Ze Noemen Me Baboe

Ze noemen me Baboe laat zien hoe de politieke strijd voor onafhankelijkheid zijn tegenhanger vindt in een persoonlijke strijd. Zo volgen we het verhaal van een vrouw die weigert zich bij de status quo neer te leggen en voor zichzelf kiest.

In Ze noemen me Baboe gebruikt regisseur Sandra Beerends verschillende verhalen van baboes om de levensloop van de (fictieve) Javaanse Alima mee te vertellen. Uit archiefbeelden, aangevuld met muziek en voiceover, reconstrueert de film een leven van een Baboe ten tijde van de Japanse bezetting en de onafhankelijkheidsstrijd waarin Nederland geweld, uitbuiting en moord inzette om haar kolonie te behouden (de zogenoemde ‘politionele acties’).

Alima treedt in dienst bij een Nederlands gezin en reist met hen mee naar Nederland, waar ze wordt aangestoken door het onafhankelijkheidsstreven van Indische studenten. Wanneer haar geliefde, de verzetsstrijder Riboet, sneuvelt, blijft Alima alleen achter met een dochter. Tegen de zin van haar familie kiest ze ervoor als alleenstaande moeder verder te gaan.

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina is te zien waar de film gratis te kijken (zie kopje Eye Film Player). Deze film vertelt niet één, maar vele verhalen. Door gebruik te maken van archiefmateriaal weet regisseur Sandra Beerends een belangrijk deel van de geschiedenis te belichten, op een manier die ook voor leerlingen toegankelijk is. Relevant voor het tijdvak Tijd van wereldoorlogen.

Niet alleen de inhoud is interessant, maar ook de vorm is geschikt om te behandelen bij bijvoorbeeld CKV. Doordat de film volledig is opgebouwd uit archiefbeelden, doet de vorm bijna denken aan collage. Kan je een verhaal vertellen zonder één persoon die de hoofdrol uitbeeldt?

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

Eye Film Player

Het volledige aanbod van de Eye Film Player is tussen 9.00 en 19.00 vrij en zonder inlog beschikbaar voor gebruik in de klas. Als je de Eye Film Player-website bezoekt vanaf de onderwijsinstelling waar je werkt, krijg je automatisch en kosteloos toegang tot alle films. Het is hiervoor niet nodig om een account aan te maken. Meer info vind je hier.

  • Discriminatie
  • Let op met kinderen tot 12 jaar

Sandra Beerends Nederland 2019, 78 min

Thema Familie, Identiteit, Koloniaal verleden, Azië, Oorlog / conflict / geweld, Slavernij
Filmkenmerken > 61 minuten

Lesmateriaal

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op