Typhoon - We Zijn Er

Muziekvideo met rapper Typhoon als slaaf. Gemaakt als aanklacht tegen een traumatische bladzijde uit de koloniale geschiedenis.

In deze videoclip speelt Typhoon een tot slaaf gemaakt man. De video is opgenomen in Kaapverdië (middelpunt van de Trans-Atlantische slavenhandel) en geregisseerd door filmmaker Ivan Barbosa (die zelf Kaapverdiaanse roots heeft). Typhoon en Barbosa willen met de video verbinden, niet afschrikken. Barbosa: “Het slavernijverleden is nu eenmaal een gezamenlijke geschiedenis van alle Nederlanders”.

De clip is een korte film die je meeneemt in het leven van een slaaf. Er is een sfeer neergezet die je werkelijk het gevoel geeft dat je gevangen zit. Het verhaal eindigt met een duidelijk statement: de slaaf draait zich na enkele zweepslagen om en vangt de zweep met zijn hand.

Aan de slag met deze les?

Via de “Bekijk in de klas”-knop bovenaan deze pagina kun je de videoclip gratis bekijken (inloggen is vanwege leeftijdskeuring vereist). In de docentenhandleiding van het Tropenmuseum, dat je via de link hieronder vind, staat een stappenplan waarmee je de videoclip in de klas kunt bespreken. Ook vind je hieronder het bijbehorende werkblad (met songtekst ) dat je kunt uitdelen aan je leerlingen.

  • Geweld
  • Discriminatie
  • Angst

Ivan Barbosa Nederland 2014, 5 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Racisme / discriminatie, Koloniaal verleden
Filmkenmerken 0-5 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op