Over Storm om mij heen (35 min)
In de documentaire deelt Stien op een zeer openhartige manier haar verleden. Ze spreekt over het moment waarop ze stemmen begon te horen, haar paniekaanvallen en een afwezige vader in haar jeugd. Ondanks de zwaarmoedige emoties die ze heeft ervaren, klinkt ze in de film allesbehalve verslagen. Ze toont zich stoer en heldhaftig, maar tegelijkertijd laat ze ook haar gevoelige en kwetsbare kant zien. Stien toont dat beide aspecten geaccepteerd mogen worden.
Bekijk de filmDisclaimer
In de film wordt o.a. gesproken over mentale problematiek bij jongeren: waaronder psychose, suïcide en (de negatieve ervaring met) opgenomen worden in een GGZ instelling.
Voordat je aan de slag gaat met deze les, willen we je daarom de volgende adviezen geven:
Deze les is vooral geschikt voor een mentor(blok)uur
Bekijk vooraf zelf de film en les om een inschatting te maken van de geschiktheid voor je eigen leerlingen
Wees goed op de hoogte van de zorgstructuur van je school en de bronnen voor nazorg
Vertel je leerlingen van tevoren over de inhoud van de film en les. Leerlingen die zich hier niet prettig bij voelen, krijgen de mogelijkheid om iets anders te doen.
Over de les (vo jaar 4)
Aan de hand van een aantal begeleidende video's met Stien bekijken leerlingen de documentaire 'Storm om mij heen' en gaan ze met elkaar in gesprek over de thema's. Ook geeft Stien tips over wat je kunt doen als je niet lekker in je vel zit. De leerlingen gaan aan de slag met de opdracht 'gezonde vs. ongezonde dingen' over verschillende manieren van coping. Gezonde coping begint bij goed voor jezelf en voor anderen te zorgen.
Naar de les" Take care of yourself first en als het je lukt, take care of others. Probeer gewoon een beetje lief te zijn, dat is goed voor elkaar."
Stien den Hollander (S10)
Trainingen en handvatten over mentale gezondheid bij jongeren
Het is niet makkelijk om met je leerlingen het gesprek aan te gaan over mentale gezondheid. Voor meer informatie, handvatten en programma’s waarin je als docent met peer-educators in de klas aan de slag gaat met het bespreekbaar maken van en handelingsperspectief bieden op psychische problemen, ga je naar www.diversion.nl of www.mindus.nl. Hieronder vind je ook een overzicht van extra aanbod van Diversion.
Volg de (gratis) online docententraining 'Luister Eens' over mentale gezondheid onder jongeren. In deze training krijg je via verschillende modules handvatten aangeboden om zelf in de klas in gesprek te gaan over het thema.
Direct aan de slag met het onderwerp? Maak gebruik van het docentenlespakket dat bijdraagt aan een open gesprek in de klas over mentale gezondheid, waarbij luisteren naar elkaar centraal staat. Het lesmateriaal is geschikt voor de bovenbouw van het vo en de onderbouw van het mbo (niveau 3 en 4).
Naast online is er ook een fysieke docententraining, waarbij je in een dagdeel handvatten krijgt aangereikt om het gesprek over mentaal welzijn in de klas te voeren en hiermee te oefenen. De training is gratis en wordt bij jou op school gegeven.
In het driedelig peer education programma van de MIND Young Academy gaan twee peer educators (ervaringsdeskundigen) met de jongeren in gesprek over mentale gezondheid, het belang van luisteren en praten en de weg naar hulp. Mail bij interesse naar vwerff@diversion.nl
In een gesprek is het ook belangrijk te kunnen luisteren. Om dit te oefenen is het Luisterspel ontwikkeld die je met je klas kunt spelen. Ontdek samen wat het positieve effect is van écht naar elkaar luisteren. Het Luisterspel is gratis te bestellen.
Kijk ook eens op de website van MIND Us voor handreikingen met praktische tips en inzichten om de mentale gezondheid van leerlingen te bevorderen.
Tot slot, het is belangrijk om mogelijke gevoelens/gedachten die spelen over zelfdoding bespreekbaar te maken. Heb je suïcidale gedachten of gevoelens, of maak je je zorgen om iemand in je omgeving? Bel 113 of chat met een hulpverlener via www.113.nl
Elke maand een nieuwe Schoolfilm van de Maand met een nieuwe gratis les én een link naar de film om meteen met je klas te kijken. Dit project komt voort uit Film In de Klas, een gezamenlijk initiatief van het Nederlands Film Festival, Schooltv, NPO Start en Netwerk Filmeducatie.
Alle Film in de Klas films