Safiya the movie is Schoolfilm van de Maand februari 2024 met gratis les

Leestijd ca. 4 minuten

Landelijk

In februari is Safiya the Movie Schoolfilm van de Maand. In deze persoonlijke documentaire (15 min) speelt het elfjarige meisje Safiya de hoofdrol. Via korte fictiescènes vertelt zij over haar gescheiden ouders. In de les blikt Safiya terug op de gebeurtenissen in de film en geeft ze de leerlingen een acteeropdracht waarin ze een 'moeilijk gesprek' naspelen. Film en les zijn geschikt voor bovenbouw po.

Over Safiya the movie

De ouders van Safiya gingen scheiden toen ze nog heel jong was. In deze korte film leest Safiya, die houdt van acteren, zelf het script van de documentaire voor en speelt ze met vrienden en familieleden enkele scènes over vroeger na. Zo ontstaan een persoonlijke korte film die niet alleen gaat over het verleden van Safiya, maar ook over het vertellen van een verhaal.

Bekijk de film

Films over gescheiden ouders (PO)

Safiya the movie is onderdeel van de (korte) documentairereeks 'Mijn ouders zijn gescheiden'. Op een indringende, open, maar ook speelse manier vertellen kinderen per aflevering wat de scheiding van hun ouders met hen doet en hoe zij omgaan met hun verdriet. Bekijk hier alle films binnen deze reeks.

Over de les

In een aantal begeleidende video's blikt Safiya terug op de film en deelt ze een acteer-opdracht, waarin leerlingen in tweetallen 'een moeilijk gesprek' naspelen. Op deze manier leren kinderen zich uit te drukken over moeilijke onderwerpen. De les is gemaakt in samenwerking met Cerutti Film, IDFA, Cinekid en Impact Makers.

Naar de les

Schoolfilm van de Maand biedt jou elke maand een nieuwe gratis les én een link naar de film om direct met je klas te kijken. Dit project komt voort uit Film In de Klas, een gezamenlijk initiatief van het Nederlands Film Festival, Schooltv, NPO Start en Netwerk Filmeducatie.

Meer over Film in de Klas

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op