Deze documentaire onderzoekt de onderdrukking van kiezers in de VS. De film mengt persoonlijke ervaringen met activisme en historisch inzicht om een probleem bloot te leggen dat het land al sinds het begin corrumpeert. Met de expertise van Stacey Abrams biedt de film de blik van een insider op de barrières bij het stemmen.
All In: The Fight for Democracy gaat over kiezersongelijkheid in de Verenigde Staten. De film verweeft persoonlijke ervaringen met hedendaags activisme en historisch inzicht, en dat alles met de blik op de actuele presidentsverkiezingen. Deze documentaire is bedoeld om extra aandacht te trekken en mensen net een beetje meer te motiveren om zich in te zetten voor de democratie. (Bron: FilmVandaag)
Aan de slag met deze film?
Deze documentaire is te bekijken via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina. Als docent kun je aan de hand van de documentaire (of fragmenten ervan) reflecteren op de democratie vanuit een Nederlands perspectief en de historische ontwikkeling van dit begrip. Vragen die in de klas behandeld kunnen worden:
- Wat is democratie? Wat is het tegenovergestelde hiervan?
- Wat is een republiek? Was/Is Nederland een republiek?
- Hoe is de Nederlandse democratie gevormd? Is het algemeen kiesrecht (vanaf de invoering) voor iedereen van kracht? Welke uitzonderingen zijn/waren er? (Wanneer kregen vrouwen kiesrecht?)
- Is de Nederlandse democratie geslaagd? Is er (on)voldoende democratie?
- Wat vind je van het Nederlandse stelsel van evenredige vertegenwoording?
- Mag het kiesrecht (actief en passief) beperkt worden? Zo ja, wanneer en waarom?
- Zijn er in Nederland regelgevingen die het stemmen bemoeilijken?
- Waarom stemmen sommige mensen niet? Ga jij stemmen als je 18 wordt? (Heb je al gestemd?)
Algemeen lesmateriaal
IDFA Amsterdam heeft algemeen lesmateriaal ontwikkeld die inzetbaar is bij alle documentaires. Dit lesmateriaal is geschikt voor de onder- en bovenbouw van het voortgezet onderwijs en creatieve mbo-opleidingen. Je vindt de les onderaan deze pagina.
Thema | Democratie / rechtsstaat, Racisme / discriminatie |
Filmkenmerken | > 61 minuten |