville over hoe zij film centraal stellen in hun lessen. Misschien dat de tips van Elroy, Caroline en Berrie van pas kunnen komen in de klas!

Luister de Cineville Podcast

En de winnaar is...

Woensdag 24 november vond de uitreiking plaats van Filmleraar van het Jaar 2021. "Het bleef spannend tot het laatste moment. Alle drie zetten ze film vanuit een heldere visie en vol enthousiasme en bevlogenheid in, in hun lessen. Ze blijven dicht bij de belevingswereld van hun leerlingen”, aldus de vakjury.

Ga naar het juryrapport

Dit waren de drie finalisten

Dit waren de drie finalisten van de landelijke verkiezing Filmleraar van het Jaar 2021: Berrie de Zeeuw, Caroline de Nerée en Elroy Gramsbergen. Wie is jouw favoriet? Iedereen kreeg de kans tot half november zijn stem uit te brengen. De winnaar is 24 november 2021, op het feestelijke verkiezingsevent tijdens IDFA, bekend gemaakt.

Ontmoet de toppers!

Dit zijn de zes regionale winnaars

Dit jaar werden er voor het eerst regionale voorrondes gehouden voor Filmleraar van het Jaar 2021. De zes winnaars maakten allemaal kans op de landelijke titel Filmleraar van het Jaar 2021. Nieuwsgierig naar de zes regionale winnaars? Je ontmoet ze hieronder.

Ontmoet ze allemaal

En de winnaar krijgt...

De winnaar is gedurende één schooljaar (2021-2022) het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs, wint een jaarabonnement op Cineville, en mag hiermee een jaar lang gratis naar de film. Daarnaast wint deze een bezoek naar een filmtheater of filmfestival naar keuze met de klas. Ook neemt de winnaar plaats in de jury van de verkiezing van 2022 en mag deze als teacher in residence bij Netwerk Filmeducatie aan de slag om filmlessen te ontwikkelen voor de eigen klas en om te delen met andere docenten.

Alles over de verkiezing

Wat doet een filmleraar eigenlijk?

We hebben een paar leraren geïnterviewd die je laten zien hoe en waarom zij film inzetten in hun lessen. Maak kennis met deze toppers!

Bekijk voorbeelden

Ontmoet Bart Valkenier Filmleraar van 2020

Jury 2020

De vakjury koos vorig jaar voor Bart Valkenier vanwege zijn missie om film voor iedereen toegankelijk te maken. Bart motiveert leerlingen om zelf film te maken, verbindt verschillende kunstgenres, zijn filmpjes zijn uitnodigend voor leerlingen en zet ze aan tot actie om aan de slag te gaan met film.

Volg ons op