Jordy in Transitland

Een korte film over Jody, voorheen genaamd Jordy. Jordy in Transitland visualiseert diens innerlijke wereld en daarmee de maakbaarheid van het menselijk lichaam.

Jody (21) bevindt zich in het spectrum tussen man en vrouw, het zogenaamde Transitland. Haar toekomstige fysieke verschijning weet Jody tot in perfectie te omschrijven. Maar ook weet ze dat de wachttijden tot aan de hormonenkuur en de operaties haar transitieproces in de weg staan. Gefrustreerd is ze dat ze het afgelopen jaar alweer bijna 10 centimeter is gegroeid, haar schoenmaat weer is vergroot en zij haar stem nog steeds hoort kelderen. Ze kan niet wachten om haar identiteit terug te zien in haar uiterlijk.

Aan de slag met deze film?

Deze korte film is gratis te bekijken via de “Bekijk in de klas”-knop bovenaan deze pagina. Met een lengte van zes minuten is deze film uitermate geschikt om in de klas te bekijken en na te bespreken. In de onderstaande les (inclusief film) onderzoeken leerlingen hoe genderidentiteit in deze film is vormgegeven. Aan het einde van deze les kunnen de leerlingen het verschil uitleggen tussen genderidentiteit en genderexpressie, en hoe deze zich verhouden tot het hoofdpersonage en de boodschap van de film.

Let op: dit lesmateriaal is niet specifiek ontworpen voor het vak Nederlands, maar de film is daarvoor wel inzetbaar. Kijk op deze pagina voor inspiratie voor geschikte films en (algemeen) lesmateriaal: https://filmeducatie.nl/nederlands-lessen.

  • Alle leeftijden

Willem Timmers Nederland 2016, 6 min

Thema LHBTQIA+, Identiteit
Filmkenmerken 6-30 minuten

Lesmateriaal

Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op