Mijn bijzonder rare week met Tess is Schoolfilm van de Maand juni met gratis les

Leestijd ca. 2 minuten

Landelijk

Deze maand staat Mijn bijzonder rare week met Tess (voor midden/bovenbouw po) in the spotlight, dit idyllische vakantieverhaal vol uitdagende thema's is gebaseerd op het gelijknamige boek van Anna Woltz. De gratis les erbij ontwikkelden we erbij i.s.m. het Nederlands Film Festival (NFF).

Schoolfilm van de Maand Juni

Bang om als jongste van de familie alleen over te blijven, begint Sam tijdens zijn vakantie op Terschelling vastberaden aan zijn zelfverzonnen alleenheidstraining. Maar door de ontmoeting met de ongrijpbare Tess, die een groot geheim met zich meedraagt, wordt hij een avontuur in getrokken dat hem doet inzien dat je je familie juist moet koesteren in plaats van ontvluchten. Sam neemt een drastisch besluit waardoor zijn bijzondere vriendschap met Tess op het spel komt te staan en Tess’ leven voorgoed zal veranderen.

Bekijk de film via Schooltv

Leuke podcast

In de Waanzinnige Podcast van Schooltv vertelt Aimeline waarom 'Mijn bijzonder rare week met Tess' haar favoriete boek is! Beluister deze podcast nu hier.

Bekijk de gratis les

In de bijbehorende les gaan leerlingen aan de slag met fragmenten uit de film. Ze luisteren naar de muziek, denken na over de personages en de keuzes van de makers. Ook lezen ze het eerste hoofdstuk van het boek waarop de film gebaseerd is en vergelijken ze dit met het begin van de film. De les is opgebouwd aan de hand van de leerlijn Filmeducatie en in deze les komen de vaardigheden verwoorden, onderzoeken, reflecteren aan bod. Deze les is bedoeld voor de bovenbouw van het primair onderwijs, met een focus op taal en kunstzinnige oriëntatie.

Naar de les op LessonUp

Lees het interview met de scenarioschrijfster, zij 'vertaalde' het boek naar de film.

Over Schoolfilm van de Maand

Schoolfilm van de Maand komt voort uit Film in de Klas, een project van Schooltv, Nederlands Film Festival, NPO start en Netwerk Filmeducatie. Nederlandse films worden speciaal geselecteerd voor het basis- en voortgezet onderwijs, aansluitend bij de belevingswereld van leerlingen. De films kunnen worden gebruikt om leerlingen bewust te leren kijken. Ook worden er gratis lessen bij ontwikkeld.

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op