Trots & Treiter

Hoe verenig je twee nationaliteiten? Deze korte documentaire neemt een kijkje in het leven van Emma (13), een Malinees-Nederlands meisje dat worstelt met deze lastige vraag.

Emma heeft een Nederlandse vader en Malinese moeder. Drie jaar geleden verhuisden ze samen naar Nederland. Op haar nieuwe basisschool voelde Emma zich anders. Niet alleen vanwege haar huidskleur, maar ook omdat ze moest wennen aan een andere cultuur. Het lukte haar niet om zich thuis te voelen, en al snel werd ze gepest. 

Deze docu onderzoekt hoe het is om als jonge leerling te maken te krijgen met pesten en racisme. Ook laat de film zien hoe het tóch beter kan worden, en hoe ook Emma haar eigen plek en identiteit weet te vinden.

Aan de slag met deze documentaire?

Via de 'Bekijk de docu'-knop bovenaan deze pagina is de film gratis te bekijken op de Schooltv site. Trots & treiter is onderdeel van de serie Mensjesrechten, ontwikkeld door Amnesty International en de Evangelische Omroep (EO). Via de website van Amnesty International kan een lespakket worden aangevraagd. De lessen zijn geschikt vanaf klas 3 van het vo en voor het mbo. Dit lessenpakket is ook onderaan deze pagina te vinden.

Let op: dit lesmateriaal is niet specifiek ontworpen voor het vak Nederlands, maar de film is daarvoor wel inzetbaar. Kijk op deze pagina voor inspiratie voor geschikte films en (algemeen) lesmateriaal: https://filmeducatie.nl/nederlands-lessen.

  • Alle leeftijden

Mirjam Marks Nederland 2017, 17 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Pesten, Coming of age, Identiteit, Migratie / vluchten
Filmkenmerken 6-30 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op