Coming In

Regisseur Esmée van Loon bevraagt queer mensen over de ongeschreven regels rondom de coming-out.

Wie heeft besloten dat uit de kast komen een overgangsritueel is voor niet-heteroseksuele mensen, maar onnodig is voor hetero’s? In de film gaat ze op zoek naar antwoord op de vraag voor wie we eigenlijk uit de kast komen. Doe je dat voor jezelf of voor de mensen om je heen? Jongeren vertellen openhartig over hun coming-out, en waarom ze het lastig blijven vinden.

Aan de slag met deze aflevering?

De film sluit o.a. aan bij het leergebied Burgerschap, Mens en Maatschappij en kaart thema's aan als identiteit, coming-out en LHBTQIA+. De korte documentaire maakt LHBTQIA+ bespreekbaar in de klas. Het bijgevoegde lesmateriaal biedt extra handvatten aan de hand van kijkvragen van Paarse Vrijdag-ambassadeurs Jay en Whitney. In de les gaan zij met elkaar en de leerlingen in gesprek over het omarmen van je (seksuele-, gender-)identiteit en wat daar allemaal bij komt kijken. Deze les is geschikt voor leerlingen vanaf klas 2 in het voortgezet onderwijs, voor bijvoorbeeld een mentoruur.

Film & Nederlands
Bij deze film is er voor het vak Nederlands een les gemaakt. Aan de hand van een film gaan leerlingen debatteren en leren ze hun eigen mening vormen en dragen hierbij overtuigende argumenten aan. Onderaan de pagina staat er een LessonUp en zijn er drie documenten te vinden, waaronder een werkblad voor de leerlingen, een docentenhandleiding en een bijlagenblad.

- De lessenserie heet 'Goed leren debatteren met film'. Film is een krachtig middel om meningen te onderbouwen met overtuigende argumenten. In deze les leren leerlingen argumenten in films herkennen en ervaren ze hoe film hun eigen mening kan beïnvloeden.

Bekijk de andere favoriete lessen van Nederlands leraren op deze pagina: https://filmeducatie.nl/nederlands-lessen.

Extra verdieping?
Voor extra verdieping in de les kun je gebruik maken van het platform NPO Kennis - hét kennisplatform voor iedereen die wil weten hoe het zit. De meest geschikte artikelen en verhalen met betrekking tot Pride die je bij deze documentaire kunt gebruiken vind je op deze NPO Kennis overzichtspagina.

  • Alle leeftijden

Esmée van Loon Nederland 2022, 14 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Liefde, Identiteit, LHBTQIA+
Filmkenmerken 6-30 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op