China in een wisselend perspectief

Bespreek het snelveranderende China aan de hand van vijf films. Duik in het dossier!

China is het land van de grote contrasten. Stampvolle betonsteden met overal neon, knispergroene rijstvelden en ghost towns -de gefaalde steden van de toekomst- vormen indrukwekkende settings voor films. Veel films over China gaan over de trek van het platteland naar economisch bloeiende zones. De impact daarvan op het landschap is prachtig in beeld gebracht. Deze filmselectie bevat 5 films over het snelveranderende China.

China Blue

Gratis toegang tot de film I Gratis LessonUp voor mbo, vmbo, mavo, havo, vwo I Leerjaar 4 I 86 min (in LessonUp vind je ook kijkfragmenten) I Deze ontluisterende docu over mondialisering en moderne slavernij blijft een aanrader! Je krijgt ontzettend veel te zien over Chinese boerenkinderen die hun dorpen verruilden voor een leven op een fabrieksterrein. Ontmoet Jasmine die zeven dagen per week draadjes van spijkerbroeken knipt en met wasknijpers op haar ogen overuren maakt, vechtend tegen de slaap.

Ga naar film en les

Dream Empire

Gratis toegang tot film na inschrijving IDFA's Docschool Online I 73 min I Yana verhuisde van het platteland naar de stad om haar 'Chinese dream' waar te maken. Ze verdient haar geld met het scouten van buitenlanders die ze overhaalt om op te treden op vastgoed-evenementen. Dit zijn verkoopshows die potentiële kopers het idee moeten geven dat de Chinese ghost towns welvarende internationale steden zijn. Een fascinerend fenomeen. Geestig: de maker vertelt dat hij zelf door Yana werd overgehaald om op te treden.

Ga naar film

Double 11

Gratis toegang tot film I 8 min I E-commerce-gigant Alibaba gaf een handige draai aan de Chinese feestdag Singles' Day door deze te presenteren als de grootste (online-) winkeldag ter wereld. Elk jaar wordt op 11/11 een verbluffende hoeveelheid geld uitgegeven. Deze video schetst een portret van Alibaba-oprichter Jack Ma en dompelt je onder in beelden over dwangmatig consumentisme en de maatschappelijke gevolgen.

Last Train Home

Gratis toegang tot de film I Geen les beschikbaar I De grootste migratiestroom ter wereld vindt elk voorjaar plaats met Chinees Nieuwjaar. Chinese steden veranderen in een chaos omdat miljoenen fabrieksarbeiders van de kuststeden naar de plattelandsdorpen terugkeren. Deze documentaire opent met deze chaos. Je leert de situatie kennen van een echtpaar dat in Guangzhou geld verdient terwijl hun dochter bij de grootouders in de provincie Sichuan opgroeit.

Ga naar film

Joshua: Teenager vs. Superpower

Te zien via Netflix I De trailer van deze documentaire leent zich goed om leerlingen kennis te laten maken met Joshua, want hoe anders is je leven als je in Hong Kong opgroeit. Tieneractivist Joshua Wong activeert jongeren in Hong Kong om op te staan tegen de Chinese Communistische Partij.

Ga naar film

Deze filmselectie is gepubliceerd in het China-nummer (oktober 2021) van Geografie, uitgave van het Koninklijk Aardrijkskundig Genootschap (KNAG). Met dank aan Kim Trouwborst, lerarenopleider aardrijkskunde aan de HAN University of Applied Sciences.

Meer films over Azië?

Vind films
Volg ons op