Film & slavernij

Bookmark deze pagina vol filmtips en lesmateriaal over het slavernijverleden.

Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden wordt gedurende een jaar, van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024, in Nederland extra aandacht besteed aan het slavernijverleden omdat dit een pijnlijk, belangrijk en onderbelicht onderdeel van onze gedeelde geschiedenis is.

Deze thema-pagina Slavernij biedt een filmoverzicht voor Geschiedenis, Burgerschap, Kunst, Nederlands, Maatschappijleer, Aardrijkskunde en Economie. Heb je een aanvullende filmtip of wil je feedback geven? Mail ons op netwerkfilmeducatie@eyefilm.nl.

Hoe een maker het verleden verbeeldt, heeft veel invloed op onze historische beeldvorming. Onderzoek hoe het slavernijverleden in films wordt verbeeld met de workshop Film als geschiedenisbron, thema Slavernij van het Netwerk Filmeducatie. Scroll voor meer informatie door naar onderaan deze pagina.

7 tips voor je les

“Het is belangrijk dat de verhalen niet alleen empathie oproepen, maar ook kritische reflectie," zegt onderzoeker Hanneke Felten. Dit doe je door actief de verbinding tussen het slavernijverleden en het heden te leggen. Voor meer inzichten lees je Tips voor beter lesgeven over het slavernijverleden van het AOb.

Extra les-tip

Hoe is de geschiedenis en de trans-Atlantische slavenhandel verbonden met sommige vooroordelen in het heden? Je vindt het antwoord in de les Slavernij niet voorbij: Over racisme, discriminatie en vooroordelen (door o.a. het Tropenmuseum). Geschikt voor po groep 7-8 en vo (vmbo t, havo, vwo) jaar 1-2.

Extra les-tip

Voor een betekenisvolle les burgerschap bekijk je fragmenten van Sonny Bergman's documentaires Wit is ook een kleur en Zwart als roet met leerlingen. Ze staan klaar in de les Slavernij niet voorbij: Over racisme, discriminatie en vooroordelen (door o.a. het Tropenmuseum). Leerlingen komen meer te weten over hoe sommige vooroordelen zijn verbonden met de trans-Atlantische slavenhandel. Geschikt voor po groep 7-8 en vo (vmbo t, havo, vwo) jaar 1-2.

Extra les-tip

De les Slavernij niet voorbij: De bittere smaak van chocola (door o.a. het Tropenmuseum) bevat volop opdrachten die onder meer ingaan op economie, zoals de driehoek handel waarmee de WIC veel winst maakte en rijkdom ontstond. Geschikt voor po groep 7-8 en vo (vmbo t, havo, vwo) jaar 1-2.

Extra les-tip

Interessant voor in je aardrijkskundeles: de animatie van de trans-Atlantische slavenhandel in de les in LessonUp Slavernij niet voorbij: De bittere smaak van chocola (door o.a. het Tropenmuseum). Geschikt voor po groep 7-8 en vo (vmbo t, havo, vwo) jaar 1-2.

Workshop: Onderzoek slavernij in historische speelfilms

Film slaagt er -als geen ander medium- in om historische gebeurtenissen onder de aandacht te brengen. Hoe een maker het verleden verbeeldt, heeft onbewust veel invloed op onze historische beeldvorming. Onderzoek de verschillende manieren waarop het slavernijverleden in historische films wordt verbeeld met de docentenworkshop Film als geschiedenisbron, thema Slavernij. Deze workshop op aanvraag van het Netwerk Filmeducatie is voor docenten (in opleiding) in het vo, voor de vakken geschiedenis, mens & maatschappij, en burgerschap. Mail voor meer informatie naar kimbervanvalkenburg@eyefilm.nl

Volg ons op