China Blue

Wie zit er achter al die goedkope jeans? Deze docu kijkt achter de schermen en geeft de miljoenen anonieme werknemers die kleding produceren een gezicht.

In China Blue worden we geïntroduceerd aan Jasmine, een 16-jarig meisje die losse draden uit spijkerbroeken wegknipt. Ze wordt onderworpen aan barre omstandigheden: overvolle slaapplaatsen, slecht eten en werkweken van zeven dagen. Haar loon bedraagt ongeveer 6 dollarcent per uur. De broeken worden gemaakt voor de westerse markt. China Blue achterhaalt wie de werkelijke prijs voor goedkope kleding betaalt, en hoe de arbeiders, zoals Jasmine, van het platteland naar de steden trekken in de hoop een betere toekomst te vinden. De effecten van globalisatie, migratie en de hedendaagse kledingindustrie worden pijnlijk duidelijk.

Aan de slag met deze film?

Via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina wordt je doorgestuurd naar de pagina van IDFA waar de documentaire gratis te bekijken is. In de les ontwikkeld door filmfestival Movies that Matter worden de arbeidsomstandigheden en kledingindustrie in China besproken. Hierbij zijn verdiepende opdrachten beschikbaar die kritisch ingaan op onderwerpen als de Industriële Revolutie en eenkindpolitiek.

  • Alle leeftijden

Micha X. Peled Verenigde Staten 2005, 90 min

Thema Industrialisatie, Kleding(-industrie), Migratie / vluchten, Globalisatie, Arm / rijk, Azië, China
Filmkenmerken > 61 minuten

Lesmateriaal

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op