🏳️‍🌈 Filmhub Oost geeft je de beste filmtips voor Paarse Vrijdag 💜

Leestijd ca. 5 minuten

Oost

Filmhub Oost

Paarse Vrijdag is de dag waarop leerlingen door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met lhbtiq+'ers. In bredere zin gaat het ook over jezelf kunnen zijn en trots zijn op wie je bent. Voor het primair en voortgezet onderwijs hebben wij een aantal films uitgekozen om dit thema toegankelijk en laagdrempelig bespreekbaar te maken.

VIER FILMS VOOR HET PRIMAIR ONDERWIJS

Tijger Zonder Strepen

Deze in schilderstijl geanimeerde korte film sluit aan bij de belevingswereld van jonge kinderen en maakt voor hen inzichtelijk hoe het is om 'anders' te zijn. Het jonge tijgertje in de film heeft als enige in het bos geen strepen en wordt door de andere tijgertjes geplaagd. Omdat hij graag groot en net als de anderen wil zijn, gaat hij in zijn eentje op zoek naar zijn strepen en zijn identiteit. Onderweg wordt hij geconfronteerd met de weerspiegelingen van zichzelf in het water. Zal hij zich over zijn negatieve zelfbeeld heen kunnen zetten en de positieve kanten in zichzelf weten te ontdekken?

Naar het lesmateriaal

Ik ben een meisje!

Korte docu over een openhartig dertienjarig meisje, geboren in het lichaam van een jongen. Al vanaf jonge leeftijd draagt Joppe meisjeskleding en pruiken. In groep acht heeft ze een grote stap gemaakt en iedereen gevraagd om haar voortaan niet met “hij”, maar “zij” aan te spreken. Dat ging eigenlijk best gemakkelijk. Toch blijven sommige dingen moeilijk. Zo weet ze niet hoe de jongen die ze leuk vindt zou reageren, als hij erachter kwam dat ze is geboren met genderdysforie. Ook kan ze niet wachten tot ze er helemaal uitziet als vrouw.

Naar het lesmateriaal

Hoe Ky Niels werd

Hoe vertel je de wereld dat je je eigenlijk helemaal niet een meisje, maar een jongen voelt? Niels deelt zijn ervaring op openhartige wijze in deze korte documentaire. Hoe Ky Niels werd is een oprechte documentaire gefilmd vanuit de belevingswereld van Niels, voorheen Kyara. Op een kwetsbare manier vertelt Niels over hoe hij het heeft ervaren om zijn ouders en klas te vertellen dat hij in het verkeerde lichaam is geboren. Een inzichtelijke documentaire voor een jongere doelgroep; deze film laat zien hoe iemand zoals Niels zich moet bewegen en presenteren in een wereld waarin niet iedereen weet hoe ze met genderdysforie om moeten gaan. Tegelijkertijd zien we dat er ook heel veel mensen zijn die juist heel ondersteunend en begripvol zijn.

Naar het lesmateriaal

Shower Boys

Er wordt een grens gemarkeerd in de vriendschap van deze jongens. Na een verhitte training met het sportteam gaan beste vrienden Viggo en Noel samen terug naar huis om lol te hebben. Bij de spelletjes die ze spelen testen ze elkaars grenzen en mannelijkheid. Maar dan stellen de volwassenen onverwacht een time-out voor, wat de vraag oproept wat nu eigenlijk toegestaan is bij een vriendschap tussen twee jongens.

Naar het lesmateriaal

VIER FILMS VOOR HET VOORTGEZET ONDERWIJS

Pisnicht: The Movie

Bestaat er zoiets als onschuldige homohaat? Watje. Homootje. Flikker. Pisnicht. Nicolaas Veul hoort deze woorden al zijn hele leven. Soms als grapje, soms als scheldwoord. Vaak als iets ertussenin. Wat voor de een normaal taalgebruik is, ervaart de ander als een belediging of een vorm van homofobie. Terwijl er discussie wordt gevoerd 'of je nog wel alles kan zeggen in dit land', onderzoekt Nicolaas in 'Pisnicht: The Movie' wat de impact is van deze woorden op (jonge) homo’s. Met het onderstaande lesmateriaal worden er vijf fragmenten besproken uit de film Pisnicht. Leerlingen uit het voortgezet onderwijs staan stil bij het doel van de documentaire en de specifieke keuzes die hierbij werden genomen door de filmmaker.

Naar het lesmateriaal

Ik ben een meisje!

Al vanaf jonge leeftijd draagt Joppe meisjeskleding en pruiken. In groep acht heeft ze een grote stap gemaakt en iedereen gevraagd om haar voortaan niet met “hij”, maar “zij” aan te spreken. Dat ging eigenlijk best gemakkelijk. Toch blijven sommige dingen moeilijk. Zo weet ze niet hoe de jongen die ze leuk vindt zou reageren, als hij erachter kwam dat ze is geboren met genderdysforie. Ook kan ze niet wachten tot ze er helemaal uitziet als vrouw.

Naar het lesmateriaal

Yulia & Juliet

In deze korte, ontroerende film maken we kennis met twee tienermeiden die een relatie hebben. De omstandigheden zijn echter niet ideaal; ze zitten samen in een jeugdgevangenis. We zien hoe, ondanks de barre omstandigheden, iets moois en intiems kan opbloeien. Wanneer één van hen vrijgelaten wordt, ontdekken we echter ook hoe het leven niet altijd over rozen gaat. De film schetst een kleurrijk, metaforisch portret van het puber zijn. De beeldende keuzes (zoals kleurgebruik en cameravoering) nemen de leerling mee in de verschillende gevoelens van de personages.

Naar het lesmateriaal

Jordy in Transitland

Een korte film over Jody, voorheen genaamd Jordy. Jordy in Transitland visualiseert diens innerlijke wereld en daarmee de maakbaarheid van het menselijk lichaam. Jody (21) bevindt zich in het spectrum tussen man en vrouw, het zogenaamde Transitland. Haar toekomstige fysieke verschijning weet Jody tot in perfectie te omschrijven. Maar ook weet ze dat de wachttijden tot aan de hormonenkuur en de operaties haar transitieproces in de weg staan. Gefrustreerd is ze dat ze het afgelopen jaar alweer bijna 10 centimeter is gegroeid, haar schoenmaat weer is vergroot en zij haar stem nog steeds hoort kelderen. Ze kan niet wachten om haar identiteit terug te zien in haar uiterlijk.

Naar het lesmateriaal

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op
s