Deze commentaarloze film geeft niet alleen een beeld van een hoogst urgent klimaatprobleem, maar ook van de rassenongelijkheid en welvaartsverschillen binnen de Zuid-Afrikaanse samenleving

Miljoenenstad Kaapstad kampt met watergebrek vanwege de aanhoudende droogte in de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap. Het peil in de waterreservoirs van de stad daalt gestaag, en het watergebruik wordt streng aan banden gelegd. Er wordt gevreesd voor ‘Day Zero’, de dag waarop de kraan wordt dichtgedraaid.

Scenes from a dry city belicht in twaalf minuten de watercrisis vanuit verschillende perspectieven: illegale autowassers, demonstranten tegen de privatisering van watervoorzieningen, christenen die om regen bidden en golfspelers op een frisgroene baan. De gevolgen van klimaatverandering worden op een heldere wijze gerelateerd aan de leefsituatie van echte mensen. Dat maakt Scenes from a dry city een perfecte film voor Aardrijkskundeleerlingen in de bovenbouw.

Movies that Matter

Met het (gratis) lesmateriaal van Movies that Matter kun je direct aan de slag met deze film. Leerlingen gaan in op de oorzaken en gevolgen van een watercrisis, en reflecteren op hun eigen watergebruik.

Simon Wood en Francois Verster Verenigde Staten, Zuid-Afrika 2018, 12 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Milieu/klimaat/natuur, Mensenrechten/burgerschap
Filmkenmerken Short
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op