Donna is Schoolfilm van de Maand mei 2024 met gratis les

Leestijd ca. 3 minuten

Landelijk

In mei is Donna Schoolfilm van de Maand. De film gaat over de dertienjarige Donna die zich staande probeert te houden binnen haar thuissituatie, haar vriendengroep en een conventionele schoolomgeving. De bijbehorende les met kijkvragen van de hoofdrolspeelster gaat over aannames. Wat denk je over iemand te weten? Waar baseer je dat op? Klopt dat ook? Film en filmles zijn voor het vo en mbo.

Over de les

In de interactieve les (45 min) bespreek je aan de hand van de korte film DONNA en video’s van actrice Jashayra Oehlers het onderwerp aannames. Je leerlingen leren dat je altijd slechts één kant van iemand ziet en er bij iedereen achter dat stukje gedrag mogelijk een hele (andere) wereld schuil gaat, net als bij Donna. De filmles is geschikt voor klas 1 - 3 van het voorgezet onderwijs en voor alle leerjaren van het mbo.

Naar de les

Over de film

DONNA is een korte fragmentarische coming of age-fictiefilm over een dertienjarig meisje dat zich staande probeert te houden binnen een onveilige thuissituatie, een vriendengroep en een conventionele schoolomgeving.

Bekijk film

" Wat ik als filmmaker wil meegeven aan leerlingen is dat ze zich afvragen tot welke omgevingen je je verhoudt - wat doen al die verschillende verwachtingen, opvattingen en (ongeschreven) regels met je?"

Sonia Commandeur - Regisseur Donna

Elke maand presenteren we een nieuwe Schoolfilm van de Maand met een nieuwe gratis les én een link naar de film om meteen met je klas te kijken. Dit project komt voort uit Film in de klas, een gezamenlijk initiatief van het Nederlands Film Festival, Schooltv, NPO Start en Netwerk Filmeducatie.

Bekijk alle Schoolfilms van de Maand

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op