Over Filmleraar van het Jaar

Van Sittard tot Assen, van Leiden tot Arnhem en van Heerenveen tot Oss. Dit jaar reisden we het hele land door op zoek naar die ene leuke juf, meester of docent die leerlingen helpt om beeld beter te duiden en begrijpen. We organiseerden een regionale en een landelijke verkiezing van Filmleraar van het Jaar.

Over de verkiezing

In 2021 vond de vierde editie plaats van de Filmleraar van het Jaar verkiezing. Eerdere winnaars waren Jeroen Stultiens, Malu Sanders en Bart Valkenier. Dit is een extra bijzondere editie want dit jaar vond er voor het eerst een regionale en een landelijke verkiezing plaats. We zijn in mei 2021 gestart met de regionale verkiezing, iedere regio (filmhub) had nog voor de zomervakantie zijn eigen Filmleraar van het Jaar. Deze zes winnaars streden vervolgens om de landelijke titel. Op 5 oktober, tijdens de Nationale Onderwijsweek, werden de drie finalisten bekend gemaakt. Daarna startte de publiekscampagne, iedereen kon t/m 15 november 2021 stemmen op zijn/haar favoriete filmleraar. De grote winnaar van 2021 is Elroy Gramsbergen, dat werd op het feestelijke verkiezingsevent tijdens IDFA in Eye, op woensdag 24 november 2021, bekend gemaakt. De aanmeldingstermijn voor de verkiezing van 2021 is inmiddels verstreken.

Vakjury

De vakkundige jury bepaalde aan de hand van ons beoordelingsmodel eerst welke drie filmleraren naar de finale gingen. Ze hebben vervolgens een les bezocht van deze drie finalisten. De jury bestond in 2021 uit Bart Valkenier, de Filmleraar van het Jaar 2020, documentaireregisseur Sarah Sylbing, onderzoeker kunst- en cultuureducatie Emiel Copini en de winnaars van het Documaken Filmfestival Documaken Filmfestival 2021 Lente IJsendijk en Malou de Kruijk.

Organisatie en partners

Filmleraar van het Jaar is een jaarlijks terugkerende campagne van het Netwerk Filmeducatie naar idee van het Eye Filmmuseum en Nederlands Film Festival. Met dank aan: International Documentary Film Festival Amsterdam, de Nationale Onderwijsweek en Cineville.

Heb je vragen of opmerkingen?

Mail ons!
Volg ons op