I Am Not Your Negro

Radicaal, actueel onderzoek van regisseur Raoul Peck over ras in Amerika, die de burgerrechtenbeweging uit de jaren zestig verbindt met het huidige #BlackLivesMatter. Met voice-over van Samuel L. Jackson.

In 1979 beschreef James Baldwin in een brief aan zijn literair agent zijn volgende project, Remember This House. Het zou een revolutionair en persoonlijk boek worden over drie vermoorde vrienden: Malcolm X, Medgar Evers en Martin Luther King jr. Bij Baldwins dood in 1987 waren slechts dertig pagina’s van het manuscript klaar.
 
In I Am Not Your Negro verbeeldt regisseur Raoul Peck het boek dat James Baldwin nooit afmaakte: hij laat de teksten uitspreken door acteur Samuel L. Jackson en neemt de kijker meer op een reis door de geschiedenis van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging.

De film kreeg in 2017 een Oscarnominatie en kreeg goede recensies in de pers. Dagblad Trouw noemde de documentaire ‘een unieke beschouwing van het Amerikaanse rassenvraagstuk’ en de Volkskrant vond de film ‘even dwingend als onweerstaanbaar’.

  • Let op met kinderen tot 16 jaar
  • Angst
  • Grof taalgebruik
  • Geweld

Raoul Peck Verenigde Staten 2016, 93 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Racisme / discriminatie, Noord-Amerika
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op