Julieta & de schildpadden in de plastic soep

Documentaire over de 14-jarige Julieta die zich bekommert over de grote hoeveelheid afval op de zeebodem bij Curaçao.

De 14-jarige Julieta woont op het Caribische eiland Curaçao. Samen met andere vrijwilligers op het eiland redt zij zeeschildpadden in nood en probeert ze hun leefomgeving te verbeteren. Het blijkt echter een onbegonnen zaak, die bovendien met vele factoren samenhangt. Desondanks blijft de film zeer toegankelijk voor de jonge kijker. Het toont namelijk op een objectieve manier de toewijding van een leeftijdsgenoot die gelooft dat zij oprecht een bijdrage kan leveren aan een schonere oceaan. Kortom, een urgente film die de problematiek rond afval in de oceaan op een toegankelijke manier voor leerlingen verwoord en verbeeld.

Aan de slag met de film?

Deze documentaire is gratis te bekijken via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina. Met een lengte van vijftien minuten uitermate geschikt om in de klas te bekijken als inleiding op het thema klimaatverandering. De Plastic Soup Foundation heeft in samenwerking met regisseur Mirjam Marks een LessonUp-les gemaakt waarbij de film ter voorbereiding op de les kan worden gekeken. Deze les gaat over het maken van een filmpje en ook over plasticgebruik, -vervuiling en oplossingen. De kinderen zien wat ze zelf aan plastic gebruiken en wat ze kunnen doen om het probleem van de plasticsoep te verminderen.

Voor extra achtergrondinformatie die je in de klas zou kunnen bespreken, vind je hier een interview met de maker van de film. In dit interview heeft de regisseur het onder andere over de Climate Clips, die ze deels ook in haar eerdere klimaatdocu Jovanna For Future verwerkt heeft, en die haar inspireerde om deze docu te maken. Deze clips kun je uitstekend in de klas vertonen: korte persoonlijke verhalen van kinderen uit de hele wereld die met het klimaat bezig zijn.

  • Alle leeftijden

Mirjam Marks Nederland 2020, 15 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Globalisatie, Klimaat, Natuur / dieren
Filmkenmerken 6-30 minuten

Lesmateriaal

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op