Pabo-student Rianne Guijt over de minor Film & Media: “Mijn hart ging er sneller van kloppen”

Leestijd ca. 3 minuten

Landelijk

De minor Film & Media van de Hogeschool Leiden leidt leraren in het basisonderwijs op om les te geven over film en mediawijsheid. Ze leren op een veelzijdige manier om de kracht van beelden en media te integreren in hun eigen onderwijsaanbod en werken een half jaar lang aan hun filmvaardigheden. Rianne Guijt, derdejaars (deeltijd) Pabo-student aan Hogeschool InHolland in Den Haag, rondde de minor in Leiden met succes af deze maand.

Vijf vragen over de minor aan Pabo-student Rianne Guijt.

Waarom koos je voor deze minor?

“Ik zocht naar een minor die bij me past. Je kunt kiezen voor rekenspecialist, orthopedagogiek, allemaal heel relevant maar ook wel wat meer droge stof. Deze verdieping sluit heel erg aan bij wat ik leuk vind en sluit ook aan bij burgerschap en het versterken van het pedagogisch klimaat in de klas. Ik hou ervan om de samenhang op te zoeken en vakoverstijgend te werken. Met elkaar een groep vormen, dingen met elkaar beleven én creëren. Dat wilde ik wel!”

Wat vond je het leukste?

“Er zit een mooie opbouw in de minor. Je begint met het in kaart brengen van wat je praktijkschool met film en media doet. Maar eigenlijk was het leukste om zelf filmlessen te ontwerpen, deze te geven en ook om direct te zien wat het doet met je leerlingen. Zo gingen ze de emotie verwoorden van wat ze hadden gezien, dat moesten ze allemaal op een post-it schrijven. Daar kwam zoveel verschillends uit. We kijken hetzelfde en beleven het anders. Dat was een mooie ontdekking voor iedereen.”

Heb je nog meer ontdekt?

“Jazeker. Er zitten twee belangrijke onderwerpen in deze minor waar iedereen in het onderwijs wat mee moet: digitale geletterdheid en burgerschap. Deze vakken moet je gaan integreren en de minor geeft je volop tools en mogelijkheden om dat te doen! Maar ook: op veel scholen kijken kinderen een filmpje tussen de lessen door of tijdens de lunch. We kregen de simpele tip: kijk iets met een doel. Zet een kijkersvraag in. Dat maakt het kijken zoveel leuker en niet meer passief.”

Maak je ook film met je leerlingen?

“Ja, ik heb bijvoorbeeld met mijn groep 5 leerlingen op de Willem van Veenschool een YouTube video gemaakt. Ze maakten tekeningen die pasten bij de songtekst van een nummer van Nick en Simon en daar hebben we een video van gemaakt. Samen hebben we de beelden op volgorde gezet en ik ben uiteindelijk thuis gaan editen. Die video staat nu op YouTube, de kinderen waren zo trots. Vonden dat echt heel gaaf.”

En je hebt ook een les ontwikkeld voor filmeducatie.nl?

“Klopt. Ik heb eerst geoefend met de bestaande filmlessen in de filmdatabase van Netwerk Filmeducatie. Later vond ik daar de serie Evi & Co, over een meisje en een opa die samen avonturen beleven. Ik heb twee afleveringen uitgekozen waar ik een les bij heb gemaakt. De vragen passen bij het onderwerp burgerschap. In deze les (te vinden op LessonUp) voor groep 5 sta je met je leerlingen stil bij het gericht kijken naar film. Door gerichte opdrachten te geven leren kinderen met een andere blik te kijken. Ze werken aan beeldvaardigheid en het beter begrijpen van film. Ze leren dat film ook een manier is om te communiceren zoals geschreven of gesproken taal. Dat vind ik mooi.”

Interesse?

De minor Film & Media start op 2 september 2024 en duurt t/m 7 februari 2025. Inschrijven kan t/m 15 april 2024 via Kies op Maat.

Voor studenten van Hogeschool Leiden
Studenten van Hogeschool Leiden vinden alle informatie, het aanbod en de aanmeldprocedure binnen de Praktische Informatie van mijn.hsleiden.nl (alleen toegankelijk met een hsleiden-account). 

Voor studenten van een andere instelling
Ben jij een student van een andere onderwijsinstelling en ga jij in het studiejaar 2024-2025 een minor volgen? Ook jij kunt net als Rianne Guijt (van Hogeschool InHolland in Den Haag) voor de minor Film & Media kiezen. Ga gauw naar Kies op Maat.

Iedere maand nieuwe film- en lestips voor primair (of voortgezet) onderwijs in je mailbox?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op