Over Filmleraar van het Jaar

Van Sittard tot Assen, van Leiden tot Arnhem en van Heerenveen tot Oss. Dit jaar reizen we het hele land door op zoek naar die ene leuke juf, meester of docent die leerlingen helpt om beeld beter te duiden en begrijpen. We organiseren een regionale en een landelijke verkiezing van Filmleraar van het Jaar.

Over de verkiezing

In 2021 vindt de vierde editie plaats van de Filmleraar van het Jaar verkiezing. Eerdere winnaars waren Jeroen Stultiens, Malu Sanders en Bart Valkenier. Dit is een extra bijzondere editie want dit jaar vond er voor het eerst een regionale en een landelijke verkiezing plaats. We zijn in mei 2021 gestart met de regionale verkiezing, iedere regio (filmhub) had nog voor de zomervakantie zijn eigen Filmleraar van het Jaar. Deze zes winnaars strijden vervolgens om de landelijke titel. Op 5 oktober, tijdens de Nationale Onderwijsweek, worden de drie finalisten bekend gemaakt. Dan start de publiekscampagne, iedereen kan t/m 15 november stemmen op zijn/haar favoriete filmleraar. De grote winnaar wordt op het verkiezingsevent tijdens Idfa, op woensdag 24 november, bekend gemaakt. De aanmeldingstermijn voor de verkiezing van 2021 is inmiddels verstreken.

Vakjury

De vakkundige jury bepaalt aan de hand van ons beoordelingsmodel eerst welke drie filmleraren naar de finale gaan. De jury bestaat uit Bart Valkenier, de Filmleraar van het Jaar 2020, documentaireregisseur Sarah Sylbing, onderzoeker kunst- en cultuureducatie Emiel Copini en de winnaars van het Documaken Filmfestival Documaken Filmfestival 2021 Lente IJsendijk en Malou de Kruijk.

Organisatie en partners

Filmleraar van het Jaar is een jaarlijks terugkerende campagne van het Netwerk Filmeducatie naar idee van het Eye Filmmuseum en Nederlands Film Festival. Met dank aan: International Documentary Film Festival Amsterdam, de Nationale Onderwijsweek en Cineville.

Heb je vragen of opmerkingen?

Mail ons!
Volg ons op