6de editie Filmleraar van het Jaar

Jongeren kijken dagelijks naar films en bewegende beelden, op hun telefoon, op televisie, op hun iPad of in de klas. Ondanks deze alomtegenwoordigheid heeft filmeducatie nog geen vaste plaats veroverd in het onderwijs. Daarom spelen leraren die jongeren wél begeleiden in het medialandschap, een cruciale rol. Om extra nadruk te leggen op dit belangrijke werk, is zes jaar geleden de wedstrijd Filmleraar van het jaar in het leven geroepen.

Netwerk Filmeducatie zoekt in de verkiezing samen met de regionale Filmhubs naar filmleraren (po/vo/mbo) die meer doen met film en kinderen betekenis leren geven aan de beelden die hen dagelijks omringen.

Winnaars

De zoektocht naar de Filmleraar van het Jaar 2023-2024 is op 1 oktober 2023 geëindigd. Op 1 november maakten we de zes finalisten bekend! Deze zes strijden om de landelijke titel. De uitreiking heeft op 31 januari 2024 plaatsgevonden, tijdens International Film Festival Rotterdam. Leraar biologie Remon Klik (regio Noord-Holland) is door de jury als winnaar gekroond. Chris Beijer (regio Noord) heeft de meeste publieksstemmen gekregen, waardoor hij als publiekswinnaar uit de bus kwam.

Doe de check

Leuk om volgend jaar ook mee te doen? Kijk of jij ook filmleraar bent! -->> En doe de sneltest! Vier keer check is meedoen!

Let op: (oud) deelnemers van de post-hbo opleiding On the Movie kunnen niet deelnemen aan de verkiezing.

Ontmoet de jury

De vakjury bepaalt aan de hand van het beoordelingsmodel plus de stem van het publiek wie van de zes regionale winnaars er straks, op 31 januari 2024, met de titel vandoor gaat. Ontmoet de jury via deze link.

Een filmleraar is..

Een filmleraar maakt lessen via film aantrekkelijk voor leerlingen en zet film bewust in, zodat leerlingen méér leren zien in bewegend beeld, én zich beter leren uitdrukken als ze zelf filmpjes of vlogs maken. Het zijn leraren die leerlingen met film activeren en film inzetten om aan lessen vorm te geven. Het kan een leraar van groep 1 zijn, een leraar Engels, Biologie of Kunst maar een filmleraar benut het medium film maximaal. Denk aan een leraar Frans die graag een film gebruikt in de les om de leerstof te verlevendigen. Een meester die met de klas Tiktoks maakt om de week af te sluiten. Een CKV docent die leerlingen films leert maken of analyseren. Een leraar die kiest voor een eindfilm met groep 8, in plaats van een musical. Of een docent die filmfestivals met de klas bezoekt, een festival organiseert of een filmmaker uitnodigt op school.

Vakjury

De vakjury bestaat uit Idriss Nabil (filmmaker/acteur), Raounak Khaddari (onderwijsjournalist), Kathelijne Bijlsma-de Wit (leraar kunst & film voortgezet onderwijs), Maud Jacobs & Dorien Nannes (leraren primair onderwijs en Filmleraar van het Jaar 2022) en Xander Overwater (leerling en winnaar van div. prijzen met zijn profielwerkstuk documentaire). De vakjury bepaalt aan de hand van het beoordelingsmodel plus de stem van het publiek wie van de zes regionale winnaars er straks met de titel vandoor gaat. De jury voert gesprekken met de finalisten (en een leerling), beoordeelt een filmles op papier en woont een les bij. Lees hier alles over ze en over de beoordeling!

Gratis naar de film

Alle finalisten krijgen een Cineville abonnement waarmee ze een heel jaar lang gratis naar de film mogen! De grote winnaar krijgt ook nog een Nationale Bioscoopbon t.w.v. 250 euro.

Prijzen

De winnaar is gedurende één schooljaar het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs, wint een jaarabonnement op Cineville en ontvangt een Nationale Bioscoopbon t.w.v. 250 euro. Daarnaast wint deze een bezoek aan een filmtheater of filmfestival naar keuze met de hele klas. Ook neemt de winnaar plaats in de jury van de verkiezing van 2024-2025 en mag deze als teacher in residence bij Netwerk Filmeducatie aan de slag om filmlessen te ontwikkelen voor de eigen klas en om te delen met andere docenten. En als hoofdprijs mag de winnaar (of een collega van school) deelnemen aan de enige post-hbo jaaropleiding filmeducatie: On the Movie, t.w.v. 3500 euro.

Organisatie en partners

Filmleraar van het Jaar is een jaarlijks terugkerende campagne van het Netwerk Filmeducatie en de zes Filmhubs naar idee van het Eye Filmmuseum en Nederlands Film Festival. Met dank aan (samenwerkings)partners: Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters, Cineville en in 2023-2024 International Film Festival Rotterdam.

Ben jij misschien ook Filmleraar?

Een filmleraar doet meer met film en is een meester, juf of docent die leerlingen kritisch leert kijken naar wat ze zien. Zij leren jongeren betekenis te geven aan de beelden die hen dagelijks omringen. Behoefte aan film- en lestips? Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief (po of vo).

Heb je vragen of opmerkingen?

Mail ons!
Volg ons op