Slavernij en wij

De moedige verzetsverhalen over de tot slaaf gemaakte mensen, die ontsnapten aan het Nederlands koloniale systeem, gaan over vrijheid en cultuurbehoud.

Er wordt gereisd naar Suriname, Sint Eustatius, Sint Maarten, Curaçao, Aruba en Bonaire. De eerste aflevering gaat over de guerrillaoorlogen door de Marrons, de geheime rijstsmokkels door Ma Pansa en de geest van vrijheidsstrijder Boni. De tweede aflevering gaat in op de erfenis van het slavernijverleden op de Bovenwindse Eilanden: een uit slavernij weggelopen vrouw, de spin Anansi en de Ponum-dans. De derde aflevering onderzoekt de doorwerking van het slavernijverleden op de Benedenwindse Eilanden. Er werden bijzondere kruidenmengsels ontdekt, de Tambu-muziek was een vorm van verzet, en er ontstond een groeiend politiek zelfbewustzijn.

Aan de slag met deze documentaire?
Via de ‘Bekijk deze documentaire’- knop bovenaan deze pagina, is de documentaire te zien op de website van NPO. De documentaire sluit aan bij de leergebieden Geschiedenis en Burgerschap, Mens en Maatschappij. De documentaire kaart voor het vak Geschiedenis thema’s aan passend bij Tijdvak 8. Burgers en stoommachines, met name industrialisatie en koloniaal verleden.  

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis

Regie: Maarten Blokzij Nederland 2023, 40 min

Thema Koloniaal verleden, Oorlog / conflict / geweld, Racisme / discriminatie, Slavernij, Religie / geloof
Filmkenmerken 31-60 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op
s