Fresku - Fada

Fresku geeft verbaal uiting aan de diepe littekens van eeuwenlange onderdrukking van zwarte mensen. De emotionele tekst wordt concreet onderbouwd door de heftige aaneenschakeling van recent politiegeweld.

Met de videoclip van Fada laat Fresku zien dat racisme en ongelijke behandeling van zwarte mensen al eeuwenlang een groot probleem zijn. "Fada" is Papiaments voor "ik ben het zat". Het refrein en de riff worden in het Papiaments gezongen. Deze Creoolse taal is ontstaan tijdens de slavernij en wordt voornamelijk gesproken op de ABC-Eilanden. De lyrics vormen hierdoor een inspirerende en hartverscheurende klaagzang.

Fresku maakt duidelijk dat sinds het 'einde van de slavernij' het traumatische koloniale verleden nog altijd een belangrijke rol speelt. De zwarte identiteit is eeuwenlang overmeesterd en hun collectieve verhaal wordt helaas nog steeds door de witte meerderheid systematisch genegeerd zonder enige vorm van compensatie.

Aan de slag met deze les?

Via de “Bekijk in de klas”-knop bovenaan deze pagina kun je de videoclip gratis bekijken (inloggen is vanwege leeftijdskeuring vereist). De heftige (nieuws)beelden tonen de urgentie van de Black Lives Matter-beweging. De lyrics kunnen bovendien goed besproken worden aangezien ze de onderliggende pijn en motivatie verwoorden waar zwarte mensen nog dagelijks mee omgaan.

Lees de lyrics hier + de vertaling van de Papiamentse teksten

  • Discriminatie
  • Grof taalgebruik

Fresku Nederland 2020, 3 min

Thema Racisme / discriminatie, Identiteit, Koloniaal verleden
Filmkenmerken 0-5 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op