Het historische verhaal van Martin Luther King Junior en de mars voor stemrecht van Selma naar Montgomery.

Wanneer een vreedzame mars van Selma naar Montgomery begint, worden de zwarte protestanten op brute wijze neergeslagen door de politie. De grote media-aandacht die hieruit volgt veroorzaakt een gigantische beweging van zowel zwarte als witte Amerikanen.

Selma vertelt het verhaal van Martin Luther King Junior en zijn velen bondgenoten die streden voor gelijkwaardigheid en stemrecht in Amerika. De film brengt niet alleen de overwinningen, maar vooral ook de vele offers die zij gemaakt hebben in beeld.

Gratis voor docenten geschiedenis
Ben je docent geschiedenis en wil je Selma gratis bekijken in de kerstvakantie of erna in de klas? Vanwege de lancering van onze vakpagina geschiedenis deze maand geven we kijklinks weg (geldig tot en met 31 januari). Mail ons en we sturen je de code toe!

Drie geschiedenisdocenten maakten ieder vanuit een andere invalshoek lesmateriaal bij deze historische speelfilm.

1) Hendrik Atze van Doezum, Geschiedenisleraar van het jaar 2022, maakte lesmateriaal dat ingezet kan worden voorafgaand aan de film.

2) Mark Hagenaars, van het populaire YouTube-kanaal Geschiedenis in beweging, maakte lesmateriaal waarbij je onderzoek doet naar de protestmarsen van Selma naar Montgomery.

3) Kimber van Valkenburg, geschiedenisdocent en filmdidacticus, maakte lesmateriaal waarbij je onderzoek doet naar de film als geschiedenisbron.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

  • Let op met kinderen tot 16 jaar
  • Geweld
  • Grof taalgebruik

Ava DuVernay Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten 2014, 128 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema , Noord-Amerika
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op