Een actuele documentaire over de samenstelling van de eerste tentoonstelling in het Rijksmuseum over slavernij en het kolonialisme.
In 2021 opende het Rijksmuseum voor het eerst in haar geschiedenis een tentoonstelling over het koloniale verleden van Nederland. Het samenstellen van deze tentoonstelling is tegelijkertijd een pijnlijke en bevrijdende onderneming, vooral voor betrokkenen met een achtergrond in voormalige koloniën. Deze documentaire volgt de totstandkoming van de tentoonstelling in het Rijksmuseum en toont de soms wrange, soms helende keuzes die daarbij gemaakt zijn.
Aan de slag met deze documentaire?
De documentaire is gratis te bekijken via de “Bekijk de film”-pagina bovenaan deze pagina. Daarnaast is onderaan de pagina lesmateriaal beschikbaar bij de film, gemaakt door het Nederlands Film Festival. Deze les gaat in op de filmische middelen die een filmmaker gebruikt om zijn verhaal te vertellen, genres, en filmmuziek.
Ga voor meer films, docu's, series en muziekvideo's over deze thema's naar ons themadossier over Keti Koti - herdenken en vieren met film.
Bekijk ook de thema-pagina Slavernij bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden met een filmoverzicht voor een aansprekende les Geschiedenis, Nederlands, Aardrijkskunde, Maatschappijleer, Burgerschap en Kunst.
Thema | Koloniaal verleden, Racisme / discriminatie, Slavernij |
Filmkenmerken | 31-60 minuten |