Wie wordt de Filmleraar van het Jaar?

De inschrijving voor 2022 is gesloten. De regionale jury's beraden zich momenteel. 4 juli maken we de zes winnaars bekend en daarna gaat de landelijke verkiezing van start.

Meer info!

Over de verkiezing

De Filmleraar van het Jaar verkiezing zet filmleraren in de spotlights! Dit jaar vindt de 5de editie plaats. Wat een filmleraar doet? Deze geeft zijn of haar leerlingen alle vaardigheden mee die ze nodig hebben om te participeren in een samenleving waarin beeldcultuur leidend is. Zij leren jongeren betekenis te geven aan de beelden die hen dagelijks omringen. Een heel belangrijk goed!

Een filmleraar is...

Een leraar Frans die graag een film gebruikt in de les om de leerstof te verlevendigen. Een meester die met zijn klas Tiktoks maakt om de week af te sluiten. Een CKV docent die leerlingen films leert maken of analyseren. Een leraar die kiest voor een eindfilm met groep 8, in plaats van een musical. Een docent die filmfestivals met zijn klas bezoekt, een festival organiseert of een filmmaker uitnodigt op school. Een filmleraar is een meester, juf of docent die leerlingen kritisch leert kijken naar wat ze zien.

Prijzen winnen

Geen verkiezing zonder prijzen. De winnaar is één schooljaar (2022-2023) het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs, wint een Nationale Bioscoopbon t.w.v. 250 euro en krijgt een Cineville-pas om een jaar lang gratis mee naar de film te gaan. Ook wint deze een bezoek aan een filmtheater naar keuze met de klas, neemt de winnaar plaats in de jury van de verkiezing van 2023 en mag als teacher in residence aan de slag om filmlessen te ontwikkelen voor de eigen klas en om te delen met andere docenten.

Winnaars voorgaande edities

Benieuwd naar de winnaars van de voorgaande edities? Ontmoet ze hieronder allemaal: Elroy Gramsbergen (2021) uit Groningen, Bart Valkenier (2020) uit Zwolle, Jeroen Stultiens (2019) uit Roermond en Malu Sanders (2018) uit Amsterdam.

Volg ons op