Nicolaas praat met homo’s uit alle uithoeken van het land en reflecteert met zijn vader op zijn eigen opgroeien. Hoe is het om als gay op te groeien in een heterowereld? En als je dat weet, hoe kijk je dan aan tegen homograppen?
Watje. Homootje. Flikker. Pisnicht. Nicolaas Veul hoort deze woorden al zijn hele leven. Soms als grapje, soms als scheldwoord. Vaak als iets ertussenin. Wat voor de een normaal taalgebruik is, ervaart de ander als een belediging of een vorm van homofobie. Terwijl er discussie wordt gevoerd 'of je nog wel alles kan zeggen in dit land', onderzoekt Nicolaas in Pisnicht: The Movie wat de impact is van deze woorden op (jonge) homo’s.
Aan de slag met deze film?
Deze korte documentaire is gratis te bekijken via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina. Het Nederlands Film Festival heeft gratis lesmateriaal ontwikkeld dat geschikt is voor klas 2 t/m 6 van het voortgezet onderwijs. Met het onderstaande lesmateriaal worden er fragmenten besproken uit de film Pisnicht. Leerlingen uit het voortgezet onderwijs staan stil bij het doel van de documentaire en de specifieke keuzes die hierbij werden genomen door de filmmaker. In deze les worden vragen gesteld over het narratief, de filmische vormgeving en de context. Vind de les hieronder.
Regie: Nicolaas Veul Productie en Distributie: VPRO Nederland 2019, 45 min
Thema | Pesten, LHBTQIA+, Identiteit |
Filmkenmerken | 31-60 minuten |