A Kiss is Schoolfilm van de Maand april 2023 met gratis les

Leestijd ca. 2 minuten

Landelijk

Uitgelicht in de maand april: A Kiss. Deze film geeft een realistische inkijk in hoe het is om in een asielzoekers- centrum op te groeien. Film en les staan klaar voor (gratis) gebruik, voor bovenbouw po en klas 1 en 2 van het vo.

Regisseur en scenarioschrijver Nima Mohaghegh en co-schrijver Saman Amini kwamen zelf in 1990 als vluchteling naar Nederland en brachten een groot deel van hun jeugd door in AZC’s. De film kan volgens de makers begrip creëren en een brug slaan tussen asielzoekers en de Europese samenleving.

Over A Kiss (32 min)

In A Kiss wordt de twaalfjarige Syrische Abdi knalverliefd op de vijftienjarige Leyli. Als blijkt dat Abdi naar een ander asielzoekerscentrum moet verhuizen, zet hij alles op alles om haar voor zich te winnen. Deze avontuurlijke, kleurrijke film geeft je leerlingen een realistische kijk van het leven in een AZC.

Bekijk de film

Over de les

De les wordt ingeleid met een video van hoofdrolspeler Omar Alwan. Omar introduceert A Kiss en daarna gaan de leerlingen de film kijken (32 minuten) en 2 kijkvragen beantwoorden. Aan het einde van de les kunnen leerlingen in ieder geval een aantal zaken benoemen die opvallen aan het leven in een AZC en vertellen welke plek zij fijn en veilig vinden. De les wordt afgesloten met een doe-opdracht.

Open de les

5 vragen aan hoofdrolspeler Omar Alwan

Omar Alwan woonde zelf in een AZC toen hij werd gekozen voor de hoofdrol in A Kiss. Hij was 12 toen hij de rol kreeg en kijkt in dit interview, nu hij 19 jaar oud is, terug op zijn rol.

Lees het interview

3 vragen aan regisseur Nima Mohaghegh

De film A Kiss toont een andere kant van AZC’s dan we gewend zijn van de media en kan jongeren bemoedigen om contact te zoeken met mensen die schijnbaar anders zijn. In dit interview vertelt Nima Monaghegh over zijn favoriete scènes, de boodschap van de film en waarom hij hoopt dat dit leerlingen bijblijft.

Lees het interview

Over Schoolfilm van de Maand

Elke maand presenteren we een nieuwe Schoolfilm van de Maand, afwisselend voor po en vo. Altijd met een nieuwe gratis les en een link naar de film om meteen met je klas te kijken. Dit project komt voort uit Film In de Klas, het gezamenlijk initiatief van het Nederlands Film Festival, Schooltv, NPO Start en wij van Netwerk Filmeducatie. Film in de Klas werd gelanceerd om scholieren met Nederlandse film in aanraking te brengen en hen bewust te leren kijken naar de groeiende en invloedrijke beeldcultuur.

Bekijk het gratis aanbod

Iedere maand als eerste het laatste nieuws rondom filmeducatie ontvangen?

Schrijf je in voor onze onderwijsnieuwsbrief!

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op