Wie werd rijk van de afschaffing van slavernij?

Na de afschaffing van de slavernij, gaf de Nederlandse overheid de plantage-eigenaren een tegemoetkoming van 12 miljoen gulden.

In 1863 was dat zo'n 10 procent van het overheidsbudget. Dat is vergelijkbaar met wat we tegenwoordig uitgeven aan onderwijs. Na Engeland, Frankrijk en Denemarken is Nederland één van de laatste landen in Europa die de slavernij in haar koloniën afschaft. Het proces van afschaffing verliep langzaam, omdat er een hoop Kamerleden en ministers zelf financiële belangen in Surinaamse plantages hadden. Politici moesten het vooral eens worden over de hoogte van de tegemoetkoming voor plantage-eigenaren, terwijl de tot slaaf gemaakten geen enkele vorm van compensatie kregen.

Aan de slag met deze reportage?

Deze reportage is een aflevering van het onderzoeksjournalistieke programma Pointer. Deze aflevering is gratis te bekijken via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina. De reportage sluit aan bij de thema's koloniaal verleden, (hedendaags) racisme, discriminatie of vooroordelen. Via deze reportage leren de leerlingen de rol van de Nederlandse overheid binnen de afschaffing van de slavernij, en de economische voordelen die wij als land daar aan hebben overgehouden.

Ga voor meer films, docu's, series en muziekvideo's over deze thema's naar ons themadossier over Keti Koti - herdenken en vieren met film.

Bekijk ook de thema-pagina Slavernij bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden met een filmoverzicht voor een aansprekende les Geschiedenis, Nederlands, Aardrijkskunde, Maatschappijleer, Burgerschap en Kunst.

Extra verdieping?

Voor extra verdieping in de les kun je gebruik maken van het kennisplatform NPO Kennis - hét kennisplatform voor iedereen die wil weten hoe het zit. Door middel van beknopte stories met videofragmenten kun je leerlingen kennis bijbrengen over actuele kwesties. Daarnaast kun je ook de video's van NOS op 3 gebruiken - dit zijn nieuwsvideo’s die antwoord geven, die context bieden, die ver dichtbij halen.

De meest geschikte bronnen van NPO Kennis en NOS op 3 die je bij deze reportage kunt gebruiken vind je door naar beneden te scrollen naar het Lesmateriaal.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

  • Alle leeftijden

Neeltje Bollen, et al. Nederland 2021, 19 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Koloniaal verleden, Slavernij
Filmkenmerken 6-30 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op
s