2022

5de editie Filmleraar van het Jaar

Filmeducatie heeft nog geen vaste plek in het onderwijs. Om die reden spelen creatieve leraren, die leerlingen op weg helpen in het medialandschap, een belangrijke rol. Zij zijn de ambassadeurs van het onderwijs van de toekomst. De verkiezing van Filmleraar van het Jaar zet de spotlights op hen!

Net als in 2021 vindt er ook in 2022 weer een landelijke én een regionale verkiezing plaats. Netwerk Filmeducatie zoekt met de zes regionale Filmhubs naar filmleraren (po/vo/mbo) die meer doen met film en kinderen betekenis leren geven aan de beelden die hen dagelijks omringen. Doe je mee volgend jaar? Hier vind je de Filmleraar checklist.

Deadline

De jury's van alle regio's hebben inmiddels 'hun' Filmleraar van het Jaar 2022 gekozen! Ontmoet ze via deze link.

Eind september gaan de pitches van de filmleraren de lucht in en start de publiekscampagne, iedereen kan stemmen op zijn/haar favoriete filmleraar. De winnaar wordt op woensdagmiddag 16 november, tijdens het feestelijke verkiezingsevent op IDFA in Eye, bekend gemaakt. Elroy Gramsbergen was de grote winnaar van 2021 en dit waren alle regionale winnaars. Hier vind je het juryrapport van 2021.

Vakjury

De vakjury verdiept zich de komende tijd in deze toptalenten en bestaat dit jaar uit:

  • Tjeerd Dijkstra, opleider van de minor Filmeducatie & Mediawijsheid Hogeschool Leiden

  • Remke de Lange, filmjournalist van dagblad Trouw

  • Sam Yazdanpanna, filmmaker

  • Elroy Gramsbergen, Filmleraar van het Jaar 2021

  • Daniel Shen, een van de winnaars van de Documaken profielwerkstukwedstrijd

Zij bepalen aan de hand van het beoordelingsmodel plus de stem van het publiek wie er in november 2022 met de titel vandoor gaat. De vakjury voert na de zomer gesprekken met de zeven finalisten 9en een leerling), beoordeelt een filmles op papier en woont een les van alle finalisten bij. De lessen van de filmleraar worden beoordeeld op de volgende onderdelen: 
- vorm: hoe wordt film ingezet als middel voor online lesgeven
- techniek: wat is de kwaliteit van de techniek
- inhoud: didactiek en leerdoelen
- na de les: opdracht, differentiatie en leerstijlen

Gratis naar de film

Alle zeven finalisten krijgen een Cineville abonnement waarmee ze een jaar lang gratis naar de film mogen! De grote winnaar krijgt ook nog een Nationale Bioscoopbon t.w.v. 250 euro.

Prijzen

De winnaar is gedurende één schooljaar (2022-2023) het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs, wint een jaarabonnement op Cineville en ontvangt een Nationale Bioscoopbon t.w.v 250 euro. Daarnaast wint deze een bezoek aan een filmtheater of filmfestival naar keuze met de hele klas. Ook neemt de winnaar plaats in de jury van de verkiezing van 2023 en mag deze als teacher in residence bij Netwerk Filmeducatie aan de slag om filmlessen te ontwikkelen voor de eigen klas en om te delen met andere docenten.

Organisatie en partners

Filmleraar van het Jaar is een jaarlijks terugkerende campagne van het Netwerk Filmeducatie naar idee van het Eye Filmmuseum en Nederlands Film Festival. Met dank aan (samenwerkings)partners: International Documentary Film Festival Amsterdam, Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters en Cineville.

Ben jij ook Filmleraar?

Een filmleraar is een meester, juf of docent die leerlingen kritisch leert kijken naar wat ze zien. Zij leren jongeren betekenis te geven aan de beelden die hen dagelijks omringen.

Heb je vragen of opmerkingen?

Mail ons!
Volg ons op