Amistad

Een meeslepende film met een belangrijk verhaal over mensenrechten, slavernij en vechten voor wat je waard bent.

Het is 1839 en het slavenschip La Amistad brengt gevangen genomen Afrikanen van Spaans Cuba naar de Verenigde Staten. Onderweg breekt er een opstand uit onder de slaven en dwingen zij de stuurman om koers te zetten naar Afrika. Ze worden echter misleid en komen alsnog aan in de Verenigde Staten, waar ze worden opgewacht door de kustwacht en gevangen gezet.

In de juridische strijd die volgt, staan de slaven niet alleen tegenover de slavenhouders, maar ook tegenover de Amerikaanse en Spaanse regering. De film volgt de juridische procedure en toont de veranderende kijk op slaven die daarin een rol speelt: het dominante beeld dat slaven slechts goederen zijn, gaat langzaamaan over in een besef dat slaven ook mensen zijn, die gevoelens en rechten hebben.

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk in de klas”-knop bovenaan deze pagina is te zien waar de film beschikbaar is. Daarnaast is onderaan de pagina lesmateriaal beschikbaar van Movies that Matter (let op: enkel beschikbaar in het Engels). De les is ontwikkeld om een verdiepend bewustzijn over slavernij te creëren en de geschiedenis omtrent dit thema verder te onderzoeken.

  • Let op met kinderen tot 16 jaar
  • Geweld

Steven Spielberg Verenigde Staten 1997, 152 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Koloniaal verleden
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op