Drie kinderen van Anton de Kom, een Surinaamse antikoloniale schrijver, activist en verzetsman, delen verhalen over hun vader en het bijzondere leven van hun gezin.
Anton de Kom schreef het boek ‘Wij Slaven van Suriname’ in 1934 waarin hij vanuit het perspectief van Surinamers de slavernij beschreef. Zijn boek is een aanklacht tegen racisme, uitbuiting en de Nederlandse koloniale overheersing. Na zijn verbanning uit zijn geliefde geboorteland woonde hij in Nederland, waar zijn liefde voor vrede en vrijheid hem activeerde om zich te verzetten tegen de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na zijn arrestatie bij de Haagse Hoefkade in 1944 heeft zijn familie tevergeefs en vaak tegen beter weten in gewacht op zijn terugkeer: hij overleed in een concentratiekamp. Deze documentaire bevat historische beelden uit het familiearchief en uit de internationale oorlogsarchieven.
Aan de slag met deze documentaire?
Via de ‘Bekijk de film’-knop bovenaan deze pagina, is te zien waar de documentaire beschikbaar is. De documentaire sluit aan bij de leergebieden Geschiedenis en Burgerschap, Mens en Maatschappij. De documentaire kaart voor het vak Geschiedenis thema’s aan passend bij Tijdvak 8. Burgers en stoommachines en Tijdvak 9. Wereldoorlogen.
Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.
Regie: Ida Does Productie: Ida Does Productions Nederland 2012, 42 min
Thema | Koloniaal verleden, Slavernij, Oorlog / conflict / geweld, Migratie / vluchten, WO2 |
Filmkenmerken | 31-60 minuten |