12 Years A Slave

Een aangrijpende speelfilm over de gruwelijkheden die een vrije, zwarte man moet ondergaan wanneer hij in het Amerika van de negentiende eeuw wordt ontvoerd en als slaaf wordt verkocht.

Het is 1841 en Solomon, een zwarte, vrijgeboren Amerikaan, woont met zijn vrouw en kinderen in de staat New York. Hij is muzikant en wanneer twee mannen hem een aanbod doen om rond te trekken en muziek te maken op feesten, gaat hij hier gretig op in. Maar de mannen blijken andere plannen met hem te hebben: op een ochtend wordt hij wakker met handboeien om en als slaaf op transport gezet naar het zuiden.

Deze aangrijpende film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Solomon Northup en toont de gruwelen van de slavernij in het negentiende-eeuwse Amerika. Het heftige verhaal en de manier waarop Solomons belevenissen in beeld zijn gebracht, maken het een intrigerende en meeslepende film voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Aan de slag met deze les?

Via de “Bekijk in de klas”-knop bovenaan deze pagina is te zien waar de film beschikbaar is. Bij de film is een gratis werkblad beschikbaar (in het Engels) met vragen over het historische verhaal, de personages en filmische elementen als muziek en belichting.

  • Geweld
  • Angst
  • Discriminatie
  • Grof taalgebruik
  • Let op met kinderen tot 12 jaar

Steve McQueen Verenigde Staten 2013, 134 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Identiteit, Racisme / discriminatie, Koloniaal verleden, Noord-Amerika
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op