Oorlogswinter is Schoolfilm van de Maand april 2024

Leestijd ca. 2 minuten

Landelijk

In april is Oorlogswinter Schoolfilm van de Maand. De film, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Terlouw, gaat over Michiel die in de ijskoude winter van 1944-1945 midden in de bittere realiteit van de Tweede Wereldoorlog staat. In de bijbehorende les, perfect om de thema's oorlog en vrijheid te bespreken in de aanloop naar 4 en 5 mei, geeft regisseur Martin Koolhoven de leerlingen verschillende opdrachten.

Film en les zijn geschikt voor groep 8 van het primair onderwijs en voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Over de les

In deze les (45 minuten) ga je met je leerlingen, aan de hand van video’s met kijkvragen van regisseur Martin Koolhoven en enkele fragmenten, bespreken wat vrijheid betekent. Ze leren waarom het belangrijk is om te herdenken en de vrijheid te vieren. Ook leren ze over de 'Four Freedoms' en gaan ze op zoek naar deze kenmerken in de filmfragmenten. Film en les zijn gratis en geschikt voor groep 8 van het primair onderwijs en voor de onderbouw van het voorgezet onderwijs.

Naar de les

Meer lessen?

Nationaal Comité 4 en 5 mei maakt lesmateriaal voor verschillende leeftijdscategorieën. Ze willen kinderen en jongeren kennis laten maken met de tradities van herdenken en vieren en hen laten nadenken over rechtvaardigheid, democratie en vrijheid. Bekijk hier het aanbod!

Over de film

In de winter van 1944-1945, tijdens de Tweede Wereldoorlog, vindt de veertienjarige Michiel een neergestorte Britse piloot in het bos bij zijn dorp. Hij verzorgt de piloot en beschermt hem tegen Duitse soldaten, bewijzend dat hij een ware verzetsheld is. Maar al snel beseft Michiel dat zijn avontuur geen jongensboek is, maar de harde realiteit. In de les op LessonUp ga je verschillende filmfragmenten bekijken. Kun je tijd maken om daarna de hele film (12+) te kijken in de klas? Leuk, doen!

Naar de film

Meer films?

Op zoek naar meer films over het thema Oorlog en Vrijheid? Bekijk onze filmselectie van 40 films met films over vrijheid (voor zowel primair als voortgezet onderwijs), perfect om te kijken en bespreken in de aanloop naar 4 en 5 mei!

Altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste film- en lestips voor het PO en VO/MBO?

Abonneer je op onze maandelijkse onderwijsnieuwsbrief!

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op