Van outsider tot drijfveer achter een globale massabeweging: deze documentaire toont het verhaal van ‘s werelds meest beroemde klimaatactivist.
In augustus 2018 gaat een eenzaam 15-jarig meisje voor het Zweedse parlementsgebouw zitten met een kartonnen bord: “Skolstrejk för klimatet”. Op dat moment weet bijna niemand wie Greta Thunberg is. Maar haar actie trekt de aandacht van jonge Zweedse filmmaker Nathan Grossman, die meteen beslist om haar vanaf dag één te volgen.
De docu is een intiem verslag van haar leven. Zo zien we wat voor invloed Asperger op haar bekendheid heeft, en de manier waarop jonge activisten wereldwijd haar voorbeeld volgen - met enkele van ‘s werelds grootste protestmanifestaties. Maar we zien ook het tegengeluid en de doodsbedreigingen die ze moet incasseren, en de manier waarmee ‘s werelds machtshebbers Greta en haar boodschap aan de kant schuiven.
Aan de slag met deze film?
Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina is te zien waar de film te bekijken is. De film toont de beweegredenen van Greta zelf, en daarmee ook de relevantie van het klimaatprobleem. Ook de globale schaal van de klimaatproblematiek komt aan bod. Hierdoor kan de film ingezet worden om een dialoog aan te gaan in de klas, of als introductie op het klimaatthema.
Met het lesmateriaal van Movies that Matter maakt jouw klas kennis met filmeducatie en mensenrechten in de breedste zin, en open je de ogen van leerlingen en studenten voor mensenrechtenthema's.
Regie: Nathan Grossman Productie: B-Reel Films Omroep: Dogwoof, Filmwelt, Hulu, SVT, Triart Zweden, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Duitsland 2020, 97 min
Thema | Identiteit, Klimaat, Globalisatie |
Filmkenmerken | > 61 minuten |