Dossier China: Tips voor een betekenisvolle aardrijkskundeles

Je kijkt deze films met leerlingen voor de intrigerende inkijkjes in de dagelijkse realiteit van Chinezen als snelle herstellers van het ooit zo grote en machtige China. Dit zijn vijf perfecte films voor een betekenisvolle les aardrijkskunde.

Veel films over China gaan over de trek van het platteland naar economisch bloeiende zones. De impact daarvan op het landschap is prachtig in beeld gebracht.

IN BEWERKING TK

5 films over het snelveranderende China

China Blue

Gratis LessonUp voor mbo, vmbo, mavo, havo, vwo I Leerjaar 4 I Duur film 86.; LessonUp bevat fragmenten I Deze ontluisterende docu over mondialisering en moderne slavernij blijft een aanrader! Je krijgt ontzettend veel te zien over Chinese boerenkinderen die hun dorpen verruilden voor een leven op een fabrieksterrein. Ontmoet Jasmine die zeven dagen per week draadjes van spijkerbroeken knipt en met wasknijpers op haar ogen overuren maakt, vechtend tegen de slaap.

Ga naar film en LessonUp China Blue

Dream Empire

Gratis les en gratis toegang tot film na inschrijving IDFA's Docschool Online I Yana verhuisde van het platteland naar de stad om haar 'Chinese dream' waar te maken. Ze verdient haar geld met het scouten van buitenlanders die ze overhaalt om op te treden op vastgoed-evenementen. Dit zijn verkoopshows die potentiƫle kopers het idee moeten geven dat de Chinese ghost towns welvarende internationale steden zijn. Een fascinerend fenomeen. Geestig: de maker vertelt dat hij zelf door Yana werd overgehaald om op te treden.

Double 11

Gratis toegang tot toegankelijke kunstinstallatie 8 min I E-commerce-gigant Alibaba gaf een handige draai aan de Chinese feestdag Singles' Day door deze te presenteren als de grootste (online-) winkeldag ter wereld. Elk jaar wordt op 11/11 een verbluffende hoeveelheid geld uitgegeven. Deze video schetst een portret van Alibaba-oprichter Jack Ma en dompelt je onder in beelden over dwangmatig consumentisme en de maatschappelijke gevolgen.

Last Train Home

Gratis toegang tot de film I Geen les beschikbaar I De grootste migratiestroom ter wereld vindt elk voorjaar plaats met Chinees Nieuwjaar. Chinese steden veranderen in een chaos omdat miljoenen fabrieksarbeiders naar de plattelandsdorpen terugkeren. Deze documentaire opent met deze chaos. Leer de situatie van een echtpaar dat in Guangzhou geld verdient terwijl hun dochters de grootouders in de provincie Sichuan opgroeit.

Ga naar Last Train Home

Filmadvies?

We denken graag met je mee over de perfecte film voor jouw leerlingen! Vertel ons wat je zoekt via netwerkfilmeducatie@eyefilm.nl (thema en/of kerndoel, onderwijstype en jaar).

Deze filmselectie is gepubliceerd in het China-nummer (oktober 2021) van Geografie, uitgave van het Koninklijk Aardrijkskundig Genootschap (KNAG). Met dank aan Kim Trouwborst, lerarenopleider aardrijkskunde aan de HAN University of Applied Sciences.

Meer films voor aardrijkskunde bekijken?

Ga naar filmselecties voor vo en mbo
Volg ons op