Op 25 november is het precies 40 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd. Surinamers halen herinneringen op aan het leven in de kolonie vóór 1975.
In de documentaire staat het leven na de oorlog centraal. Ondersteund door archiefbeelden vertellen verschillende inwoners (Hans Prade, Berry Vrede, Joost Janssen en Djanakdee Quintus Bosz) van Suriname over de toenemende welvaart, het wonen in de stad, op de plantage en in het binnenland.
Het tweede deel van de documentaire beschrijft het langzaam opkomende nationalisme vanaf de jaren 60. Voor een belangrijk deel van de bevolking is Nederland het grote voorbeeld en het Koninklijk Huis wordt op handen gedragen. Maar kleine groepen beginnen eigen identiteit en cultuur steeds meer te koesteren en pleiten uiteindelijk voor complete zelfstandigheid. Het tweede gedeelte van de documentaire is gratis te bekijken.
Aan de slag met deze film?
Deze documentaire is gratis te bekijken via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina. De documentaire sluit aan bij de thema's koloniaal verleden, (hedendaags) racisme, discriminatie of vooroordelen. Ga voor meer films, docu's, series en muziekvideo's over deze thema's naar ons themadossier over Keti Koti - herdenken en vieren met film.
Algemeen lesmateriaal
IDFA Amsterdam heeft algemeen lesmateriaal ontwikkeld die inzetbaar is bij alle documentaires. Dit lesmateriaal is geschikt voor de onder- en bovenbouw van het voortgezet onderwijs en creatieve mbo-opleidingen. Je vindt de les onderaan deze pagina.
Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.
Paul Ruigrok Suriname 2015, 30 min
Thema | Koloniaal verleden |
Filmkenmerken | 6-30 minuten |