Selma

Het historische verhaal van Martin Luther King Junior en de mars voor stemrecht van Selma naar Montgomery.

Wanneer een vreedzame mars van Selma naar Montgomery begint, worden de zwarte protestanten op brute wijze neergeslagen door de politie. De grote media-aandacht die hieruit volgt veroorzaakt een gigantische beweging van zowel zwarte als witte Amerikanen.

Selma vertelt het verhaal van Martin Luther King Junior en zijn velen bondgenoten die streden voor gelijkwaardigheid en stemrecht in Amerika. De film brengt niet alleen de overwinningen, maar vooral ook de vele offers die zij gemaakt hebben in beeld.

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina is te zien waar de film beschikbaar is. 

Lesmateriaal voor docenten geschiedenis
Onderaan deze pagina vind je drie bijbehorende lessen.

- In de LessonUp-les bekijken leerlingen fragmenten uit de film en doen zij onderzoek naar film als geschiedenisbron. Ze oefenen hiermee vaardigheden met betrekking tot historisch redeneren en oriëntatiekennis.

- In de Filmopdracht doen leerlingen onderzoek naar de protestmarsen door middel van de hoofdpersonen uit de film te analyseren; bekijken en analyseren ze fragmenten uit de film, en vergelijken die met historische beelden; en beschrijven ze de historische gebeurtenissen aan de hand van het lied 'Glory'.

- In het lesmateriaal 'Not a walk in the park' gaan leerlingen zich aan de hand van de film en historische bronnen inleven in de deelnemers van de protestmars van Selma. Dit doen zij door een kort 'social media' filmpje te maken waarbij een deelnemer geïnterviewd wordt.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

  • Let op met kinderen tot 16 jaar
  • Geweld
  • Grof taalgebruik

Ava DuVernay Verenigde Staten 2014, 128 min

Thema Noord-Amerika, Racisme / discriminatie
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op