Wat was de rol van De Nederlandse Bank tijdens de slavernij

Aflevering van Atlas over het onderzoek naar de nauw betrokkenheid van De Nederlandse Bank bij de slavernij.

Historicus Karwan Fatah-Black deed onderzoek naar de rol van De Nederlandse Bank binnen de slavernij. Voor dit onderzoek kreeg hij onder andere toegang tot de kasboeken van DNB. Verder vond collega historicus Lauren Lauret bewijs in het stadsarchief van Amsterdam over de nauw betrokkenheid van DNB en de slavernij. Dit begint namelijk al bij het startkapitaal, meerdere directeuren en oprichters van de bank hadden bezittingen binnen de slavernij, en kregen compensatie bij de afschaffing van de slavernij in 1863.

Aan de slag met deze reportage?

Deze reportage is onderdeel van het programma Atlas van NRT. Deze aflevering is gratis te bekijken via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina. De reportage sluit aan bij de thema's koloniaal verleden, slavernij, (hedendaags) racisme, discriminatie of vooroordelen. Via deze reportage leren de leerlingen over de rol van De Nederlandse Bank van voor en na de afschaffing van de slavernij.

Ga voor meer films, docu's, series en muziekvideo's over deze thema's naar ons themadossier over Keti Koti - herdenken en vieren met film.

Bekijk ook de thema-pagina Slavernij bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden met een filmoverzicht voor een aansprekende les Geschiedenis, Nederlands, Aardrijkskunde, Maatschappijleer, Burgerschap en Kunst.

Extra verdieping?
Voor extra verdieping in de les kun je gebruik maken van het platform NPO Kennis - hét kennisplatform voor iedereen die wil weten hoe het zit. Zie de NPO Kennis pagina voor een diavoorstelling over de rol van Nederland in de slavernij.

Vakpagina Geschiedenis
Ben je geschiedenisdocent? Vind de laatste filmtips en lesideeën op de vakpagina Geschiedenis.

  • Alle leeftijden

NRT Nederland 2022, 12 min

Thema Slavernij, Koloniaal verleden
Filmkenmerken 6-30 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op